LIFESTYLE 25 noiembrie 2022

5 lucruri interesante despre Zdob și Zdub și Sarmalele Reci, formații care concertează în 2 decembrie la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 850 vizualizări

Sunt în toi pregătirile pentru marele concert care va avea loc în 2 decembrie la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe. Ca să ne fie mai ușor să trecem prin valurile de birocrație și nenumăratele detalii pe care trebuie să le punem la punct pentru a vă oferi un eveniment de neuitat, am dat deja drumul la muzică, să ne facem și „încălzirea”. „Bunica bate toba”, „DJ Vasile”, „Trenulețul”, de la Zdob și Zdub, sau „Țara te vrea prost” și „Spriț de vară”, de la Sarmalele Reci, ne cântă și ne încântă mai abitir zilele acestea. 

Dar, pentru că ne place să fim și pregătiți și informați, am zis că, înainte să ne întâlnim cu cele două formații (care au mai mulți ani de experiență pe scenă decât au unii colegi de-ai noștri ani de viață), să vă prezentăm cinci informații interesante, care să ne facă pe toți să așteptăm cu nerăbdare evenimentul. 

Iată ce am (re)descoperit: 

  1. Zona Oituz din județul Covasna este locul unde s-a născut cântecul „Omul Liliac”, lansat de Zdob și Zdub în 2018, potrivit uTV.ro. Acesta se găsește și pe cel mai recent album, „Bestiarium”, al zecelea material discografic al formației din Republica Moldova, prezentat la finele lui 2019. 
  2. Zdob și Zdub a susținut sute de concerte în peste 30 de țări, a participat la zeci de festivaluri de importanță internațională. A fost pe aceeași scenă cu mari artiști și trupe, precum: Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, Red Hot Chili Peppers, Korn, Rage Against the Machine, Soulfly sau Linkin Park, se arată pe site-ul oficial al trupei, dar și pe infomusic.ro.
  3. În 2005, Zdob și Zdub a reprezentat Republica Moldova la Eurovision cu melodia „Boonika Bate Toba”. Evenimentul a avut loc în Kiev, Ucraina. Artiștii au obținut locul 6, unul dintre cele mai bune din istoria participării țării la acest concurs. 
  4. Formația Sarmalele Reci a luat ființă cu un an înainte de Zdob și Zdub, în 1993, adică anul viitor marchează 30 de ani de existență. 
  5. Bill Clinton, fostul președinte al Statelor Unite, s-a declarat fan al Sarmalelor Reci, scrie portalul Letsrock.ro. „În 1997, cu ocazia vizitei oficiale în România, Bill Clinton a primit din partea formației albumele „Țara te vrea prost” și „Aurolac”. După ce le-a ascultat, a ținut să le trimită membrilor grupului o scrisoare de apreciere, foarte prietenoasă și foarte puțin protocolară”, scrie aceeași sursă. 

Vă reamintim acum și că veți putea întâlni cele două formații, Zdob și Zdub și Sarmalele Reci, pe 2 decembrie, de la ora 20:00, la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe.

Accesul se face pe bază de bilet, care costă 20 de lei de persoană și poate fi cumpărat online, de pe platforma iabilet.ro.

Evenimentul este organizat de Asociația Pentru Comunitate (APC), care ține de ziarul nostru, Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, și Teatrul „Andrei Mureșanu” și face parte din seria de manifestări artistice și culturale desfășurate sub egida Prefecturii Covasna, „Împreună pentru România”. 

Concertul ocazionat de Ziua Națională a României este finanțat și de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Ministerul Culturii.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.