Premieră: „#acedesiguranţă” – un spectacol-instalaţie care va fi jucat pe TikTok şi simultan în patru teatre din ţară
Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe pregăteşte cea de-a doua sa premieră din acest an - spectacolul „#acedesiguranţă”, în regia lui Bobi Pricop, care va fi jucat simultan în patru teatre din ţară, dar şi on-line, pe TikTok.
Potrivit conducerii teatrului, în centrul poveştii se află un grup de şapte liceeni cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, care lansează #acedesiguranţă, o mişcare care vine să dea voce pe TikTok adolescenţilor şi experienţelor lor, aceştia abordând teme relevante pentru lumea lor, precum anxietate, identitate, autocunoaştere, educaţie, relaţii, vulnerabilitate sau izolare.
„Sub umbrela acestui hashtag se vor reuni atât clipurile deja produse împreună cu ei în ultimele luni, cât şi cele ale altor utilizatori de pe TikTok, care sperăm să se identifice cu mişcarea lansată de adolescenţii din proiectul nostru. Pe lângă relevanţa socială, un astfel de demers permite şi explorarea unor mijloace teatrale inedite, care îmbină storytelling-ul cu dimensiunea performativă a TikTok-ului. Miza e cu atât mai importantă în condiţiile în care TikTok modifică gradual (o parte) din lumea în care trăim, lucru care a devenit tot mai vizibil odată cu izbucnirea pandemiei. Adaptându-se la noile tehnologii, teatrul poate să oglindească şi să filtreze aceste transformări”, a declarat regizorul Bobi Pricop, potrivit unui comunicat de presă remis luni AGERPRES.
Premiera va avea loc duminică, 23 ianuarie, iar spectacolul va fi jucat simultan în patru teatre din ţară, respectiv la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, Teatrul de Stat din Constanţa şi Teatrul de Nord din Satu Mare.
„De o noutate absolută, spectacolul este conceput să funcţioneze pe două planuri. Unul într-o sală de teatru, sub forma unei instalaţii performative, celălalt online, în cadrul reţelei TikTok. „#acedesiguranţă” este o producţie teatrală care are la bază o serie de naraţiuni, într-o structură dramaturgică cu mai multe ramificaţii, create prin mijloace video (...) Pe lângă implicarea directă a adolescenţilor, proiectul vizează mai multe tipuri de receptare, precum şi mijloace de a deschide un dialog mai amplu, atât în cadrul TikTok, acolo unde „publicul” tânăr este unul foarte numeros, cât şi în afara reţelei, prin expunerea proiectului în sala de teatru. Spectacolul-instalaţie presupune ca spectatorii să fie împărţiţi în grupuri mai mici, fiecare mergând în câte un spaţiu în care, ajutat de dispozitive audio-video, un actor va ghida publicul într-o călătorie intensă spre această poveste care se desfăşoară în universul TikTok”, se mai arată în comunicat.
Cei şapte adolescenţi care vor evolua în cadrul spectacolului sunt Alexandra Francu, Jacqueline-Alessia Crăciun, Raluca Tender, Adrian Săpăceanu, Andrei Sava, Cristian Corbu şi Matei Stăncuţa.
Accesul în sălile de spectacol ale celor patru teatre implicate în proiect se va face în condiţiile stabilite de fiecare instituţie în parte, iar biletele sunt disponibile pe paginile web ale acestora.