INTERVIU 18 februarie 2021

„Mi-am dat seama că dacă învăț să cânt la tubă, atunci sunt în stare de multe în viața asta”

de Iulia Drăghici - Taraș | 5285 vizualizări

Interviu cu Csoma Attila, muzician, participant la „Românii au talent” 

Când pe scena de la celebra emisiune „Românii au talent” a început să se audă, din tubă, muzica din James Bond sau Războiul Stelelor, nu a fost greu de observat uimirea de pe fețele juraților. Probabil mulți dintre cei care vinerea trecută au privit spectacolul din fața televizoarelor au trăit aceeași senzație. A fost un eveniment cu atât mai special pentru noi, covăsnenii, care, fără îndoială, ne-am bucurat să aflăm că tânărul care a apărut pe ecrane e „de-al nostru”. Așa am aflat că este vorba despre Csoma Attila, un tânăr în vârstă de 26 de ani, din comuna Reci, absolvent al Liceului de Arte din Sfântu Gheorghe. Am dorit să aflăm mai multe despre acesta, despre viața lui, pasiunea pentru muzică și visurile sale, așa că l-am contactat și rugat să ne dea șansa de a realiza un interviu. A acceptat de îndată.  Nu mică ne-a fost mirarea să aflăm că pentru Observatorul de Covasna (OCV) nu este prima întâlnire cu acesta, pentru că Attila s-a aflat în trupa care a câștigat un alt concurs de talente, organizat de noi, cu ocazia concertului aniversar de 15 ani, la care l-am avut invitat pe maestrul Goran Bregović. 

Interviul, în rândurile care urmează: 

Cum te-ai hotărât să participi la emisiunea „Românii au talent”? 

Adevărul este că şi pe mine, ca şi pe ceilalți artiști, m-a afectat tare tot anul 2020. Nu am avut concerte şi nu am putut urca pe nicio scenă de mult timp, iar acest lucru, pentru un om pasionat de muzică, așa cum sunt eu, este foarte greu. Ideea de a participa a venit după ce am auzit că se fac preselecții aici în zonă şi având această posibilitate am vrut să îmi încerc norocul.

Cum te-ai simțit pe scena respectivă? A fost altfel decât pe alte scene? 

Să urc pe scena Românii au talent a fost senzațional. Pe lângă juriu, au fost sute de oameni care se uitau online la producție.  A fost o experiență unică. 

Când au fost filmările?

Filmările s-au derulat acum câteva luni.

Ce ai simțit când ai văzut că ai primit toți cei 4 „Da” de la jurați? 

Cu toate că sunt o persoană foarte stăpână pe sine, înainte de a urca pe scenă am avut mari emoții, nu am știut ce reacții vor avea cei din juriu. Tuba fiind un instrument de acompaniament este rar văzut cu interpretare solo. Nu am crezut că va fii apreciat de cei din juriu şi nici nu mi-a venit să cred că am trecut mai departe. Totul s-a întâmplat repede şi abia atunci am realizat când am ieșit şi toți m-au felicitat atât organizatorii, cât şi susținătorii.

S-a schimbat viața ta într-un fel de când a fost difuzată emisiunea?

După difuzarea emisiunii am primit multe felicitări şi pur şi simplu a explodat Facebook-ul. Foarte mulți au dat share la filmuleț şi am primit şi multe aprecieri din partea prietenilor, familiei şi chiar şi din partea oamenilor necunoscuți.

Revenind la cariera ta muzicală, de cât timp cânți la tubă? La ce vârstă ai descoperit acest instrument muzical?

Eu sunt pasionat de la o vârstă foarte mică de muzică, dar prima oară am cântat la un instrument la îndrumarea profesorului Kelemen Antal, care a fost şi dirijorul Fanfarei din Reci.

Din câte am înțeles, ai ales tuba la sugestia unui profesor din sat, care avea nevoie de cineva care să cânte la acest instrument în orchestra din localitate. Ce ți-a spus să te convingă să încerci? 

