LIFESTYLE 3 octombrie 2022

12 idei care merită împărtășite după TEDx Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1360 vizualizări

Bani, succes, eșec, teatru, solidaritate, noroc, povești, urși, roboți, cărți. Ce au toate acestea în comun? Ei bine, s-au regăsit, într-o măsură mai mare sau mai mică, în cele 12 discursuri ale personalităților care au luat parte la prima ediție TEDx din județul Covasna, organizată sâmbătă, 1 octombrie, la Sfântu Gheorghe. 

După mottoul TEDx, „Ideas Worth Spreading”, mai pe românește „Idei care Merită Împărtășite”, am considerat oportun și util să cuprind 12 dintre mesajele pe care le-am primit de la prima ediție TEDx din județul nostru. 

Ideile nu sunt toate noi, nemaiîntâlnite. Dar cu siguranță, pentru cei prezenți la eveniment, a fost interesantă prezentarea lor din perspectiva personală a vorbitorilor, mai ales prin faptul că, cel mai probabil, fiecare om s-a putut regăsi, la un moment dat, în cel puțin o situație similară. 

  1. Dacă nu știi să gestionezi bani puțini, nu vei ști să gestionezi nici bani foarte mulți. Aceasta este o idee despre care a vorbit Szabó Kristóf, antreprenor, fondator al „OM” și KönyvKlub (Club de Carte), moment în care a amintit și despre „conștiința financiară” și că este important să înveți să faci ca banii să lucreze pentru tine. 
  2. Dacă nu îți place să citești, înseamnă că nu ai găsit cartea potrivită pentru tine. Tot Szabó Kristóf a vorbit și despre importanța lecturii în viață, respectiv că cel care i-a insuflat dragostea pentru citit a fost bunicul lui. 
  3. Avem nevoie de crize, pentru că ele pot să aducă dezvoltarea. Fie că vorbim de crize economice, personale, interne, externe, pozitive sau negative, un lucru este cert: în viață, crizele, mai mici sau mai mari, sunt inevitabile. Important este să le acceptăm, să fim adaptabili și să învățăm din ele. A spus-o cel mai tânăr ministru al unui Guvern al României, Nagy Zsolt, în prezent om de afaceri de succes. Cea mai mare criză a vieții sale a fost încarcerarea, timp de aproape trei ani, despre care nu a vorbit însă foarte mult în discursul său. 
  4. Ca să oferim ajutor de durată, sustenabil, trebuie să mergem la cauză, spune Laura Popeea, directoarea Fundației Comunitare Brașov. Mai concret, ea punctează că oamenii care vor să ajute, cu adevărat, nu doar să își spele conștiința cu fapte bune, mărunte, își vor îndrepta atenția și banii pe care vor să îi doneze, nu către cerșetorul de la colțul străzii, ci către organizațiile non-profit de încredere, care se ocupă, de pildă, de educarea comunităților sărace. 
  5. Trebuie să ne dezvoltăm abilitățile pe care roboții viitorului nu le vor putea avea niciodată: flexibilitate, adaptabilitate, deschidere, învățare permanentă. Este concluzia cu care a venit Beke Zoltán, consultant strategic și de digitalizare, care lucrează pentru a transforma fabricile de producție în fabrici inteligente, centrate pe date. El spune și că roboții sunt necesari pentru că pot rezolva mai multe probleme, printre care lipsa forței de muncă sau eroarea umană. Dar ei nu vor putea niciodată înlocui oamenii în totalitate, mai ales pe aceia care se adaptează și învață să fie utili în orice mediu. 
  6. Ca să reușească, omul trebuie să creadă în el însuși. Poate că este un sfat des întâlnit, dar nu e așa de simplu de pus în aplicare precum pare, ne-a spus Csilla Gyöngyösi, preot reformat, filolog și antreprenor, care a împărtășit și ea că e important să acceptăm eșecul ca fiind parte din rețeta succesului. 
  7. Cele mai importante lucruri în viață nu pot fi cumpărate: dragostea, simțurile, familia. La TEDx Sfântu Gheorghe s-a vorbit destul de mult despre bani și importanța lor, dar invitatul Szakács-Paál István a scos în evidență un alt aspect important, și anume că adevărata fericire nu vine din bani și că nu aceștia trebuie să fie principalul obiectiv în viață. Banii trebuie să fie un mijloc, nu un scop. 
  8. Un spectacol începe cu un gând, care se transformă în idee, care se transformă în poveste, în piesă și abia apoi în spectacol. Cei care credeau că un spectacol de teatru începe să devină realitate când actorii încep repetițiile au aflat de la dramaturgul Elise Wilk faptul că nu e chiar așa, ci totul pornește de la un gând. Tot ea a spus că este exemplul viu că, dacă îți imaginezi suficient de tare un lucru, el devine realitate. Exemplul ei personal este „Pisica verde”, piesa ei de debut, corelată cu știrile apărute după ceva timp din Bulgaria, care prezentau o astfel de pisică, de culoare verde, în carne și oase. „Era exact pisica pe care mi-o imaginasem eu”, au fost cuvintele dramaturgului în finalul prezentării de la TEDx. 
  9. Dacă muncești foarte mult și perseverezi, o să vină și norocul. Asta este concluzia pe care a împărtășit-o în prezentarea sa studentul și inventatorul din Covasna, Ravasz András. Tot el a spus și că, dacă vrei să primești ajutor în viață, trebuie la rândul tău să pui și tu ceva pe masă. 
  10. Trebuie să învățăm să recunoaștem și zmeii sau vrăjitoarele din noi, să înțelegem că nu suntem doar prinți și prințese. Astfel vom putea face față și poveștilor care nu au tot timpul final fericit, a spus Oana Drăgulinescu, fondator al Muzeului Abandonului, un spațiu care spune și poveștile triste, pe care trebuie să le cunoaștem, chiar dacă este în natura umană să le evităm. 
  11. Trecutul este o concluzie, prezentul o probă și viitorul, o șansă. Thurzó Zoltán, deținătorul a două recorduri mondiale Guinness, pianist și om de marketing, a spus că succesul este determinat de obiectivele clare pe care ni le asumăm, respectiv că el consideră că cel mai mare eșec în viață este să nu încerci. 
  12. Un urs care a mâncat din mâna ta, va mânca și din piciorul tău. Despre o problemă foarte actuală pentru regiunea noastră, prezența urșilor în comunitățile umane, a vorbit ecologistul Gál László, care de șapte ani cercetează această specie. Specialistul a spus că cel mai grav lucru pe care îl fac oamenii este faptul că hrănesc urșii. Un urs hrănit este un urs condamnat la moarte. 
Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.