Puterea imensă a cititului, în relația cu cei mici
Textul a fost publicat prima dată în Revista OCV, ediția 4609, din 24-30 mai 2024.
Am o pagină albă în fața mea, aproximativ 3.000 de caractere disponibile și unul dintre subiectele mele preferate: lectura, iubirea pentru cărți; resursa mea personală pe care din fericire am reușit să o dau mai departe copiilor mei. Cum reușesc să mă încadrez, să spun tot ce cred că e important de transmis și să nu par exagerat de entuziasmată, pentru că, deși am început cu o dezvăluire personală, aici nu e despre mine?!
Mă adun și mă adresez părinților care încă nu au descoperit beneficiile cititului împreună cu copiii și sper să „convertesc” măcar pe o parte ei.
Pornesc de la beneficiile psihologice ale acestei activități: cel mai evident este că cititul seară de seară menține o rutină de somn relaxantă, un spațiu intim în care creștet lângă creștet și suflet lângă suflet suntem împreună cu copiii noștri pe tărâmul poveștilor, iar această conexiune deschizătoare de discuții are ceva special și cu greu poate fi recreat în alte momente ale zilei.
Alte beneficii ar fi: dezvoltarea limbajului – și aici există studii care susțin că au mult mai dezvoltat limbajul - atât volumul de cuvinte, cât și exprimarea - copiii cărora li se citește cu regularitate. Stimularea imaginației și a creativității ar fi un alt beneficiu, pentru că îi menține pe copii într-o stare în care își pun în imagini în mintea lor ceea ce aud, dezvoltă scenarii și își imaginează personaje. De asemenea, antrenarea atenției și a memoriei sunt aspecte asupra cărora lectura aduce un aport benefic. Aici aș vrea să menționez faptul că observăm în anumite perioade că ne este cerută în fiecare seară aceeași carte, poate câteva zile la rând, iar asta se traduce printr-o necesitate de rememorare, ne arată un proces de fixare a informațiilor din acea poveste. Înseamnă, poate, și că își găsește ceva reconfortant în firul narativ, se identifică într-un personaj sau, pur și simplu, ceva din întâmplări prezintă interes deosebit pentru copil în acea perioadă, dar, totodată, din punct de vedere neuropsihologic ne arată acest proces de fixare a informațiilor.
Dezvoltarea gândirii critice și extragerea valorilor morale din povești ar fi alte aspecte pe care le putem observa ca beneficii. Și pentru asta e important ca lectura să fie ghidată, să punem întrebări, să ne oprim să discutăm, să vedem ce a înțeles copilul și dacă are nevoie de mai multe explicații, să îi dăm ocazia să își spună părerea sau chiar să conteste.
Majoritatea cărților pentru copii sunt însoțite de ilustrații care ele însele sunt niște opere de artă și care însoțesc și întregesc poveștile într-un mod aparte. Iar faptul de a ne opri în timp ce citim să le privim, să le analizăm, face parte din proces și ajută la tot ce ține de limbaj și gândire critică.
În psihoterapia copiilor folosim lectura unor povești terapeutice și ne folosim de acestea pentru a-i susține pe cei mici în a se adapta la diverse situații mai dificile, dar și pentru a-i ajuta să înțeleagă subiecte mai sensibile, pentru că metaforele din povești sunt foarte potrivite în perioada preșcolară mai ales, când copiii sunt la o vârstă la care magia face parte din realitatea lor și înțeleg mult mai ușor astfel decât dacă am încerca să le explicăm cu un raționament logic. Aici vreau să scot în evidență de fapt cât de multă putere are cititul, fiind folosit chiar și ca tehnică terapeutică.
Prin urmare, un dar extraordinar pe care îl putem face copiilor noștri este să creăm și să menținem această conectare emoțională în jurul lecturii, să continuăm să le citim chiar și după ce ei au învățat să citească, păstrând obiceiul ca parte din timpul de calitate petrecut împreună.
Să nu uităm că suntem modele pentru copii și că ei învață în primul rând așa, prin modelare. Dacă un copil își vede părintele la TV sau cu ochii în telefon în mare parte din timpul său liber și nu-l vede niciodată cu o carte în mână… Nu ne putem aștepta ca doar de la înălțimea noastră să ne uităm dojenitor la ei și să-i îndemnăm să pună mâna să-și parcurgă lecturile obligatorii. Există desigur și oameni care nu au deloc drag de lectură, care preferă varianta audio și, din fericire, tehnologia ne permite astăzi să parcurgem și în acest format cărțile. Așa cum există și oameni care preferă cu precădere filmele și documentarele și nu au răbdare să citească. Și e de înțeles, suntem diferiți și ce bine că e așa!
La final, vă invit să dați o șansă cititului împreună cu copiii, să vizitați biblioteci și librării, să răsfoiți cărți pentru copii, să vedeți ce vă atrage și ce li se pare și lor interesant și, dacă nu în fiecare seară, măcar o dată la câteva zile, să stați câteva zeci de minute cu copilul în brațe și o carte în fața voastră și vă garantez că veți câștiga timp de calitate și o dezvoltare armonioasă.
Grațiela Stroie
Psiholog clinician, psihoterapeut şi terapeut ABA