CULTURA 4 octombrie 2017

Oameni şi vaci – documentarul lui Levente Vargyasi este prezent în Filmtettfeszt / Zilele Filmului Maghiar

de Covasna Media | 817 vizualizări

Cinematograful Arta găzduieşte la sfîrşitul săptămînii, între 6-8 octombrie, Filmtettfeszt /Zilele Filmului Maghiar, un Festival care la prima sa ediţie, din 2001, îşi propusese să prezinte filme de artă produse recent în Ungaria, premiate la diferite festivaluri internaţionale, dar care nu au intrat în distribuţie cinematografică în România. De-a lungul anilor, numărul filmelor proiectate, a genurilor şi invitaţilor din breaslă a crescut, iar în 2017, Festivalul cuprinde proiecţii simultane în 12 oraşe : Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Miercurea Ciuc, Sfîntu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Tîrgu Secuiesc, Arad, Timișoara și Gheorgheni. Printre filmele proiectate în aceste oraşe face parte şi documentarul unui artist din Sf. Gheorghe, Levente Vargyasi, al cărui film, Tehenesek / Oameni şi vaci, rulează la Cinematograful Arta, sîmbătă, 7 octombrie, de la orele 16.  

Oameni şi vaci este un documentar care pătrunde în lumea micilor fermieri din judeţul Covasna, aşa cum arăta această lume între 2015-2017, cînd piaţa laptelui era clătinată de o situaţie de criză. Pe urmele unor oameni a căror viaţă depinde de vacile din grajdurile lor, documentarul lasă în urmă portretul unui personaj colectiv, cel al crescătorilor de vaci din zonă, dar şi cîteva autentice portrete individuale: Ötvös Mózes, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţ, purtătorul de cuvînt şi de speranţă al micilor fermieri din zonă; fermierul tradițional, nedespărţit de animalele sale, pe care le îngrijeşte şi le mîngîie ca pe nişte membri de familie; fermierul cu spirit de  întreprinzător, mereu în căutarea celor mai bune soluţii de comercializare a cărnii de vită. Toate aceste personaje sînt conturate şi în relaţia lor cu asociaţii şi instituţii de protecţie. În căutarea răspunsurilor la întrebarea cum şi de ce trebuie salvate fermele mici, oamenii se confesează camerei de filmat, care înregistrează frica lor faţă de nesiguranţa zilei de mîine, lupta pentru cîţiva bănuţi în plus la litrul de lapte, protestele şi strigătele lor de ajutor, care ajung pînă la Bucureşti şi pînă la uşa cabinetelor ministeriale. Dar soluţiile de supravieţuire le găsesc tot fermierii, la ei acasă şi după lungi întîlniri şi frămîntări. Astfel,  realizatorii filmului devin  martorii unui mic moment istoric: naşterea unei cooperative, Kézdi tej. Micii fermieri din Secuime privesc cu mîndrie spre cooperativa lor, dar şi copleşiţi de fragilitatea speranţei în ziua de mîine.

Intrarea este liberă la toate proiecţiile şi evenimentele speciale din Programul Filmtettfeszt /Zilele Filmului Maghiar. Filmele rulează subtitrate în limba română sau engleză.

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.