Știință & Tehnologie 10 martie 2014

Spionii din buzunarul tău

de Covasna Media | 655 vizualizări

Tot mai multe aplicaţii mobile urmăresc activitatea utilizatorilor sau chiar acţionează în numele lor, au avertizat experţii firmei South by Southwest Interactive.

"Am descoperit un număr mare de funcţii periculoase, iar rata lor creşte alarmant", a precizat Grayson Milbourne, director de securitate la Webroot, într-un interviu acordat CNBC.

"Anul trecut, am găsit 250.000 de astfel de funcţii. Acum, au ajuns la un milion", a mai spus acesta.

Nu doar consumatorii, ci şi hackerii au făcut tranziţia de la laptopuri la dispozitive mobile. Criminalii cibernetici au început să creeze aplicaţii care se pot infiltra în telefoane pentru a colecta date pe care le vând ulterior.

De multe ori, acest lucru se întâmplă la un nivel înalt, adică aplicaţia respectivă preia în totalitate dispozitivul, fără a anunţa proprietarul, aşa cum se întâmplă în cazul funcţiilor legitime.

"Aceasta este problema, nu îţi poţi da seama când un dispozitiv a fost infectat. Aplicaţiile maliţioase îşi pot face de cap, iar tu nu vei şti niciodată", a spus specialistul citat.

Există şi o altă modalitate de a avea acces la informaţii personale, susţine Erich Stuntebech, director de cercetare în cadrul companiei Airwatch, pentru CNBC.

Astfel, unele aplicaţii dezvoltate de hackeri cer permisiunea să acceseze datele chiar dacă ele nu sunt vitale pentru funcţionarea lor.

"Dacă descarci o aplicaţie care îţi transformă telefonul în lanternă, nu e nevoie ca să îţi acceseze lista de contacte sau microfonul. Iar cea mai mare problemă este că par legitime, când de fapt ele sunt benigne", a mai spus specialisatul.

"Telefonul tău se poate transforma rapid într-un spion", a mai avertizat Erich Stuntebech, care a menţionat că informaţii precum lista de contacte, persoanele cu care faci conversaţii pe email sau reţele de socializare şi cei pe care îi suni sunt valoroase pentru cei care vând şi cumpără astfel de date personale.

În consecinţă, specialiştii ne îndeamnă să fim atenţi la ce instalăm pe telefoane şi tablete - în primul rând, aplicaţiile să provină din magazine oficiale online - şi să avem instalat un antivirus actualizat.

(ziare.com)

Distribuie articolul:  
|

Știință & Tehnologie

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.