ŞTIINŢĂ & TEHNOLOGIE 10 octombrie 2019

Precauția îi ajută pe părinți să își protejeze copiii de potențiale pericole online

de Covasna Media | 1510 vizualizări

Decizia când să le ofere copiilor independență în mediul online este una dintre cele mai mari dileme cu care se poate confrunta un părinte modern. De la pericolul reprezentat de străini, la cyberbullying, părinții trebuie să se asigure că cei mici sunt în siguranță pe Internet. Un nou studiu global realizat de Kaspersky a constatat că, atunci când vine vorba de securitatea online, unii părinți preferă să acționeze ei decât să aibă încredere în judecata copilului lor. În ciuda faptului că peste două treimi (67%) dintre părinți sunt de acord, cel puțin într-o oarecare măsură, că ai lor copii sunt pe deplin conștienți de riscurile online, aproximativ jumătate rămân precauți, folosind diverse instrumente și practici pentru a-și menține copiii în siguranță atunci când folosesc Internetul.

În contextul în care copiii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani accesează multe dintre serviciile digitale pe care le folosesc și părinții lor, precum site-urile de streaming video sau alte facilități digitale, există multe amenințări și riscuri online care ar putea afecta atitudinea copiilor față de Internet. Mulți părinți sunt conștienți de acest lucru și sunt dornici să comunice cu copiii lor despre modalitățile de a reduce riscurile.

Există dovezi că discuțiile deschise despre siguranța pe Internet sunt eficiente. Prin urmare, două treimi (67%) dintre părinți sunt cel puțin într-o oarecare măsură de acord cu faptul că cei mici sunt pe deplin conștienți de riscurile online. Cu toate acestea, pe lângă aceste conversații, părinții ar putea simți impulsul să adopte o abordare proactivă pentru a afla ce au făcut copiii lor online.

De exemplu, jumătate (50%) dintre respondenți verifică manual dispozitivele copiilor lor - cum ar fi istoricul căutării din browser - după ce au fost utilizate. Acest lucru ar putea veni ca urmare a faptului că anterior copilul lor le-a ascuns activitatea pe Internet sau nu a ascultat sfaturile părinților. Unii părinți folosesc tehnica „pedeapsă digitală”, interzicându-le copiilor să folosească dispozitive dacă nu s-au comportat corespunzător. Jumătate (52%) dintre părinți au stabilit, de asemenea, limite de timp pentru utilizarea dispozitivelor conectate la Internet de către copil.

Peste o treime (35%) dintre respondenți au instalat soluții de control parental pe dispozitivele copiilor lor pentru a limita utilizarea Internetului sau a vizualiza detaliile navigării. Aproape o treime (30%) dintre părinți folosesc soluții de control parental încorporate, precum cele din consolele de jocuri video, pentru a-și menține copiii în siguranță. În mod similar, 30% utilizează și setările din router-ele Wi-Fi, pentru a dezactiva accesul la Internet după o perioadă de timp stabilită.

„Întrucât mulți copii au acum acces la un dispozitiv conectat la Internet, există șanse mari să întâlnească un conținut necorespunzător sau să fie afectați de o amenințare online - cum ar fi „grooming-ul” sau furtul de identitate”, spune Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing la Kaspersky. „Cercetările noastre arată că părinții sunt, în mod justificat, îngrijorați că discuțiile și sfaturile pot să nu fie întotdeauna suficiente pentru a se asigura că cei mici înțeleg potențialele riscuri ale navigării pe Internet. Mulți părinți folosesc, de asemenea, aplicații pentru a controla conținutul și timpul petrecut pe un dispozitiv. Încurajăm părinții să lase deoparte orice presupuneri cu privire la obiceiurile online ale copiilor lor și să poarte un dialog deschis cu aceștia despre necesitatea de a le controla activitățile digitale și securitatea Internetului, întrucât este posibil să se lovească de un conținut dăunător, fără să vrea.”

Pentru a ajuta părinții să-și protejeze copiii și restul familiei de amenințările online, Kaspersky recomandă:

• Setați blocarea automată a dispozitivului pentru a controla timpul petrecut de copil pe computer, smartphone sau tabletă. De asemenea, această metodă îi împiedică pe cei mici să-și petreacă tot timpul liber în fața unui ecran și puteți seta timpul pe care îl considerați acceptabil.

• Rețelele de socializare fac parte din spațiul personal al copilului, astfel încât monitorizarea comportamentului online ar putea fi percepută ca o invadare a vieții sale private - în special în cazul copiilor mai mari. Cereți voie, pur și simplu, să fiți implicați în această parte a vieții lor, astfel încât să le înțelegeți mai bine interesele și să construiți o relație mai strânsă.

• Rareori le place copiilor să vorbească despre conținutul de pe rețelele de socializare cu părinții. Cel mai bun lucru este o discuție despre modul în care le folosesc, fără a critica sau a pune presiune, și să le dați sfaturi despre cum să aibă grijă atunci când își fac prieteni/cunoștințe noi.

Distribuie articolul:  
|

ŞTIINŢĂ & TEHNOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.