INTERVIU 24 octombrie 2023

Cosmin Lăutar, fotograful care a făcut legătura între artă și dermatita atopică

de Iulia Drăghici - Taraș | 1557 vizualizări

Prima expoziție a fotografului originar din Întorsura Buzăului este și prima pe o temă delicată

O fotografie face cât o mie de… emoții. Pentru că uneori nu totul poate fi spus în cuvinte. Cel puțin asta ne învață acum, prin cel mai recent proiect al său, fotograful Cosmin Lăutar, în prezent stabilit la București, originar din Întorsura Buzăului. Luna aceasta a avut prima lui expoziție oficială. Și a ales o temă prin care a putut spune multe, prin care a folosit arta pentru a ajuta.

Expoziția de Artă Fotografică dedicată Conștientizării Dermatitei Atopice, numită „ȘI DACĂ AI ȘTI”, a fost vernisată luna aceasta, mai exact în 10 octombrie, la Teatrul Elisabeta din București.

Proiectul este unul foarte special pentru că a ilustrat, prin fotografii deosebite, diagnosticul dermatitei atopice prin implicațiile sale psihologice și sociale: anxietatea, depresia, insomnia, stigmatizarea, epuizarea, singuratatea, stresul și altele. Or, tema sigur nu a fost una ușoară pentru un fotograf de portret profesionist, cunoscut mai degrabă pentru fotografiile de eveniment. Dacă nu știați, Cosmin Lăutar a fost de multe ori înconjurat de artiști pe care noi îi vedem doar la televizor: Delia, Inna, Irina Rimes, Florin Ristei, The Motans, Antonia și mulți, mulți alții.

Dar, pentru că este un profesionist desăvârșit, un artist și un om complet, a făcut o treabă excelentă, iar prima lui expoziție a fost un succes.

„Cosmin Lăutar a reușit să transmită cu emoție și profunzime experiența celor afectați de dermatita atopică. Fiecare fotografie a dezvăluit nu doar durerea și dificultățile cu care se confruntă pacienții, ci și curajul și rezistența acestora. Fiecare imagine a fost un răspuns la întrebarea <<Și dacă ai ști cum e să trăiești cu această boală?>>, iar răspunsurile au fost puternice și edificatoare”, au transmis, după expoziție, reprezentanții Asociației Române de Educație în Alergii, care au și propus această temă, a dermatitei atopice.

Și pentru că suntem prieteni vechi cu tânărul fotograf de renume Cosmin Lăutar, am vrut să marcăm reușita lui, dar și să aflăm detalii din culisele acestui proiect interesant. Așa că l-am invitat la un interviu.

Citește discuția în cele ce urmează. Sperăm că găsești și tu la fel de multă inspirație câtă am găsit și noi.

- Cât ai lucrat la materialele acestei expoziții?

La finalul lunii iulie am primit invitația din partea Asociației Române de Educație în Alergii de a realiza o expoziție de artă fotografică în sprijinul conștientizării și înțelegerii dermatitei atopice. Din acel moment m-am documentat. Ulterior, am pus pe hârtie ideile conturate și am început să organizez treptat ședințele foto. În decurs de două săptămâni am realizat ședințele foto, indoor, în studio, dar și outdoor și în următoarele săptămâni am selectat fotografiile din cadrul ședințelor și le-am prelucrat. În medie, întreg procesul, de la documentare și până la fotografia finală a durat în jur de o lună jumătate.

- Ai mai avut astfel de proiecte, centrate pe sănătate?

Nu am mai avut astfel de proiecte. Am mai fotografiat în cadrul unor evenimente din domeniul sănătății, însă nu am mai transpus prin metafore vizuale un diagnostic. A fost primul meu proiect de această natură și, de altfel, prima mea expoziție.

- Tu ești fotograf de portret și deseori te vedem înconjurat de cele mai mari vedete ale momentului. Cum ai decis să te implici în acest proiect, atât de diferit?

În trecut, la începuturile înființării Asociației Române de Educație în Alergii, am fost voluntar. Am documentat unul dintre evenimentele organizate de asociație. Pe atunci, eram într-o nouă etapă a mea ca fotograf, dar și ca persoană. În acel an m-am mutat în București pentru că simțeam că îmi doresc mai mult, că aș vrea să descopăr și să mă descopăr și în alte contexte și laturi ale fotografiei. Fotografia îmi permite întotdeauna să lărgesc orizontul, paleta de lucru, să diversific, să fiu creativ şi să mă dezvolt.

O calitate importantă în ceea ce mă priveşte este emoţia. Dacă un lucru mă emoţionează, am cele mai multe şanse să realizez o fotografie excelentă.

Prin această expoziție, am fost parte din angajamentul Asociației Române de Educație în Alergii pentru sprijin și înțelegere. Eu nu am privit această oportunitate ca fiind diferită de ceea ce fac pentru că în majoritatea ședințelor mele foto caut să documentez și să evidențiez emoții, stări, trăiri, fapte. Sigur, a fost un proiect mai complex, de o mare importanță și cu o sensibilitate aparte. După cum susțin și cei din cadrul Asociației, într-o lume cu tot mai mulți pacienți ce suferă de dermatită atopică, este esențial ca publicul să fie informat cu privire la această afecțiune. Scopul principal al expoziției este acela de a spori conștientizarea și înțelegerea publicului cu privire la dermatita atopică. Prin intermediul acestor fotografii sper ca alte scopuri, precum reducerea stigmatizării asociate cu această afecțiune și promovarea unei abordări empatice și de sprijin pentru pacienți, să fie îndeplinite.

Fotografiile pot informa, pot inspira, pot uimi, te pot plasa în acel context, pot fi ochii noștri. Fotografiile atrag atenția asupra evenimentelor și oamenilor străini despre ce se întâmplă dincolo de ei. Fotografii ne învață să privim diferit, să privim din nou, să privim mai mult, să privim cu sens. Limbajul vizual fotografic poate informa, educa și este înțeles universal.

- Care este mesajul principal pe care ai vrut să îl transmiți prin aceste imagini?

Expoziția „Și dacă ai ști” aduce în prim plan trăirile celor care suferă de dermatită atopică. Fotografiile ilustrează metaforic diagnosticul și mai ales implicațiile psihologice și sociale ale acestuia. Anxietatea, depresia, insomnia, stigmatizarea, epuizarea, singurătatea, stresul sunt câteva concepte care sunt dezvăluite în fotografiile din cadrul expoziției. Precum spuneau și cei din cadrul asociației, fotografiile dezvăluie frumusețea și forța din spatele fiecărui individ, dincolo de simptomele vizibile ale acestei afecțiuni.

Mesajul transmis încă din titlu îndeamnă la deschiderea către cunoaștere, înțelegere și empatie.

- Unde vor putea fi văzute fotografiile în continuare?

Încă nu am stabilit unde vor mai putea fi văzute fotografiile, însă ne-am propus ca acestea să mai fie expuse și în alte spații atât din București, cât și din țară.

- Ce urmează pentru tine, pe plan profesional? Ce alte proiecte mai ai în derulare?

În momentul de față, am început colaborarea cu Nikon și urmează să organizez un workshop de fotografie de portret. De asemenea, am fost solicitat să realizez o altă expoziție de fotografie, despre care voi avea detalii în curând. Ședințele foto de studio, portret sau eveniment sunt constante și lucrez săptămânal.

Sursa foto: Cosmin Lăutar/Facebook

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.