Știință & Tehnologie 17 decembrie 2021

Cercetătoarea Cătălina Curceanu, premiată în Italia

de Iulia Drăghici - Taraș | 1612 vizualizări

Cercetătoarea Cătălina Curceanu, colaboratoarea ziarului Observatorul de Covasna, a primit săptămâna trecută premiul „Femei care au reușit”, ediția 2021, decernat de organizațiile „Sportello Donna” și „Stati Generali delle Donne”, sub egida Comisiei Europene și a Universității din Pavia, scrie publicația rotalianul.com. 

Prim-cercetătorul în fizică experimentală la Institutul Național de Fizică Nucleară (INFN) - Laboratori Nazionali di Frascati (Roma) a scris pe pagina sa de Facebook că dedică acest premiu tuturor femeilor din lume, în special celor din viața ei (mama, bunicile, surorile, nepoatele), colegilor și prietenilor. 

Alături de aceasta, alte 14 femei au fost premiate în cadrul aceluiași eveniment pentru activitate de prestigiu la nivel internațional, printre care se numără medici, profesoare, psihologi și alții. 

Dr. Cătălina Curceanu are un palmares impresionat. De pildă, în 2019, aceasta a fost distinsă cu ordinul Meritul Cultural în gradul de Cavaler, categoria Cercetare Științifică, într-o ceremonie care a avut loc la sediul Ambasadei României la Roma.

Cercetătoarea s-a născut pe 2 noiembrie 1965 la Brașov, însă imediat după nașterea sa, părinții s-au mutat la Sfântu Gheorghe. Aceasta și-a obținut doctoratul în cadrul experimentului OBELIX (CERN), în domeniul spectroscopiei mezonilor exotici. A coordonat grupul INFN-LNF în cadrul experimentului DEAR. Este responsabilă națională pentru experimentul „Siddharta” și purtător de cuvânt al colaborării internaționale VIP (experiment la Laboratoarele naționale Gran Sasso). A organizat numeroase conferințe internaționale și este autor și/sau coautor a peste 400 de publicații în reviste internaționale.

De menționat este și faptul că în fiecare ediţie de vineri, în paginile cotidianului „Observatorul de Covasna”, dr. Cătălina Curceanu semnează o rubrică extrem de interesantă despre evenimente din lumea științei și cercetări deosebite. 

Sursa foto: Facebook

Distribuie articolul:  
|

Știință & Tehnologie

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.