CULTURA 8 aprilie 2025

Trei expoziții excepționale marchează deschiderea Centrului de Proiecte Culturale Europene (C.P.C.E.) din Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 464 vizualizări

Vineri, 25 aprilie 2025, de la ora 17:00, în clădirea fostei Fabrici de Țigarete din Sfântu Gheorghe (Str. Kós Károly 21-25) are loc inaugurarea oficială a Centrului de Proiecte Culturale Europene (C.P.C.E.). Rezultat al colaborării dintre Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, membrii EUNIC (rețeaua institutelor culturale ale țărilor UE) și Teatrul „Andrei Mureșanu”, noul spațiu vine să răspundă unei nevoi reale: un cadru profesionist pentru proiecte culturale internaționale și dialog artistic european.

Deschiderea este marcată printr-un triplu vernisaj, în cadrul Săptămânii Culturale (24 aprilie – 8 mai), un preambul creativ dedicat Zilelor Sfântu Gheorghe.

Astfel, publicul covăsnean, și nu numai, este invitat să descopere, chiar din prima zi, trei expoziții care conturează identitatea artistică a noului centru și deschid dialogul cu publicul în moduri diferite și complementare.

„Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriți” – expoziție-eveniment cu lucrări de Christine de Grancy

Într-un spațiu situat, simbolic, „între cer și pământ”, palatele Vienei ascund detalii care scapă privirii grăbite – sculpturi, mesaje politice, vestigii ale unui timp trecut. Artista Christine de Grancy, fotografă de renume internațional, a urcat de-a lungul deceniilor pe acoperișurile Vienei pentru a surprinde aceste figuri enigmatice.

Realizată în colaborare cu Forumul Cultural Austriac, expoziția ajunge la Sfântu Gheorghe în contextul unei emoții profunde: este ultima mare prezentare itinerantă a artistei, care s-a stins din viață în martie 2025. O retrospectivă vizuală și un omagiu discret, dar puternic.

„Microcosmos – Introducere în lumea lui Béla Bartók” - expoziție aniversară organizată de Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, Institutul Liszt și Arhiva Bartók a Academiei Științifice Maghiare. 

La 144 de ani de la nașterea pianistului și compozitorului maghiar Béla Bartók (1881–1945), expoziția itinerantă Microcosmos invită publicul să descopere viața și moștenirea acestui gigant al muzicii secolului XX – nu doar ca muzician, ci și ca cercetător, pedagog și influencer cultural al timpurilor sale.

Pregătită în nouă limbi și structurată în 12 panouri tematice, expoziția cuprinde fotografii de arhivă, manuscrise, înregistrări rare și fragmente muzicale originale, multe dintre ele cu vocea și interpretarea compozitorului.

Conceptul expoziției poartă semnătura lui László Vikárius (director al Arhivei Bartók), cu editor Ágota Bába și grafică realizată de Panka Deák. Evenimentul de deschidere va include și un concert omagial Bartók, susținut de muzicieni locali.

Expoziția își propune așadar să aducă în prim-plan moștenirea intelectuală a lui Bartók, dincolo de scenele de concert, și să reamintească rolul educativ și formator al operei sale; fiecare dintre cele 12 panouri tematice este construit în jurul unui motto inspirat din titlurile compozițiilor sale, accentuând legătura profundă dintre creație, gândire și societate.

„Site-specific – Reflecții artistice contemporane ale spiritului locului” - expoziție realizată de studenții Universității Sapientia Sfântu Gheorghe, în colaborare cu Universitatea din Pécs (Ungaria).

Expoziția reunește lucrările studenților din anul IV ai secției de pictură și sculptură, parte din programul artistic derulat la Universitatea Sapientia din Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Universitatea din Pécs (Ungaria). Sub coordonarea profesorului dr. Péter Madaras, studenții propun o reflecție artistică profundă asupra relației dintre spațiu, memorie și expresie contemporană. 

Pornind de la întrebarea „Cum poate fi ocupat un spațiu public, neconvențional, cu lucrări de artă contemporană care nu oferă doar o experiență estetică, ci și posibilități de interpretare asupra relației dintre operă, spațiu, trecut și prezent?”, studenții au conceput lucrări care răspund printr-o abordare sensibilă, contextuală.

Arta „site-specific” este definită aici ca o formă de creație care se conectează organic la contextul fizic, social sau istoric al spațiului în care este amplasată. În acest caz, inspirația vine din „camera albă” a fostei fabrici de tutun din Sfântu Gheorghe – un spațiu industrial marcat de trecut, dar redeschis vieții culturale. Lucrările – instalații și arte naturale – valorifică atmosfera locului, urmele sale istorice și transformările recente propunând un dialog viu între memorie și prezent.

Studenți expozanți: Anna Franciska András, Zselyke Ferenczi, Finta Kincső, Albert Attila Kónya, Tímea Székely.

Program extins: Săptămâna Culturală

După vernisajul din 25 aprilie, până pe 11 mai, publicul va putea reveni la Centrul Proiectelor Culturale Europene pentru a descoperi o serie de noi expoziții și intervenții artistice care vor transforma C.P.C.E într-un spațiu viu, deschis dialogului dintre culturi și generații. Între atracțiile culturale programate pentru această perioadă se regăsesc: 

  • proiecții de film, o selecție de filme europene prezentate cu sprijinul institutelor culturale membre EUNIC;

  • un cine-concert special, în care coloana sonoră a unui film mut va fi interpretată live de un pianist austriac de renume, Gerhard Gruber.

  • o a patra expoziție, oferită de Institutul Liszt din București, al cărei vernisaj va avea loc în data de 30 aprilie (revenim cu detalii)

Adresa noului Centru de Proiecte Culturale Europene este Fabrica de Țigarete, Str. Kós Károly 21–25, Sfântu Gheorghe, etajul 1.

Deschiderea oficială: 25 aprilie 2025, ora 17:00. 

Vă așteptăm să ne bucurăm împreună de un nou succes al culturii în universul covăsnean. 

Cu prietenie, 

Echipa TAM

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.