Trei Parale, în concert de Ziua Națională la Covasna
„România 100 de minute” - o călătorie sonoră în România arhaică
Centrul Cultural din orașul Covasna sărbătorește anticipat sâmbătă, 30 noiembrie a.c., de la ora 18:00, Ziua Națională a României cu un concert al formației Trei Parale. Artiștii vor aduce în Stațiunea mofetelor și a celor 1000 de izvoare de apă minerală un spectacol sub forma unei călătorii sonore în România arhaică. Evenimentul poartă numele de „România 100 de minute”.
Artiștii invitați nu vin pentru prima oară în Covasna, ci au mai concertat în urmă cu câțiva ani aici, la invitația Asociației „Justinian Teculescu”. Spectacolul de atunci a stat la baza deciziei organizatorilor de a-i rechema.
„Am avut o listă cu mai mulți artiști, dar am ales această formație ca o garanție a calități. Nu vin prima dată la noi, de aceea știm că vor livra un spectacol de calitate. Îi invităm pe covăsneni la concert și chiar le recomandăm ca măcar o dată în viață să vadă un asemenea spectacol”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, directorul Casei de Cultură Covasna, Balázs Czilli.
Concertul va fi unul special pentru că muzica „va fi însoțită de explicații și povestiri realizate de Florin Iordan, cercetător la Muzeul Național al Țăranului Român, interpret și coordonator al grupului Trei Parale”, transmit organizatorii.
„Grupul Trei Parale propune o călătorie sonoră în România arhaică sub titlul România 100 de minute. De-a lungul acestui concert publicul împreună cu formația străbat întreaga Românie, din Maramureș până la Dunăre. Repertoriul este alcătuit folosind culegeri vechi de folclor de la începutul sec. XX, realizate între altele de Constantin Brăiloiu, Tiberiu Brediceanu, Béla Bartok, Dimitrie Vulpian și alții.
Grupul dorește să prezinte o uimitoare varietate de instrumente: fluiere de toate felurile (fluier obișnuit, fluier gemănat, fluier fără dop, caval), drâmbă, cimpoi (2 tipuri diferite), dobă (violoncel popular percutat) în acompaniamentul de cobză, vioară, contră, contrabas, diverse instrumente tradiționale de percuție (dairea, tobă, tobă mare cu cinel). Programul atinge câteva puncte esențiale ale culturii tradiționale române; doina și balada Miorița, dar atmosfera generală este una voioasă și sărbătorească. Sunt prezentate muzici din diferite regiuni etnografice ale țării: Teleorman, Sibiu, Vrancea, Buzău, Alba, Arad, Tulcea, Neamț, Argeș, Olt, Suceava, Botoșani, Cluj și chiar din afara granițelor (muzicile românilor din Republica Moldova, Timok-Serbia și Transnistria)”, arată descrierea evenimentului, prezentată pe pagina de Facebook a Casei de Cultură.
Intrarea se face pe bază de bilete, care se pot cumpăra la Casa Orășenească de Cultură Covasna. Prețul unui tichet este 10 RON. Mai multe informații pot fi obținute la numerele de telefon: 0267-340.394 sau 0762-674.516.