CULTURA 15 august 2024

Moară istorică din Întorsura Buzăului, pe cale să devină muzeu

de Covasna Media | 1217 vizualizări

O moară aflată pe Strada Mihai Viteazul din Întorsura Buzăului, construită în urmă cu 100 de ani, ar putea deveni muzeu. Consiliul Județean (CJ) Covasna a anunțat recent că susține acest demers al autorităților locale. Ca urmare, a decis să renunțe la dreptul de preempțiune asupra acestui monument istoric. Astfel, primăria are dreptul să cumpere clădirea.

Dreptul de preempțiune este un avantaj care oferă unei persoane sau instituții posibilitatea de a cumpăra un bun înaintea altora, la același preț. În cazul acesta, fără decizia CJ, Primăria Întorsura Buzăului ar fi fost prioritatea a treia, după Ministerul Culturii și Consiliul Județean Covasna, care, însă, nu și-au manifestat interesul pentru achiziționare. 

Primăria a efectuat deja o evaluare a proprietății, inclusiv a terenului și a celor două mori funcționale din interiorul clădirii, cu ajutorul unui expert. Edilul Raul Urdă spune că aceasta se apropie de prețul cerut de proprietari în mediul online.

Am făcut deja o evaluare, care se apropie de prețul solicitat pe internet de către familie. Această evaluare este undeva la 52.000 de euro (...) Pentru asta am avut nevoie de un expert din partea Ministerului Culturii, de la Muzeul Astra din Sibiu, printre puținii experți din țară în mori”, ne-a spus primarul Întorsurii Buzăului, Raul Urdă.

În continuare, se vor purta negocieri cu proprietarii pentru a se ajunge la un numitor comun. 

Dacă proprietarii acceptă oferta, vom cumpăra această clădire pentru comunitate. (...) Desigur, o să intre într-un proces de conservare și de restaurare, este destul de degradată, dar am considerat că este important ca un monument istoric să nu ajungă pe mâini străine, ci să rămână al comunității. (...) Va trebui să dispunem un proiect, sunt surse de finanțare pentru restaurarea monumentelor istorice. Există astfel de linii de finanțare”, a spus edilul pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro 

Primarul a precizat și că s-au purtat discuții și cu un arheolog de la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Dan Buzea, pentru administrarea posibilului muzeu de la Întorsura Buzăului, însă momentan se vorbește doar despre achiziționarea în sine a clădirii. 

Dacă acest proiect va prinde contur, moara istorică din Întorsura Buzăului, construită în 1924, ar putea deveni nu doar un muzeu, ci și o atracție culturală care să pună în valoare moștenirea regiunii.

Subiectul acestei mori istorice a devenit de actualitate după ce a fost abordat în cadrul ședinței Consiliului Județean (CJ) Covasna, desfășurată luni, 12 august. În acea ședință, CJ a luat o serie de decizii importante pentru dezvoltarea județului, inclusiv renunțarea la dreptul de preempțiune asupra clădirii din Întorsura Buzăului, astfel încât Primăria să o poată achiziționa în vederea transformării acesteia într-un muzeu local.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.