Un observator științific unic în țară, inaugurat la Covasna

de Daniela Luca | 3602 vizualizări

Orașul Covasna se poate mândri cu o stație geodinamică integrată unică în România. Aceasta a fost inaugurată joi, 25 mai, în cadrul unui eveniment festiv, la care au participat autoritățile locale, dar și echipa de cercetare care a lucrat la proiect. Rolul acestui observator științific este de a înregistra și de a urmări variațiile compoziției și fluxului substanțelor volatile emanate din interiorul Pământului. Avantajul acestui proces este, printre altele, posibilitatea identificării proceselor precursoare ale cutremurelor de pământ vrâncene, spun cercetătorii.

Evenimentul de inaugurare, găzduit de Casa de Cultură din Covasna, a început cu un cuvânt de deschidere adresat de primarul orașului Covasna, Gyerő József. Edilul a subliniat faptul că studierea fenomenelor care au loc în interiorul pământului poate oferi răspunsuri la multe întrebări, iar acesta este unul dintre avantajele noului observator științific.

„Nu este un secret că economia orașului Covasna se bazează pe turismul medical și balnear și ceea ce se conjugă cu această activitate ne interesează pe noi foarte mult. (...) Noi știm foarte multe despre efectele terapeutice ale gazului mofetic, ale apei minerale, ale aerului ozonificat, care ele împreună sunt valorificate prin «Metoda Covasna» în scop terapeutic, dar nu prea se vorbește despre acești factori, de ce sunt prezenți în stațiunea noastră, de unde vin, încotro ne îndreptăm într-o perspectivă de timp medie sau lungă, în ce mod ne influențează activitățile turistice și economice din oraș, de ce sunt cutremure în zonă, dacă ele se pot prezice și așa mai departe. Și noi, ca reprezentanți ai autorității, suntem întrebați de către cetățeni despre aceste chestiuni și e foarte bine dacă aceste fenomene sunt studiate de către cei care sunt specialiști și care ne pot da niște răspunsuri. Aș dori să vă mulțumesc pentru activitatea dumneavoastră, să îi felicit pe cei care au avut această inițiativă, au lucrat în acest domeniu astfel încât să fie posibilă amplasarea acestei stații și vă doresc tuturor o activitate fructuoasă. Faptul că orașul nostru poate să fie gazda unei conferințe în acest domeniu, este ceva extraordinar”, a declarat, în cadrul evenimentului, primarul Gyerő József.

A urmat apoi prelegerea fizicianului de la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” din Covasna, Gyila Sándor. Au luat cuvântul și directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, cercetătorul științific din cadrul Institutului de Geodinamică din București, Alexandru Szakács, dar și câțiva invitați de la Institutul de Geofizică Spațială din Sopron, Ungaria.

Colaborarea internațională cu echipa de cercetare de la Institutul de Geofizică Spațială din Sopron a făcut posibilă instalarea stației în orașul Covasna. Finanțarea, în valoare de 40 de milioane de forinți, adică de peste 530 de mii de lei, a fost asigurată de Centru de Cercetare „Eötvös Loránd” din Ungaria.

Care este rolul stației geodinamice?

Gazdele evenimentului au declarat totodată că înregistrarea și urmărirea în timp a variației compoziției și fluxului substanțelor volatile emanate din interiorul Pământului poate juca un rol important nu doar în posibila identificare a proceselor precursoare ale cutremurelor de pământ, cât și în mai buna înțelegere a ciclului global al dioxidului de carbon. Acestea sunt așadar obiectivele principale ale observatorului științific instalat în orașul Covasna, pe strada Piliske.

Echipa de cercetare susține totodată că nu se știe deocamdată dacă noul observator, al cărui rol principal este măsurarea gazelor care se pot capta de la un metru adâncime, va putea prezice cu exactitate evenimentele seismice, însă se vor căuta metode pentru ca acest lucru să fie posibil pe viitor, în combinație cu înregistrarea și a altor semnale precursoare identificate.

Este prima astfel de stație geodinamică integrată din țară. Mai sunt câteva asemănătoare în rețeaua observatoarelor seismice din România, însă cea de la Covasna este unică nu doar prin faptul că este de ultimă generație și că monitorizează fluidele de sursă adâncă, dar și pentru că este rezultatul colaborării mai multor instituții de cercetare din România, Ungaria și Olanda. Un observator asemănător este amplasat lângă lacul Balaton din Ungaria.

Sursă foto: Observatorul de Covasna, Tőkés Hunor/Transtelex

Distribuie articolul:  
|

Știință & Tehnologie

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.