Știință & Tehnologie 24 februarie 2021

Străbunicii telefonului inteligent, pe recepție să întâlnească noua generație

de Iulia Drăghici - Taraș | 9589 vizualizări

Sfântu Gheorghe a deschis, începând de marți, muzeul tehnic interactiv TeleTár 

Peste 3.500 de dispozitive tehnice diferite, printre care o centrală telefonică – model folosit în Sfântu Gheorghe, dar și alte aparaturi de comunicații și telecomunicații, cum ar fi radiouri cu galenă, televizoare vechi, pick-up-uri, patefoane, telefoane cu disc, aparat pentru scris în codul morse sau alte mașini de scris și multe altele sunt începând de marți aduse la un loc, într-un muzeu tehnic, deschis în reședința de județ, într-o locaţie din strada Kriza János. Acesta poate fi vizitat de oricine, sunt așteptate, cu programe dedicate, în mod special grupuri de elevi. Intrarea este este gratuită. 

Un receptor radio cu tuburi electronice, cu design „retro” i-am spune în ziua de astăzi, tronează pe o măsuță în fața ferestrei, alături de un telefon și o lampă, ambele la fel de încărcate de istorie și nostalgia vremurilor de altă dată. Se aude din el o știre despre starea părții carosabile. Imediat lângă, tot în sala de prezentare, mi-a atras atenția de îndată și un televizor cu tub, pe care rula un joc pregătit să trezească amintiri din copilărie, iar ceva mai încolo o mașină de scris (defect profesional), aparate de fotografiat și telefoane cu modele pe care le-am văzut în casa bunicilor. 

Dar printre exponatele așezate pe rânduri și rânduri de rafturi sunt telefoane cu disc, mașini de scris, televizoare, unități centrale, laptopuri groase și pătrățoase, dar și patefoane, magnetofoane sau sisteme de telecomunicații prin tub, folosite pe vremuri pe vapoare sau în castele, respectiv tehnică militară, ori modalități de producere a energiei alternative. Și lista poate continua. Cel mai vechi dispozitiv este un aparat de transmitere a informațiilor și scris pe benzi de hârtie, de prin 1860, un aparat care a fost în exploatare peste 100 de ani, mi-a spus curatorul muzeului, de fapt și cel de la care a pornit ideea și implementarea, profesorul-inginer Csáky Ernő. 

Aici este munca lui de-o viață. De tânăr a fost pasionat de tehnică și telecomunicații, așa că sunt peste 30 sau 40 de ani de când colecționează diverse aparate, pe care le repară și le prezintă celor mai tineri decât el, cu un entuziasm molipsitor. 

Și meseria și pasiunea s-au cam potrivit. Nu a fost greu să mă apuc de colecționat. Toată lumea, pe unde am trecut, m-a ajutat. Este o activitate de păstrare a trecutului nostru, din regiune, și nu numai”, ne-a spus directorul muzeului, respectiv al Asociației Patrimoniului pentru Telecomunicații din Ținutul Secuiesc – care îl administrează, Csáky Ernő. 

Acesta ne-a spus și că nu știe exact valoarea la care s-ar ridica astăzi toate aceste dispozitive, însă, pentru 1.500 dintre ele s-a făcut un bilanț pentru predarea în patrimoniul localității și suma calculată în acest context a trecut de...400.000 de lei. În zilele noastre. 

De muzeu se ocupă în total cinci persoane, printre care și trei voluntari la fel de pasionați ca directorul, György Ferenc, Kiss Árpád și Hunyadi László, care au la sediu și instrumente și spațiu de lucru pentru a repara și întreține în stare de funcționare mărturiile trecutului nostru în materie de comunicații, un trecut nu foarte îndepărtat. 

Muzeul a luat ființă cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Sfântu Gheorghe, instituție care a investit 235.000 de lei, atât în renovarea clădirii aflată la colțul străzilor Kriza János și Bánki Donát, cât și pentru o parte din costurile de întreținere. Restul necesităților va trebui să fie asigurat de Asociația Patrimoniului pentru Telecomunicații din Ținutul Secuiesc din sponsorizări sau alte surse. 

