CULTURA 20 iulie 2017

Tradiții și autenticitate, ingredientele weekendului la Sântilia covăsneană

de Iulia Drăghici - Taraș | 3507 vizualizări

Noutățile din acest an și programul complet al Sântiliei – Nedeia Mocănească a Voineștenilor din orașul Covasna

An de an, stațiunea balneoclimaterică de interes național Covasna găzduiește un eveniment mult-așteptat și apreciat de turiști, dar și de localnici. Ediția din acest an, care va avea loc în acest sfârșit de săptămână, în perioada 22–23 iulie, este pregătită să înceapă și promite și câteva noutăți, dar mai ales un program artistic de calitate și promovarea tradițiilor și valorilor românești.

Asociația Cultural-Creștină „Justinian Teculescu” din Covasna, organizatorul principal al Sântiliei – Nedeia Mocănească a Voineștenilor, este pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru una dintre cele mai așteptate sărbători covăsnene. Coordonatorii promit o atmosferă de bun-gust și lucru bine-făcut.

„Ca în fiecare an, am pregătit un program artistic deosebit, dar vom aduce și sceneta „Nunții tradiționale”, care va începe duminică dimineața, la ora 10:00. În rândul noutăților se numără faptul că anul acesta a crescut numărul meșterilor populari care vor fi prezenți la evenimentul nostru, respectiv sunt circa 25 de persoane care vor prezenta și propune spre vânzare lucruri făcute de ei. De câțiva ani nu am mai permis altor comercianți, în afară de meșterii populari, să intre în cadrul evenimentului. Încercăm să păstrăm o atmosferă de bun gust și de lucru bine-făcut. Printre expozanți se numără mulți localnici, cu produse tradiționale, de regulă cele făcute din lapte de oaie: brânză, caș, telemea, urdă și altele. O să avem și o turmă de oi și un cioban care le va mulge la fața locului. Din acest lapte se vor face chiar la fața locului caș, care va fi oferit spre degustare vizitatorilor”, ne-au spus organizatorii evenimentului.

Cei care nu au fost niciodată la „Sântilia” din orașul Covasna trebuie să știe că aceasta era în trecut o sărbătoare pastorală care avea loc în ziua de Sfântul Ilie, când ciobanii, mai ales cei tineri, conform obiceiului, coborau ca să-și aleagă viitoarele neveste. În sunetele muzicii, flăcăii își alegeau perechea cu care dansau apoi toată ziua.

În zilele noastre, Sântilia – Nedeia Mocănească este un eveniment mai degrabă cultural decât social și are în componență un program specific. Acesta cuprinde prezentarea nunții tradiționale, la care participă toată suflarea comunității. «Actorii», îmbrăcați în costum popular, întruchipează toate personajele unei nunți adevărate: perechea de miri, nașii, vornicii, socrii mari și mici, nuntașii și cu toate obiceiurile practicate în zonă: cursa de cai, cerutul miresei, hora miresei, cochioluitul miresei, descălțatul nașilor, Hora Sântiliei.

Casa Nedeii, reabilitată și inaugurată la Sântilie

În rândul noutăților de anul acesta se mai numără și faptul că un simbol al evenimentului, Casa Nedeii, a fost reabilitat și cu ocazia Sântiliei va fi și inaugurat.

„Casa Nedeii a fost într-o stare jalnică, însă prin grija unui agent economic și prin amabilitatea și contribuția financiară a Primăriei, aceasta s-a renovat și s-au adăugat două grupuri sanitare foarte elegante, care vor fi puse la dispoziția participanților. (...) Acolo se va construi și o scenă și de acum încolo, acest spațiu va găzdui mai multe spectacole și evenimente. Intenționăm să o folosim pentru cât mai multe activități pentru că soluția pentru ieșirea din criză sunt evenimentele care aduc cât mai mulți turiști”, mai spun organizatorii.

Sofia Vicoveanca, capul de afiș al evenimentului

Îndrăgita interpretă de muzică populară Sofia Vicoveanca este invitatul special al ediției din acest an. Aceasta va concerta duminică după-masa pe scena special amenajată în campingul Valea Zânelor.

Alături de ea vor urca pe scenă mai mulți soliști, printre care și Ovidiu Homorodean, Grupul vocal Nemuritorii, Ansamblul Folcloric Junii Covăsneni, Formația Florile Zagonului, Corul Bărbătesc Voievozii Munților din Vâlcele, Ansamblul Oltul din Hăghig, Ansamblul Ciobănașul din Tupilați, Fanfara „Țara Bârsei” din Brașov, Ansamblul „Mureșul” din Târgu Mureș și alții.

Formație a comunității românești din Bulgaria

O activitate inedită a Sântiliei de la Covasna este aceea că pe scenă va urca o formație de români din Vidin, Bulgaria.

„Ei au mai fost acum doi sau trei ani și le-a plăcut foarte mult și au vrut să revină. Cu ei am început o acțiune prin care ne dorim ca la fiecare Sântilie să chemăm pe cineva din comunitățile românești din afara țării”, au mai precizat organizatorii.

Programul complet al evenimentului

Pe lângă activități nenumărate și plăcute, organizatorii mai promit și un program foarte bine organizat și pus la punct.

„Am încercat în fiecare an, și aproape că ne-a reușit, să organizăm programul artistic la minut, așa cum este în desfășurătorul nostru. Vrem să ne ținem de acest program orar pentru că ne dorim ca omul să știe când intră și când termină”, precizează reprezentanții Asociației Cultural-Creștine „Justinian Teculescu”.

Sâmbătă, 22 iulie, la Casa Nedeii:

  • Făcut de flori / șezătoare – ora 15:00
  • Concert - Voievozii Munților din Vâlcele – ora 16:15
  • Ansamblul Ciobănașul din Tupilați – ora 16:35
  • Florile Zagonului – ora 17:05
  • Ansamblul „Veselie” din Bulgaria – ora 18:15
  • Grup artistic din Brașov – ora 18:45

Duminică, 23 iulie, la Casa Nedeii

  • Nunta tradițională – ora 10:00
  • Concursuri ciobănești – ora 11:30

Duminică, la scena principală:

  • Fanfara „Țara Bârsei” Brașov – ora 12:30
  • Salutul primarului – ora 12:50
  • Miorița (scenetă) – ora 13:00
  • Fanfara „Țara Bârsei” din Brașov – ora 13:15
  • Junii Covăsneni – ora 13:35
  • Ansamblul „Oltul” Hăghig – ora 14:20
  • Nemuritorii – ora 14:45
  • Instalare Orchestră – ora 15:45
  • Ansamblul „Mureșul” Târgu Mureș – ora 16:00
  • Sofia Vicoveanca – ora 17:30
  • Instalare Orchestra – ora 18:15
  • Ovidiu Homorodean – ora 18:25.

Sântilia – Nedeia Mocănească a Voineștenilor, una dintre cele mai vechi tradiții populare pastorale păstrate în zona arcului carpatic, este organizată de Asociația Cultural Creștină „Justinian Teculescu” din Covasna și Asociația Crescătorilor de Ovine din Covasna.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.