INTERVIU 23 februarie 2023

Cosmin Popica, TSD Covasna: „Politica este un subiect mai greu de abordat cu tineretul”

de David Leonard Bularca | 798 vizualizări

Interviu cu președintele TSD Covasna, Cosmin Popica 

Se apropie un an foarte complicat pentru partidele politice din România și inclusiv pentru noi, alegătorii. Ne vom alege reprezentanții în Parlamentul European, în comunitățile locale, în Parlamentul României și, în final, îl vom alege pe cel care ne va fi președinte. Tocmai în acest context, am discutat cu liderul Tineretului Social Democrat (TSD) Covasna, Cosmin Popica, despre implicarea tinerilor în politică, obiectivele organizației pe care o conduce în anul electoral care urmează, legile educației și multe altele, despre care puteți afla în interviul de mai jos. 

Pentru cei care nu îl cunosc, Cosmin Ioan Popica, pe numele său complet, are 23 de ani și în acest moment este stabilit la Întorsura Buzăului, după ce a locuit o perioadă la București, pe perioada studiilor. A absolvit Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Facultatea de Științe Politice, și în momentul de față, pe lângă funcția de președinte al TSD Covasna, este și antreprenor. 

– TSD Covasna se află acum în echipă completă, reorganizată. Spune-ne câteva cuvinte despre echipa actuală, câți membri are și când v-ați început mandatele?

Echipa TSD Covasna în acest moment este formată din 15 organizații locale TSD, cu un număr cumulat de 160 de membri activi. Suntem într-un proces continuu de recrutare și de dezvoltare a organizațiilor locale. Ținta noastră fiind organizarea la nivelul a cât mai multor comunități din județ și crearea unei baze solide pe care să sprijinim proiectele partidului și pe cele ale tineretului. 

În mod oficial, echipa TSD Covasna a renăscut odată cu alegerile organizației județene a Tineretului Social-Democrat, filiala Covasna, din 18 noiembrie 2022, dar până în acel punct am trecut prin foarte multe întâlniri la care am pus bazele organizațiilor locale TSD din județ, acesta fiind un proces de durată. 

– Din discuțiile cu colegii tăi, ce îi mai face pe tineri să se implice în politică? 

Politica este un subiect mai greu de abordat cu tineretul. Pot spune că a devenit chiar puțin tabu, mai ales în județul nostru. Mulți tineri consideră că politica este un fel de club exclusivist și din acest motiv nici măcar nu iau în considerare aderarea la un partid sau implicarea directă în politică. Acest lucru vine din lipsa de informare și din imaginea nefastă creată în jurul politicii din România, iar rezultatul este că vocea tinerilor plini de idei nu are cum să se facă auzită. Ceea ce îi mai face totuși pe tineri să se implice în politică este dorința de dezvoltare a comunităților din care fac parte. 

– Care sunt prioritățile voastre în perioada următoare? Mai ales pentru că urmează un an cu patru tipuri de alegeri, deci un an important.

Cea mai importantă prioritate este să creștem ca organizație de tineret și să ne facem vocea auzită. Avem pregătite o listă de proiecte pentru următoarea perioadă, structurată pe mai multe nivele: de la proiecte locale sau județene până la proiecte regionale, alături de filialele din regiunea centru a țării și chiar naționale, alături de echipa TSD România. Pe lângă proiectele pe care le dezvoltăm, ne dorim să ne implicăm cât mai activ în politica locală. Pentru anul 2024, fiind an electoral, ne dorim să obținem un reprezentant al tineretului în toate comunitățile din județ.

– Există multe discuții în jurul legilor educației. Guvernul, din care face parte și PSD, este criticat pentru că nu le-a lansat în dezbatere publică și vrea să le adopte cât mai repede. Voi cum vedeți toată situația?

Nu PSD este cel care nu le lasă în dezbatere publică, ci dimpotrivă. Având în vedere importanța acestor legi, PSD a insistat ca asumarea lor în Guvern să se facă după ce toți partenerii implicați își spun cuvântul. În acest moment se lucrează pe proiectele de lege la nivelul specialiștilor partidelor din coaliție, iar în acest proces reprezentanții PSD sunt în dialog permanent cu toți factorii interesați. 

– Din punctul vostru de vedere, ca organizație de tineret a unui partid politic, care ar trebui să fie cele mai importante schimbări din educație? 

Este nevoie în primul rând de o viziune coerentă în ceea ce privește educația, multiplele modificări au avut un rol negativ, chiar dacă unele dintre ele au fost inițiate cu scopul de a ajuta. Credem că este nevoie de acces la educație de calitate, reducerea abandonului, creșterea atractivității carierei didactice și sprijin pentru cei din medii defavorizate. Educația are nevoie de stabilitate și alocare de resurse.

– Aș vrea să nu ignorăm „elefantul din cameră” și o să te întreb și despre cum se împacă familia cu politica. Știm că tatăl tău, Sorin Popica, este consilier local la Întorsura Buzăului din partea PMP, iar tu conduci organizația de tineret a PSD din județ. Sunt curios, aveți dezbateri în familie legate de acest subiect sau mai degrabă fiecare este mulțumit cu hotărârea sa și nu se implică în deciziile celuilalt? 

Politica se împacă bine cu familia, cel puțin în cazul nostru. Familia mea m-a susținut mereu în deciziile pe care le-am luat. Chiar datorită tatălui meu am și urmat studiile în domeniu, fiind absolvent al facultății de Științe Politice. Pot spune că avem anumite dezbateri și uneori păreri diferite în anumite situații, dar eu văd acest lucru ca pe un avantaj, deoarece pot analiza lucrurile din mai multe perspective și pot înțelege un subiect mult mai bine analizând și alte opinii. Iar la capitolul decizii, implicarea rămâne la nivelul de sfaturi, nu încercăm să influențăm direct deciziile unei persoane.

– Care este mesajul tău pentru tinerii din județ (și nu numai)? Pe ce ar trebui să ne concentrăm noi, ca societate, în perioada următoare?

Mesajul meu pentru tineri este unul simplu, și anume să nu le fie frică să se implice, să aibă curajul să facă acest pas, deoarece vor fi întâmpinați de brațe deschise și de multe persoane dornice și pregătite să îi asculte și să îi ajute. Doar prin implicarea noastră, a tinerilor, putem ajuta la dezvoltarea societății, iar acesta este principalul lucru pe care trebuie să ne concentrăm.

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.