Spațiul poartă numele de TeleTár, care înseamnă „depozit al aparaturii de telecomunicații” ( tele de la telecomunicații și tár – depozitare). 

În clădirea în care este acum muzeul, cu o suprafață de 90 de mp, a fost, pe vremuri, la un moment dat, sediul Poliției Locale, după care spațiul a rămas mai mult gol, ne-a spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba, care este totodată și președintele Asociației Patrimoniului pentru Telecomunicații din Ținutul Secuiesc. De fapt, aceste exponate puteau fi văzute în trecut la Liceul Puskás Tivadar, dar nu în număr așa de mare și nu la un program accesibil publicului larg. Ba mai mult, aparatele au fost prezentate și în mai multe expoziții din țară și localitate. Dar noutatea este că aceste aparate, dar și cărți tehnice (cea mai veche din 1880) sau înregistrări audio și video de zeci de ani au acum o casă a lor. 

TeleTár este compus din trei săli, prima în care intri este sala de prezentare - un spațiu expozițional interactiv. De acolo, o ușă te duce în sala de practică, unde sunt pregătite cursuri de electronică și sunt găzduite diverse prelegeri pentru grupuri mici, „extensii” ale orelor de fizică sau tehnologie, programe Școala altfel, proiecții de filme științifice, organizarea altor activități tehnice, cu acord prealabil.

Iar în spate este sala de bibliotecă, unde există o colecție de cărți de specialitate, aici fiind stocată și digitalizată arhiva fostei televiziuni orășenești (STV) din Sfântu Gheorghe, pot fi audiate discuri și casete audio şi pot fi vizionate casete video vechi. 

Este o locație, cred eu, importantă și de aceea și Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe a considerat că merită sprijinită inclusiv financiar. Totul a pornit de la activitatea domnului Csáky, un om impresionant, a reușit să strângă și să prezinte, până acum și la Liceul Puskás Tivadar, o colecție interactivă care, credem noi, că a dus la sporirea cunoștințelor tehnice ale elevilor. (...) Și domnul primar consideră că cel mai important beneficiu este ca elevii să dobândească cunoștințe tehnice suplimentare, dar și din punct de vedere turistic ar putea fi o atracție. (...) Sperăm să fie un loc emblematic pentru municipiul Sfântu Gheorghe”, ne-a declarat Tóth-Birtan Csaba. 

Autoritățile locale plănuiesc pe viitor și lucruri mai mărețe și să ducă acest concept la un alt nivel, adică să găsească o clădire mai mare, care poate să pună în valoare și mai bine exponatele impresionante pe care le are municipiul la TeleTár. Viceprimarul a adus în discuție, de exemplu, chiar ideea prezentării tehnologiei folosită pe vremuri în fabricile de țigarete sau textile. 

Chiar dacă muzeul este marcat de momente ale trecutului, ideea lui nu este ruptă de realitatea zilelor noastre, ci dimpotrivă. Există un site, https://www.teletar.ro/, care conține imagini, detalii, date de contact și program de funcționare. În plus, la solicitări, vor putea fi organizate de aici și cursuri online, având în vedere contextul epidemiologic actual, dar, cu o bună organizare, se pot desfășura ore și la muzeu, ba mai mult, din „oferta” educațională se numără prezentarea dispozitivelor tehnice, diverse activități practice tehnice, învățarea și folosirea alfabetului morse, vizionarea de filme sau documentare, chiar activități în aer liber, prin cursuri despre cum se montează un cort și alte asemenea. 

Programul muzeului este: marți: 9-13, miercuri: 9-13, joi: 9-18, vineri: 9-13, iar sâmbătă și duminică funcționează doar cu programare prealabilă. 

Distribuie articolul:  
|

Știință & Tehnologie

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.