Muzeul Carpaţilor Răsăriteni se redeschide pentru public începând de vineri, de Ziua Culturii Naţionale
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe, care şi-a suspendat temporar activitatea cu publicul din cauza pandemiei, a anunţat că îşi va redeschide porţile începând de vineri, de Ziua Culturii Naţionale.
Reprezentanţii instituţiei au menţionat că, în cursul zilei de vineri, toţi vizitatorii vor avea acces gratuit la expoziţii.
În cadrul muzeului pot fi văzute, printre altele, vestigii arheologice ale civilizaţiei eneolitice (epoca cuprului) descoperite în urma săpăturilor efectuate în aşezarea preistorică de la Păuleni - Ciuc, judeţul Harghita, reprezentativă pentru cultura Cucuteni-Ariuşd-Tripolie.
Printre cele mai valoroase piese se numără două statuete antropomorfe vechi de peste 6.000 de ani, cu o înălţime de peste 40 de centimetri, unicitatea lor constând tocmai în dimensiunile neobişnuit de mari pe care le au în comparaţie cu alte piese datând din aceeaşi perioadă.
„Reluarea activităţii cu publicul se va face cu respectarea normelor pentru prevenirea şi combaterea noului coronavirus, după cum urmează: la intrarea în instituţie va exista o zonă de dezinfectare şi măsurare a temperaturii pentru vizitatori. Purtarea măştii care acoperă nasul şi gura este obligatorie pentru toţi vizitatorii; persoanelor care refuză aceste măsuri nu le va fi permis accesul în muzeu. Vizitatorii vor păstra distanţa de 1,5 m şi nu pot forma grupuri mai mari de trei persoane, cu excepţia familiilor cu mai mulţi copii. Respectarea fluxului de intrare-ieşire va fi semnalizată cu săgeţi indicatoare. Programul de vizitare a MNCR va fi marţi-vineri, între orele 10,00 şi 16,00“, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.
Ziua Culturii Naţionale va fi marcată, vineri, şi printr-o serie de evenimente culturale ce vor avea loc în mediul online, printre acestea numărându-se prezentarea noului număr din revista de literatură „Caietele de la Araci“, publicaţie semestrială a muzeului.
„Prin pagini de adevărată istorie literară, recentul număr al revistei completează portretul scriitorului Romulus Cioflec, născut la Araci, în judeţul Covasna. Prin cercetările la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti ale doamnei prof.dr. Luminiţa Cornea, istoric literar, membru al Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România, cunoaştem mai multe documente literare care relevă relaţiile scriitorului nostru cu prietenii săi, scriitorii“, precizează reprezentanţii instituţiei.
Vineri vor fi organizate, de asemenea, ateliere online de scriere cu pană, de caligrafie din scrierile eminesciene, de lectură din poezia eminesciană, precum şi de reprezentări prin desene ale creaţiei poetului naţional, activităţile fiind coordonate de muzeograful Florin Herţeg.