Reprezentanţi ai lui Dalai Lama, invitaţi la omagierea orientalistului Kőrösi Csoma Sándor, fondator al tibetologiei
Orientalistul Kőrösi Csoma Sándor, născut în urmă cu peste 200 de ani în satul Chiuruş din judeţul Covasna, va fi omagiat săptămâna aceasta în localitatea sa natală, printre invitaţii la manifestări numărându-se şi reprezentanţi ai liderului spiritual tibetan, Dalai Lama.
Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Cultural al Judeţului Covasna, manifestările se vor desfăşura în perioada 6-8 aprilie a.c, iar în program sunt cuprinse, printre altele, o conferinţă internaţională la care vor participa aproximativ 35 de cercetători din România şi Ungaria, expoziţii, spectacole de muzică şi teatru.
„Din 1990, Zilele Kőrösi Csoma Sándor se organizează în fiecare an şi reprezintă cel mai important eveniment cultural al oraşului Covasna. Este vorba despre un proiect iniţiat de Asociaţia Kőrösi Csoma Sándor, cu scopul de a valorifica şi promova moştenirea spirituală a acestui explorator şi filolog, fondator al tibetologiei, născut în spaţiul nostru cultural. Importanţa acestei moşteniri a fost confirmată la nivel internaţional în anul 2013, când UNESCO a declarat opera lui Kőrösi Csoma Sándor ca fiind parte a culturii universale”, se arată în comunicatul de presă.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc joi seara în centrul oraşului Covasna, în prezenţa ambasadorului Ungariei în România, Zákonyi Botond, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Covasna.
Potrivit aceleiaşi surse, vernisajul expoziţiei de sâmbătă, intitulată „Ways of wisdom - Celebrating the 80th birthday of the Dalai Lama”, va avea loc la Biroul Tourinfo din Covasna în prezenţa lui Tashi Phuntsok, reprezentantul oficial Dalai Lama în UE, şeful biroului Tibet din Bruxelles, precum şi a europarlamentarul UDMR, Sógor Csaba. La slujba de la Biserica Reformată din Chiuruş, programată ulterior, vor mai fi prezenţi episcopul evanghelic-luteran, Adorjáni Dezső Zoltán, precum şi un alt reprezentant de la biroul Tibet din Bruxelles, Rigzin Choedon Genkhang.
În cursul zilei de sâmbătă va avea loc şi festivitatea de redeschidere a Casei memoriale Kőrösi Csoma Sándor, care a fost modernizată şi reamenajată, iar cu acest prilej va fi înmânată o plachetă omagială arhitectului Irimiás Balázs, care lucrează la reabilitarea mănăstirii din Zangla, India, unde Kõrösi Csoma Sándor şi-ar fi petrecut o perioadă de timp.
Născut în anul 1784, Kőrösi Csoma Sándor a plecat în lume la vârsta de 35 de ani, animat de dorinţa de a găsi originile poporului maghiar, iar astfel a ajuns în Tibet, unde după o lungă perioadă de şedere a deprins limba şi obiceiurile băştinaşilor şi a elaborat importante studii lingvistice şi religioase.
Potrivit biografilor, calităţile sale au fost apreciate de coloniştii englezi, care i-au cerut să întocmească primul dicţionar de conversaţie englez-tibetan, dar şi prima gramatică a limbii tibetane. Acesta este considerat de budişti un „spirit sfânt”, iar statuile şi mormântul acestuia din Dargeeling (India) sunt şi astăzi locuri de pelerinaj. Savantul a murit la 58 de ani, înainte de a-şi vedea împlinit visul de a afla originea maghiarilor.
„Kőrösi Csoma Sándor (semna cu numele Alexander Csoma de Kőrös) este respectat şi omagiat în prestigioase universităţi din întreaga lume. Născut la 4 aprilie 1784, în satul Csomakőrös / Chiuruş, de lângă oraşul Covasna, Csoma este puţin cunoscut în spaţiul cultural românesc, deşi cărturarul maghiar se bucură de un imens prestigiu în toată lumea civilizată: a studiat la Colegiul din Aiud şi la Universitatea Göttingen din Germania; a învăţat limbile română, latină, greacă, germană, franceză, engleză, ebraică, slavonă, arabă, tibetană; a călătorit singur până în India şi Tibet; a câştigat diferite burse, în special din partea Imperiului Britanic, care i-au permis să-şi îndeplinească visul de a călători pe urmele originilor asiatice ale limbii maghiare; a realizat primul dicţionar englez-tibetan şi prima gramatică a limbii tibetane; a realizat primul dicţionar sanscrit-tibetan; a pus bazele tibetologiei şi ale studiilor budiste”, se mai arată în comunicatul Centrului Cultural.