EDUCATIE 4 iulie 2022

„Provin dintr-o familie de oameni gospodari în care, deși ocupația de bază este agricultura, educația este prioritară”

de Iulia Drăghici - Taraș | 5046 vizualizări

Interviu cu Andreea-Maria Dîrstariu, singura elevă din județul Covasna care a avut media 10 la Bacalaureat 2022

Media perfectă la bacalaureat este un obiectiv la care mulți nici nu îndrăznesc să viseze. Dar în fiecare an sunt cei care demonstrează că ceea ce pare imposibil este posibil. Iar anul acesta, printre cei 222 de elevi care în anul 2022 au atins perfecțiunea în materie de bac, se află și o covăsneancă. Tânăra, care este absolventa Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, reușește acum, prin exemplul ei, să ne dea o lecție importantă de viață: locul unde te-ai născut nu va face diferența, atât timp cât știi ce înseamnă munca, dorința de a reuși, devotamentul, seriozitatea și ai alături oameni care să te susțină. Să fii copil de la țară și să te lupți cot la cot cu cei de vârsta ta din marile orașe, din așa-zise școli de elită, este o performanță care merită recunoscută, apreciată și răspândită. Aceasta este povestea Andreea-Maria Dîrstariu din satul Lădăuți, comuna Barcani, care a obținut singura medie de 10 din județul Covasna la Bacalaureat 2022. Citiți în continuare interviul pe care ni l-a oferit și aflați mai multe despre ea, despre visurile sale, ce a stat la baza reușitei ei și multe altele. 

– Până acum, despre tine știm următoarele: ești eleva din județul Covasna care a obținut singura medie de 10 la Bacalaureat 2022, conform rezultatelor înainte de contestații, dar și după, ești originară din Barcani, absolventă a Școlii cu clasele I-VIII Barcani și acum a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, profilul Științe ale Naturii. Pe lângă aceste informații, tu ce ai vrea să ne spui despre tine? Cum ai vrea să te cunoască cititorii ziarului nostru? Ce crezi că e important să se știe despre tine? 

Mă numesc Dîrstariu Andreea-Maria și m-am născut în satul Lădăuți, comuna Barcani. Provin dintr-o familie de oameni gospodari în care, deși ocupația de bază este agricultura, educația este prioritară. Sunt o persoană simplă, muncitoare și ambițioasă. Cred că sunt dovada vie a faptului că imposibilul este posibil. Prin obținerea mediei de 10 la examenul de Bacalaureat am demonstrat faptul că și elevii din mediul rural pot face performanțe.

– Ce hobby-uri ai? 

Prefer să-mi petrec timpul liber citind. De mic copil am avut o adevărată pasiune pentru lectură. Am citit tot ce mi-a picat în mână, de la ficțiune la dezvoltare personală și știință. Pentru mine este cea mai bună metodă de a mă relaxa, dezvolta și cunoaște. Pe măsură ce citesc mai mult, știu mai multe, iar acest lucru nu poate decât să-mi facă plăcere.

– Cum a arătat o zi din viața ta de licean? 

Mereu am fost navetistă, așa că mă trezeam la ora 06:20. De la 08.00-14.00 aveam cursuri. La ora 15.00 ajungeam acasă. Serveam masa, îmi ajutam părinții la treburile din gospodărie și apoi începeam să-mi rezolv temele. După ce îmi terminam temele, începeam să învăț până la ora 12 noaptea. Am dormit foarte puțin în acești ani. Rutina mea a suferit multe schimbări. Nu e ușor să petreci jumătate din timp învățând și doar un sfert din timp odihnindu-te. Însă rezultatele mari se obțin prin eforturi mari. 

– Pentru mulți liceeni, bacalaureatul este o adevărată sperietoare, scopul final al celor patru ani de liceu, nicidecum un pas natural către viitor. Pentru tine cum a fost acest examen? Nu vreau să te întreb cum ți s-au părut subiectele, pentru că bănuiesc că nu au fost tocmai grele, din moment ce ai avut media 10, ci mai degrabă cum te-ai raportat la acest examen? Ce senzații ai trăit? 

Nu m-am temut de acest examen niciodată. Printre elevi se vehiculează foarte multe despre bacalaureat. Multă lume mi-a spus că este greu, dar nu mi-am făcut griji. Am știut de la început că vreau să obțin un rezultat bun, așa că m-am concentrat pe ceea ce aș putea face eu ca elev pentru a-mi atinge obiectivul. Am evitat să mă gândesc strict la examen pentru a evita stresul. Mi-am făcut temele la timp, am învățat materia atunci când mi s-a predat, iar atunci când s-a apropiat examenul doar am recapitulat. Este foarte important să înveți să-ți organizezi timpul. Ultimul an de liceu trece în ritm alert și trebuie să fructifici fiecare minut. Bineînțeles, acest lucru te ajută și în timpul examenului, deoarece ai de rezolvat trei subiecte consistente în doar trei ore. Experimentezi diferite senzații, de la teama de a nu termina subiectul la timp la liniștea sufletească de a fi pus ce e mai bun din tine pe hârtie. Acum, că am încheiat cu bacalaureatul, pot afirma că este cu adevărat un examen al maturității, pentru că ne învață să ne disciplinăm, să ne organizăm și să muncim pentru visele noastre.

– Unii absolvenți spun că secretul succesului la Bac este să începi să înveți încă din clasa a IX-a, alții încă din generală, iar unii spun că e de ajuns să se concentreze pe ultimii ani de liceu ca să aibă rezultate bune la examen. Tu când ai spune că ai început pregătirea pentru bacalaureat? 

