Știință & Tehnologie 7 septembrie 2013

Virus periculos. Victime: internauţii europeni

de Covasna Media | 682 vizualizări

Un nou virus descoperit recent s-a dovedit a fi foarte periculos pentru utilizatorii europeni.

Virusul este construit pentru a fura datele necesare pentru a accesa online contul bancar al unei persoane, iar tehnicile folosite includ supravegherea tastaturii computerului-victimă şi chiar printscreen-uri şi înregistrări video (cu ajutorul webcam-ului), anunţă Yahoo! News.

Virusul troian, numit Hesperbot, seamănă foarte mult cu virusurile Zeus şi SpyEye, care au făcut zeci de mii de victime anii trecuţi, a anunţat compania care a descoperit noul pericol, ESET, citată de mashable.com.

Virusul a fost identificat la utilizatori din Turcia, Portugalia, Republica Cehă şi Marea Britanie, dar este foarte posibil să fi afectat şi posesori de conturi bancare din alte ţări.

"De la precedentele situaţii de acest fel am observat această practică: virusul afectează întâi persoane din ţări mai mici, apoi se poate extinde la nivel global. Practic, virusul e testat în ţări mai mici, apoi extins. Trebuie să prevenim acest pas", a spus Stephen Cobb, un oficial ESET.

Virusul a fost identificat atât la PC-uri, cât şi la dispozitive mobile. Şi asta pentru că victimele sunt îndemnate să instaleze o aplicaţie care conţine virusul pe telefoanele lor cu sistem de operare Android, Symbian sau Blackberry.

Oficialul ESET a spus că are foarte puţine indicii care să ajute la identificare autorilor codului, unul dintre acestea fiind că utilizatorul cunoaşte foarte bine limba rusă. "Dar asta nu înseamnă că e neapărat un hacker din Rusia", a spus Cobb.

Virusul este menţionat şi în "Malware Protection Center" al Microsoft, însă compania nu oferă şi o soluţie pentru utilizatori.

Distribuie articolul:  
|

Știință & Tehnologie

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
trololol, 13 septembrie 2013
Renunta la windows si foloseste Linux.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.