LIFESTYLE 6 septembrie 2015

14 adevăruri mai puţin cunoscute despre ţigări

de Covasna Media | 3195 vizualizări

Este binecunoscut faptul că dependenţa de tutun poate dăuna grav sănătăţii şi cu cât te laşi mai repede, cu atât întregul tău corp îţi va mulţumi. Unele lucruri despre ţigări, tutun şi fumat nu sunt foarte populare. Iată 14 lucruri despre fumat pe care posibil să nu le ştii:

1. Ţigările conţin arsenic, formaldehidă, plumb, cianură hidrogenată, oxid de azot, monoxid de carbon, amoniac şi alte 43 de substanţe declarate cancerigene.

2. Urea, o substanţă chimică ce se regăseşte preponderent în urină, dă „gustul” ţigării.

3. Ţigările conţin peste 4000 de ingrediente, iar prin arderea lor rezultă alţi 200 de compuşi chimici. Mulţi dintre aceşti compuşi afectează direct plămânii.

4. Ţigările conţin zahăr în proporţie de 20%. Mulţi diabetici continuă să fumeze, neştiind că astfel le ajunge zahăr în sânge.

5. La fiecare persoană care moare din pricina fumatului sunt încă alţi 20 de oameni afectaţi de cel puţin o boală gravă cauzată de fumat.

6. Nicotina ajunge în creier la 10 secunde de la primul fum. Ea se poate regăsi în toate părţile corpului, inclusiv în laptele matern.

7. Dacă fumezi imediat după masă, creierul nu mai trimite în organism semnalele aferente digestiei ci pregăteşte organismul pentru protejarea celulelor de toxinele conţinute de ţigară.

8. Prin fumat îţi reduci speranţa de viaţă cu aproximativ 14 ani.

9. Unul din cinci decese din Statele Unite sunt din cauza fumatului.

10. Tutunul este cea mai uşor de prevenit cauză de deces.

11. Brand-urile Marlboro, Kool, Camel şi Kent deţineau în 2013 aproximativ 70% din piaţa mondială de ţigări. Statele lumii colectează din taxe pe ţigări aproximativ 26 miliarde de dolari. Din aceşti bani doar 2% sunt direcţionaţi către programele de prevenire a fumatului.

12. Sistemul imunitar al unui fumător trebuie să lucreze mult mai mult decât al unui nefumător. Deşi organismul fumătorului reacţionează mai repede la viruşi, răspunsul imunitar nu este tot atât de puternic ca al unui nefumător.

13. Interzicerea fumatului în public a dus la scăderea semnificativă a persoanelor care frecventează cluburile, pub-urile, restaurantele unde nu se fumează.

14. Ţigara este cel mai popular placebo şi pentru fiecare utilizator poate avea alt efect. Unii o folosesc pentru relaxare, alţii pentru a se calma, alţii pentru a-şi stimula concentrarea. Cu alte cuvinte, pentru fiecare individ, ţigara are exact efectul pe care respectiva persoană îl aşteaptă de la ea.

(sfatulparintilor.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.