Stup2020 – Retrospectiva filmului documentar din Secuime. Apel de participare
Retrospectiva filmului documentar din Secuime – produsul unui parteneriat între Centrul de Cultură al Județului Covasna, Centrul Cultural Județean Harghita și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita – a devenit deja un proiect de arte vizuale cu audiență în rândul artiștilor și spectatorilor din zonă. Ediția2020 Stup – Retrospectiva filmului documentar se va desfășura între 9-18 octombrie. Scopul Retrospectivei este cultivarea interesului și a pasiunii pentru documentar, reunirea celor mai valoroase producții într-o competiție artistică, care să le ofere cineaștilor un spațiu de întâlnire și confruntare, iar spectatorilor, șansa de a viziona filmele lor.
Introducere
Anul acesta, spectatorii din județele Harghita, Covasna și, sperăm, din Mureș vor avea posibilitatea de a viziona noile voastre filme. Considerăm că este foarte important ca astfel de producții artistice să ajungă în locurile în care festivalurile de gen sau cinematografia nu sunt accesibile. Organizatorii culturali din mediul rural vor avea posibilitatea de a-și selecta filmele favorite din lista celor înscrise și, cu ajutorul unui proiector bun și a unui sistem de sonorizare adecvat, le pot difuza.
Evident, condiţiile în care se va desfăşura Retrospectiva Stup2020 depind şi de măsurile restrictive impuse din cauza noului coronavirus. În cazul în care evenimentele din Programul acestui Proiect vizual nu se pot organiza în spaţiu real, Retrospectiva Stup, cu toate filmele sale documentare, se va muta pe rețelele de socializare ale instituției noastre.
Pe lângă competiţia/difuzarea documentarelor şi Gala laureaţilor, Programul Ediției Stup2020 mai cuprinde şi o prelegere pe teme în domeniu, care va avea loc în 17 octombrie.
Vă rugăm să citiți cu atenție condițiile de participare și regulamentul!
PARTICIPANȚII
Orcine poate să participe la Retrospectiva filmului documentar din Secuime, dacă respectă condițiile de participare și regulamentul. Înscrierea în Programul Retrospectivei se poate face numai individual.
CRITERII PENTRU LUCRĂRILE ÎNSCRISE ÎN RETROSPECTIVA STUP
– Nu există îngrădiri tematice.
3. ÎNSCRIEREA
- în Programul Retrospectivei Stup se pot înscrie autorii de filme documentare cu producții care au fost realizate după 2010, pe diverse teme, dar care sunt legate de România.
- durata minimă a unui documentar – 15 minute, maximă – 100 minute.
- înscrierea filmelor este gratuită şi presupune, în mod obligatoriu, completarea și trimiterea fișei de înscriere.
- data limită pentru înscriere: 16 august 2020. Filmele trebuie trimise pe adresa de mail: cultcovasna@gmail.com, prin programe myairbridge.com sau wetransfer.com,
- formularul de înscriere se poate descărca de pe: https://forms.gle/MsQNokqUUkMJqd9f9
- partenerul Media al Stup – Retrospectiva filmului documentar este TVR – Emisiunea în limba maghiară, iar filmele documentare câștigătoare vor fi difuzate, în limita posibilităților, în cadrul acestei emisiuni.
4. TAXA DE PARTICIPARE
La Stup – Retrospectiva filmului documentar din Secuime NU se percepe taxă de participare.
5. JURIUL
Juriul Stup – Retrospectiva filmului documentar din Secuime este alcătuit din :
- Buglya Sándor – regizor, laureat al Premiului Balázs Béla, conducătorul secției de film și artă fotografică la MMA
- Péterffy András – regizor, laureat al Premiului Balázs Béla, conducătorul Asociației Dunatáj
6. PREMII
-Premiul I. – 3000 lei
- Premiul II. – 2000 lei
- Premiul III. – 1000 lei
- Premiul special este oferit de Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc, în valoare de 2000 lei.
Prin înscrierea filmului/filmelor Dumneavoastră, acceptați ca ele să fie proiectat/e de mai multe ori în cadrul programului Stup – Retrospectiva filmului documentar din Secuime, respectiv elemente din el/ele să fie incluse în conceptul de promovare a evenimentului.
Prin înscrierea la Stup – Retrospectiva filmului documentar din Secuime, participanții acceptă și Regulamentul acesteia!
(Centrul de Cultură al Județului Covasna)