Un spectacol despre mame pe care ar trebui să-l vadă toți bărbații, în turneu la Teatrul „Andrei Mureșanu”
Teatrul „Andrei Mureșanu” găzduiește joi, 31 octombrie, spectacolul „BabyBlues”, o producție a asociației Cultură’n Șură, care vorbește despre experiența de a fi mamă în societatea românească. Teatrul din Sfântu Gheorghe își arată încă o dată susținerea pentru proiecte cu temă socială, făcând totodată o punte de legătură între producțiile de stat și mediul independent.
Spectacolul BabyBlues a fost creat după povești reale, în urma unui proiect mai amplu în cadrul căruia 200 de femei din mediul rural au participat gratuit la ședințe de psihoterapie. Formula după care s-au ghidat membrii asociației Cultură’n Șură a fost următoarea: Se ia un grup de femei din mediul rural, se adaugă un psiholog experimentat și implicat, se extrag mărturiile doamnelor cu multă grijă și atenție, după care se creează un spectacol de teatru care să reflecte tot ce s-a spus și nu s-a spus în cadrul ședințelor de terapie. Produsul final se servește gratuit la ceas de seară, într-un teatru primitor!
Într-un decor ascetic, luminat cu multă măiestrie, îmbrăcate neutru, actrițele Lavinia Cosma, Florentina Năstase și Ana Turos interpretează o multitudine de personaje care colorează și animă scenă după scenă, dezvăluind publicului nenumărate fațete ale materninății. „BabyBlues” este un spectacol-documentar dureros de cinstit și în același timp o sursă de bună-dispoziție: ai întâlnit și tu în parc babe băgăcioase care nu te lasă să-ți vezi de treabă, știi și tu vreo mătușă care „poate să deoache” sau vreun funcționar zeflemist care te-a făcut să te simți că-i irosești timpul prețios. Spectacolul s-a născut din nevoia de a discuta despre un subiect sensibil - depresia post-natală și greutățile prin care trec mamele în societatea românească, și a reieșit un spectacol ca-n viață: plângi și-apoi râzi când îți amintești de ce-ai plâns cândva. Scopul acestor reprezentații, dincolo de rolul de divertisment al teatrului este acela de a evidenția felul în care societatea se raportează la această afecțiune, sau mai bine zis, felul în care o ignoră. Depresia post-natală afectează 1 din 7 femei care nasc.
Reprezentația spectacolului „BabyBlues” face parte dintr-un turneu național intitulat #TeatruImplicat, finanțat de Kaufland România prin programul „În stare de bine”, turneu care va continua în orașele Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Buzău și Constanța. Detalii în evenimentele create pe pagina de facebook a asociației Cultură’n Șură (facebook.com/culturansura) și pe www.culturansura.ro.
BABYBLUES
Regia și dramaturgia Victor Olăhuț
Distribuție: Lavinia Cosma, Florentina Năstase, Ana Turos
Interviuri: Alina Căprioară
Transcrieri: Adriana Sână
Intrarea este gratuită, pe bază de rezervare, accesând linkul https://www.biletmaster.ro/ron/Event/43001840/Baby-Blues sau pagina tam.ro
Parteneri: Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe, Teatrul Tineretului, Piatra Neamț, Teatrul Anton Pann, Râmnicu Vâlcea, Teatrul „George Ciprian”, Buzău, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Studențesc Podul, Romania Educab, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Tur Cento Trans, Ark Media Advertising
Partener media: Radio România Cultural
Proiect derulat de Asociația Cultură’n Șură și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland
România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
*****
Despre Asociația Cultură’n Șură
Asociația Cultură'n Șură a fost fondată de regizorul Victor Olăhuț cu scopul de a face o punte de legătură culturală între mediul urban și cel rural. Încă din anul 2013, caravana teatrală a ajuns în peste 50 de sate și comune din țară, unde a jucat aproape 90 de spectacole cu titlu gratuit. Prin proiectul „Teatru implicat”, asociația face legătura dintre lumea satului și cea a orașului printr-un demers unic în peisajul cultural de la noi: poveștile femeilor de la sat sunt transpuse în formă scenică și prezentate în fața publicului urban.
Despre Programul În stare de bine
Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.