Știință & Tehnologie 10 aprilie 2013

Studiu alarmant! Iată ce păţeşti dacă stai prea mult pe Facebook

de Covasna Media | 761 vizualizări

Oamenii sunt mai fericiţi şi râd cu 50% mai mult atunci când se văd faţă în faţă decât atunci când vorbesc cu prietenii pe Facebook, afirma autorii unui studiu recent.

Potrivit studiului, calitatea, nu cantitatea reprezintă cel mai important aspect al comunicării interumane, relatează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Prietenii de pe Facebook nu reprezintă un substitut pentru cei din viaţa reală, afirma psihologii britanici. Astfel, oamenii sunt mai fericiţi şi râd cu 50% mai mult atunci când vorbesc fata în faţă cu prietenii lor sau prin intermediul camerelor web, decât atunci când discuta cu prietenii lor virtuali de pe site-urile de socializare.

Sam Roberts, lector la Universitatea Chester, spune că aceste site-uri nu par să îi ajute pe oameni să îşi facă prieteni adevăraţi.

Utilizând două chestionare, profesorul britanic a descoperit faptul că nu există nicio legătură între folosirea intensivă a platformei Facebook şi oamenii care au mai mulţi prieteni şi relaţii emoţionale mai intense.

Studiul profesorului Sam Roberts a fost prezentat marţi la conferinţa organizată de British Psychological Society în oraşul Harrogate.

"Concluzia este aceea că relaţiile noastre nu sunt dependente de cantitatea comunicării noastre. Ele depind de calitatea acesteia. Chiar şi chat-ul pe Skype este mai bun şi creşte calitatea comunicării în comparaţie cu timpul petrecut pe Facebook", spune acesta.

Pe de altă parte, nici vorbitul la telefon sau expedierea şi primirea de SMS-uri nu îi face pe oameni să se simtă la fel de bine că atunci când zâmbesc şi râd alături de prietenii lor din viaţa reală.

Oamenii consideră că relaţiile care le aduc cele mai mari satisfacţii provin din rândul acelora stabilite cu un cerc restrâns de prieteni, alcătuit din cel mult 10 persoane pe care fiecare le consideră importante în viaţa sa.

Cu aceste persoane, nu contează tipul de platforma media care este folosită pentru a comunica.

Însă oamenii care vor "să intre în contact cu lumea întreagă" prin intermediul Facebook sunt condamnaţi la dezamăgire, întrucât, din cauza numărului mare de contacte, se implica prea puţin în fiecare dintre acestea.

Într-un al treilea studiu, profesorul britanic le-a cerut voluntarilor să interacţioneze cu prietenii lor faţă în faţă sau pe Skype şi să ţină un jurnal al acestor conversaţii timp de 14 zile.

Aceste comunicări au fost comparate cu interacţiunile prin telefon, mesagerie instant, SMS şi site-uri de socializare.

Persoanele care au interacţionat fata în faţă sau pe Skype au râs cu 50% mai mult şi a reieşit că sunt considerabil mai fericite decât pasionaţii comunicării pe platformele de socializare.

Distribuie articolul:  
|

Știință & Tehnologie

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.