Nu a trebuit să mă convingă pentru că mi-a plăcut cum arată tuba şi atunci mi-am dat seama că asta este o mare șansă pentru mine, deoarece fiind un instrument greu şi reușesc să învăț să cânt pe el, atunci sunt în stare de multe în viața asta. 

Ce îți place cel mai mult la acest instrument muzical? 

Trebuie să știți că eu nu cânt numai la tubă, după cum am mai zis, sunt un pasionat al muzicii şi al instrumentelor oricare ar fi ele. Dar cu tuba aș putea să spun că am o oarecare prietenie strânsă. Eu încerc să demonstrez tuturor că şi pe acest instrument se pot face foarte multe lucruri deosebite. Totuși, tind să cred că de aceea sunt atașat cel mai mult de tubă pentru că acesta a fost primul instrument pe care am avut șansa să pun mâna. Nu mi-aș putea imagina viața fără tubă.

Se pare că pentru noi, Observatorul de Covasna și Attila Csoma, aceasta nu este prima întâlnire. Tocmai ce am aflat că ne-am bucurat de muzica ta și la concertul aniversar OCV15, din 2018, unde l-am avut invitat pe celebrul Goran Bregović. Tu, alături de colegii din Fúvó Shock Orchestra ați urcat pe aceeași scenă cu marele artist, pentru că ați fost câștigătorii concursului local de talente Letters from Transylvania. Am revăzut videoclipul înscris în concurs și mi-a plăcut și acum, ca și atunci. Ție ce ți-a rămas în minte de la acel eveniment? 

Da, în anul 2018 am participat împreună cu Fúvó Shock Orchestra la OCV15 care a fost un pas mare pentru această trupă. De foarte mult timp sunt un fan a lui Goran Bregović şi șansa de a urca pe scenă înaintea lui cu câteva ore a fost o mare oportunitate, atât pentru mine, cât şi pentru trupă. Pe viitor sper să mă mai pot întâlni cu el, dar poate să şi vorbesc cu el.

Ce s-a mai întâmplat cu acest grup? 

Trupa Fúvó Shock Orchestra nu s-a desființat, dar aş putea spune că este într-o pauză, asta mai ales din cauza pandemiei.

Am văzut prin intermediul Facebook și că ești și în Fanfara Transilvania. E adevărat? De cât timp? 

Da, este adevărat. De aproximativ 3 ani sunt membru al Fanfarei Transilvania din Cugir, județul Alba. 

Am înțeles, din cele spuse pe scena Românii au talent, că în prezent lucrezi și ca zugrav. Mai reușești să dedici timp și pregătirilor cu orchestra?

Pentru repetiții întotdeauna este timp. Adică eu cred că nu există „nu am timp”. Mai repede există „nu vreau să am timp”. Până acum orice ocupație am avut mereu mi-am făcut timp pentru repetiții şi exersat. În ceea ce privește fanfara şi orchestra este un pic mai greu din cauza pandemiei.

Cum a fost anul 2020 pentru tine? 

Anul 2020 a fost un an greu, pentru că nu am putut urca pe scenă, dar am avut timp pentru a scrie piese şi pentru a studia.

Ce ți-ai dori să se întâmple mai departe în ceea ce privește cariera muzicală? 

Îmi doresc din tot sufletul să pot arăta tuturor de ce sunt în stare, simt că nu am dat totul din mine şi vreau ca sunetul tubei să fie auzit în toată țara şi de ce nu şi peste graniță. Îmi doresc să am oportunitatea pentru acest lucru. Iar pe lângă instrumente, vreau să mă ocup mai mult şi cu compunerea muzicală.

În final, ce ai vrea să le transmiți covăsnenilor care acum te-au auzit pentru prima dată și care ți-au descoperit talentul? 

Pentru toți covăsnenii care cred în mine, cred în talentul meu şi vor să mă mai asculte vreau să le spun ca în primul rând să fie răbdători că dacă o să am șansa să mai urc pe scenă nu o să-i dezamăgesc. Eu sunt mulțumit şi cu ce am acum, dar cred că cu voință şi muncă pot ajunge şi mai sus.

Sursa foto: printscreen video și Românii au Talent

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.