Știință & Tehnologie 18 august 2013

Cele mai întâlnite escrocherii de pe Facebook

de Covasna Media | 751 vizualizări

Odată cu apariţia reţelei de socializare Facebook, escrocii au devenit tot mai inventivi în materie de înşelătorii. Chiar dacă până acum nu aţi căzut în plasa acestora, este bine să fiţi la curent cu cele mai comune păcăleli din online.

Deşi unele pot fi inofensive, reţineţi faptul că altele va pot fura datele personale sau chiar banii din conturi.

Iată, aşadar, un top al celor mai întâlnite escrocherii de pe Facebook de care trebuie să vă feriţi:

1. Cadouri gratuite

Cel mai des intâlnită escrocherie, dar şi cea mai eficientă se pare, este cea care promite diverse obiecte gratis. De regulă, este vorba de tablete, laptopuri sau smartphone-uri, scrie Fox News.

Cum să vă daţi seama că este o înşelătorie. În primul rând datorită faptului că vi se cer date personale care de regulă trebuie păstrate private sau chiar descărcarea şi instalarea unui anumit program maliţios care vă "va înscrie" automat în cursa pentru terminalul promis.

Cu informaţiile pe care le introduceţi, escrocii au mai multe şanse în a vă fura identitatea. Reţineţi faptul că prin tastarea repetată a numărului de telefon este foarte posibil să vă fie încărcată factura de plată fără voia dumneavoastră. Există totuşi companii care prin intermediul unor campanii pe Facebook oferă diverse obiecte gratuit, însă înainte de a oferi orice detaliu, asiguraţi-vă că pagina este autentică.

2. Clipuri virale

Aproape la fel de interesant ca gadget-urile gratuite este să vezi ultimul clip viral care circula pe internet. Cele mai multe dintre clipuri însă nu sunt ceea ce par a fi.

Atunci când veţi face click pe o escrocherie mascată sub forma unui clip viral vi se va cere să vă actualizaţi video playerul. Desigur, update-ul este de fapt un program virusat cu ajutorul căruia vi se pot fura datele.

Pentru a nu fi păcăliţi, copiaţi titlul clipului şi căutaţi-l pe Google, iar dacă acesta nu poate fi găsit pe platforma Youtube, atunci este de preferat să-l evitaţi.

3. Personalizarea profilului

O altă înșelătorie foarte comună este cea care promite utilizatorilor de Facebook personalizarea profilului. O versiune foarte cunoscută a acestei escrocherii este Facebook Black. Această păcăleală își propune să vă convingă să instalați o aplicație Facebook cu ajutorul căreia hoții să vă acceseze informațiile personale, dar și contul Facebook. Odată cu accesul liber la contul personal, prietenii din listă vor fi și ei "bombardați" cu același mesaj.

Această păcăleală este foarte ușor de evitat dacă țineți minte faptul că nu există posibilitatea să vă schimbați layout-ul paginii de Facebook.

4. Cine ţi-a vizualizat profilul?

A ști cine ți-a vizualizat profilul este un fel de Sfântul Graal al social media. Deși Facebook a declarat de nenumărate ori că acest lucru este imposibil, există persoane care pur și simplu refuză să creadă.

Pe acest principiu se bazează și impostorii care au creat înșelătoria "Who viewed your profile?". Persoanelor care cad în această plasă li se va cere să instaleze o aplicație ce ulterior se va dovedi a fi malițioasă. Instalarea ei va oferi acces liber hoților către contul de Facebook.

 (economica.net)

Distribuie articolul:  
|

Știință & Tehnologie

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.