Cred că ne pregătim pentru bacalaureat de când începem clasa întâi. Începând de atunci, tot ceea ce învățăm ne este de mare folos la examen. Sunt 12 ani în care asimilăm o mulțime de informații, iar dacă reușim să legăm informațiile între ele vom avea doar de câștigat. Am învățat mereu la timp, așa că am început să recapitulez materia cu o lună înainte de bac.

– Din ce se compune rețeta ta de succes? Ce „ingrediente” ai folosit? 

Din rețeta mea de succes fac parte credința, perseverența și determinarea. M-am rugat, am învățat și am muncit din greu pentru a-mi atinge obiectivul. Îndrăznesc să compar rețeta mea de succes cu concepția lui Arghezi despre creația artistică. El considera că artistul trebuie să depună efort constant și îndelungat, creația însemnând muncă. La fel este și pentru a obține succesul: trebuie să muncești din greu și mult timp. 

– Subiectul meditațiilor este unul care împarte oamenii în multe tabere. Tu cum te-ai raportat al el? Ai făcut meditații? Ai simțit că ai nevoie de ele? De ce? 

Nu am făcut niciodată meditații. Nu sunt împotriva lor, doar că eu nu am simțit că am nevoie de ele. Atunci când nu am înțeles ceva am întrebat profesorul, mi-am făcut temele și m-am pregătit singură acasă. În liceul nostru ni s-au oferit toate datele necesare pentru a reuși. În plus, s-au desfășurat pregătiri suplimentare în cadrul programului Rose, și nu numai. Pe această cale vreau să le mulțumesc cadrelor didactice care și-au rupt din timpul lor și au stat alături de noi peste program, pentru a aduce explicații suplimentare acolo unde era nevoie.

– Multe persoane sunt surprinse (plăcut) că o elevă care provine din zona rurală și care a învățat la un liceu dintr-un oraș mic a obținut acest rezultat impresionant. Tu cum ai descrie învățământul din zona Întorsurii Buzăului? 

În ciuda aparențelor, în zona Întorsurii Buzăului oamenii sunt preocupați de educație. Aici chiar se face școală. Cred că, odată cu dezvoltarea zonei, oamenii își doresc să exploreze necunoscutul tot mai mult, iar acest lucru este posibil doar printr-o cultură vastă. Astfel, învățământul este luat în serios, fiind calitativ și adaptat zilelor noastre. De exemplu, liceul nostru are atât cadre didactice specializate, cât și aparatură modernă (table interactive, laptopuri etc.). Prin urmare, elevii din mediul rural au toate șansele să reușească.

– E o întreagă dezbatere și vizavi de importanța notelor în viața unui elev. Unii spun că e important să trăiești într-un mediu competitiv, unde există grade de comparație, alții spun că notele nu contează, ci doar informațiile cu care rămâi la o materie. Tu cum te-ai raportat la note pe parcursul anilor de școală, în ce tabără te-ai poziționa și de ce?

Competiția este bună în orice domeniu, deoarece îi face pe oameni să dea ce e mai bun din ei. Cred că notele sunt importante în viața unui elev, dar nu pentru a se compara cu alții, ci pentru a putea observa unde mai are de lucrat. O notă mică ar trebui să îți dea de gândit și să te stimuleze să te pregătești mai mult. O notă mare este o confirmare că ești pe drumul cel bun. Pentru mine au contat notele, pentru că le-am folosit pe post de indicatori în ceea ce privește nivelul meu de pregătire. 

– Cu ce medie ai încheiat liceul? 

9.86. 

– Felicitări! Dacă rămânem la viața de licean, care e amintirea din acești ani pe care vrei să o duci cu tine mai departe toată viața? 

Toată viața o să-mi amintesc orele de matematică din liceu. Au fost niște clipe minunate, alături de o doamnă profesor excelentă. Cred că aici se vede cel mai mult evoluția mea ca elev. Au fost momente serioase, uneori dificile, alteori amuzante, dar întotdeauna plăcute. Îi mulțumesc doamnei Dana Gociman pentru toată răbdarea, încrederea și sprijinul de care a dat dovadă în pregătirea mea și a colegilor mei. Țin să menționez și participarea mea la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă Sibiu 2022, la care am obținut și o mențiune. Alături de doamna profesor Iuliana Monica Muntean, care m-a îndrumat și sprijinit mereu de-a lungul acestor ani de liceu, am trăit o experiență minunată pe care nu o voi uita niciodată.

– Ce urmează pentru tine? Vei continua studiile? Dacă da, care sunt opțiunile pe care le iei în calcul? 

Bineînțeles. Urmează să mă înscriu la Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Transilvania din Brașov, urmând programul de licență Contabilitate și informatică de gestiune.

– Aș vrea ca, în apropiere de încheiere să adresez și o întrebare care poate fi considerată clișeu, dar care, atunci când e luată în serios, ajută, de multe ori, la stabilirea de obiective în viață. Așadar, te întreb: unde te vezi peste 10 ani? 

Peste 10 ani mă văd un expert contabil de succes. Cred că îmi voi face munca așa cum se cuvine și voi reuși să mă fac remarcată. Totodată, sper ca și peste 10 ani rezultatul meu să îi inspire pe copiii din mediul rural și să le dea încrederea că și ei pot atinge performanța.

– În final, ce mesaj ai vrea să ajungă la covăsneni de la tânăra de 10 din zona Întorsurii Buzăului? 

Educația este valoarea supremă a societății noastre și, cu cât investim mai mult în aceasta, cu atât viitorul va fi mai bun. Nu contează de unde provii. Atât timp cât ești dedicat cauzei tale, nimic nu te poate împiedica să îți atingi obiectivul. Eu cred că imposibilul este mereu împărțit în posibilități, iar dacă noi avem curajul de a ne urma visurile, cu siguranță ele vor deveni realitate.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.