Un autor român vine la Sfântu Gheorghe pentru o întâlnire cu publicul
Biblioteca Județeană „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe va găzdui, în preajma Zilei Culturii Naționale, miercuri, 17 ianuarie a.c., de la ora 18:00, o întâlnire specială cu publicul, avându-l ca invitat pe poetul și prozatorul Octavian Soviany. Evenimentul este marcat și de lansarea versiunii maghiare a unui volum propriu de poeme, intitulat „Călcâiul lui Magellan”, apărut recent la Editura Lector din Târgu Mureș, în traducerea lui Király Zoltán.
Întâlnirea cu publicul va fi moderată de Szonda Szabolcs, managerul Bibliotecii Județene „Bod Péter”, și îi va avea ca interlocutori pe criticul literar Adrian Lăcătuș și pe traducătorul volumului, Király Zoltán. De asemenea, la eveniment va fi prezentă și directoarea Editurii Lector, Gálfalvi Ágnes.
Despre „Călcâiul lui Magellan”, autorul mărturisește că „la 15 ani îmi doream să fiu Magellan și iubeam la nebunie corăbiile. Magellan n-am ajuns niciodată, dar am avut totuși ocazia să călătoresc. Firește, nu cu corabia, nici măcar cu vaporul. Cu picioarele, cu trenul, cu autobuzul sau avionul. Și să bat cu pasul mai multe capitale europene, să mă plimb pe străduțele cochete din Kensington și să beau o cafea bună în City; să admir catedralele gotice ale Franței și să petrec o noapte cu lună pe Champs-Elysées; să caut prin Berlin, undeva aproape de Tiergarten, urmele lui Aubrey de Vere. Să vizitez cimitirele Vienei și ale Grazului; să cobor în peștera de la Vilenica. Să mă otrăvesc cu farmecele Balcicului. Să intru în cârciuma pragheză Tigrul de aur, unde se bețivănea odinioară Bohumil Hrabal. Așa s-a născut cartea de față. Dar s-a născut mai cu seamă din sentimentul că am și eu, precum călcâiul ilustru din Iliada, un punct vulnerabil: acela de a nu fi fost niciodată până acum Magellan și de a nu fi atins niciodată roata unei timone”, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției noastre de reprezentanții bibliotecii din Sfântu Gheorghe.
Volumul „Călcâiul lui Magellan” a fost distins cu premiul „Cartea de poezie a anului 2014”.
Octavian Soviany are în portofoliu plachete de versuri, romane, piese de teatru, critici literare și traduceri din literatura universală.
„Născut în 1954 la Braşov, Octavian Soviany a debutat în 1983 cu placheta de versuri Ucenicia bătrânului alchimist. A publicat volume de poezie (cum ar fi Cartea lui Benedict, Scrisori din Arcadia, Alte poeme de modă veche, Dilecta, Pulberea, praful şi revoluţia, Călcâiul lui Magellan, Adda, Viața de după viață, Poeme de dragoste, E noapte în arhipelag, Șaizeci și șase), romane (Arhivele de la Monte Negro, Viaţa lui Kostas Venetis, Moartea lui Siegfried, Năluca, Casa din strada Sirenelor, Micul saturnian, Îmbarcarea către Cythera, Corabia beată, Capul de faun), teatru, critică şi traduceri din poezia și proza universală universală (Gautier, Baudelaire, Verlaine, Apollinaire, Dumas, Saint-Exupery). A tradus câteva dintre cărțile fundamentale ale lui Jacques Ellul (Metamorfoza burghezului, Subminarea creștinismului, Trădarea Occidentului, Omul și Banul, Împărăția Nonsensului, Sistemul tehnicist). Este distins cu numeroase premii literare, a fost tradus în spaniolă, bulgară, slovenă și maghiară. De asemenea, este prezent în mai multe antologii de poezie și proză românească apărute în Franța, Suedia, Germania, Portugalia”, se arată în comunicatul de presă.
Evenimentul este organizat de Biblioteca Județeană „Bod Péter” și Editura Lector, în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov.
Întâlnirea reprezintă o oportunitate pentru iubitorii de cultură și literatură de a interacționa direct cu unul dintre scriitorii de marcă ai țării, Octavian Soviany fiind și membru al Uniunii Scriitorilor din România, încă din anul 1995.
Sursa foto: comunicat de presă