5 lucruri de care să ţii cont atunci când cumperi vin alb
Ce poate fi atât de complicat în cumpărarea unei sticle de vin? Poate fi, zicem noi, dacă ţii cont de mai mult de câteva criterii evidente care au legătură cu gustul şi culoarea. E intimidant la prima vedere să înţelegi termeni care vorbesc despre aciditatea, caracterul şi tăria vinului şi s-ar putea să pleci cu mâna goală din magazin. Dar cu cât ştii mai multe cu atât vei primi în pahar exact ceea ce ţi-ai dorit. Foodstory.ro prezintă o listă cu lucrurile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când cumperi un vin alb.
1. Aciditate - Este cea care revigorează gustul după ce bei o gură de vin şi este cea care se potriveşte de minune lângă mâncăruri bogate. Fiecare soi de struguri are acidităţi diferite. De exemplu, strugurii albi pentru Riesling, Chenin Blanc sau Sauvignon Blanc au o aciditate ridicată. În timp ce aceia din soiul Gewürztraminer au o aciditate scăzută. Soiul Chardonnay este echilibrat din acest punct de vedere, dar totul depinde şi de climatul în care cresc (mai cald sau mai rece).
2. Dulce sau sec - Deşi e cel mai simplu criteriu în alegerea unui vin, trebuie să ştii că aceşti termeni se referă la cantitatea de zahăr rezidual rămas după procesul de fermentare. Sec nu înseamnă neapărat cu aciditate mare, iar dulce nu înseamnă neapărat fructat. În marea lor majoritate vinurile albe sunt seci, dar sunt şi sortimente demidulci.
3. Anul de producţie - Există o idee împământenită cum că vinurile vechi sunt cele mai bune. Nu este neapărată valabilă şi pentru cele albe. Cele mai multe vinuri albe trebuie consumate în primii câţiva ani după ce au fost produse, dar există tipuri (cum sunt Chardonnay sau Riesling) care pot fi învechite. Aceste vinuri învechite se vor închide la culoare şi vor avea mai puţine caracteristici fructate în gust, pe măsură ce trec anii.
4. Denumire de origine controlată - DOC reprezintă podgoria, centrul viticol sau localitatea unde este produs vinul respectiv. În funcţie de caracteriticile zonei, de climă şi sol vinurile respective, deşi pot fi făcute din acelaşi soi de struguri pot avea gust diferit.
5. Soiul de struguri - Este cel care dă în cele mai multe cazuri şi numele vinului. Cele mai cunoscute tipuri de struguri din care se produc vinuri albe sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Chenin Blanc şi Pinot Grigio, dar sunt şi alte zeci de varietăţi mai puţin cunoscute din alte regiuni ale lumii. Fiecare soi de struguri are caracteristici unice de aromă, gust, aciditate şi culoare.