CULTURA 29 noiembrie 2012

Peste 200.000 de lei câştigaţi prin proiecte de Muzeul Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 663 vizualizări

Peste 200.000 de lei castigati de MNCRMuzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a atras în acest an fonduri nerambursabile în valoare de peste 200.000 de lei pentru diverse proiecte care au condus la creşterea vizibilităţii instituţiei şi a numărului de vizitatori.

Muzeograful Andrea Chiricescu a declarat miercuri că împreună cu colegii ei a reuşit anul acesta să obţină finanţare pentru zece proiecte, majoritatea fiind susţinute financiar de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Printre acestea se numără tabăra de arheologie experimentală „CronOs” desfăşurată la Păuleni-Ciuc „Dâmbul Cetăţii”, expoziţiile tactile „Atinge istoria” şi „Simte literatura” destinate persoanelor cu deficienţe de vedere, proiectul „Împreună prin labirintul preistoric” care s-a adresat preponderent copiilor instituţionalizaţi, „Patrimoniul – o scenă pentru tineri”, „Oina la Întorsura Buzăului” ce a avut ca scop cercetarea şi revigorarea acestui sport tradiţional şi „Arhemag”, un proiect destinat specialiştilor ce a avut ca temă cercetarea noninvazivă şi protecţia patrimoniului.

Andrea Chiricescu a menţionat că proiectul „Simte literatura” implementat la Casa memorială a scriitorului Romulus Cioflec din localitatea Araci a reprezentat o premieră la nivel naţional, deoarece pe lângă machetele tridimensionale care au putut fi pipăite, vizitatorii cu deficienţe de vedere au avut la dispoziţie şi un ghid realizat în limbaj Braille, un ghid audio în limbile română şi maghiară, precum şi un volum cu fragmente din operele acestuia. Expoziţia a fost prezentată la Târgul Internaţional Gaudeamus desfăşurat recent la Bucureşti, unde a fost vizitată şi de cele două fiice ale scriitorului, de nepoata şi strănepoata acestuia, a spus Andrea Chiricescu.

Directorul Muzeului, Valerii Kavruk, a declarat că aceste proiecte au avut un impact deosebit asupra publicului, contribuind atât la creşterea vizibilităţii instituţiei, cât şi a numărului de vizitatori.

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a fost înfiinţat în anul 1995 ca secţie de arheologie a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, iar în anul 1999 a devenit instituţie de sine-stătătoare, în subordinea Ministerului Culturii. Muzeul are trei puncte muzeale externe – Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita, Casa Memorială „Romulus Cioflec” din Araci şi prima Şcoală românească din Sfântu Gheorghe.

Teme articol: bani proiect MNCR
Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.