Maratonul „Noaptea încondeierii ouălor”, la Sfântu Gheorghe
Un maraton de încondeiat ouă, care se va desfăşura pe durata a circa 17 ore, va fi organizat săptămâna viitoare de Fundaţia Guzsalyas din Sfântu Gheorghe, înaintea sărbătorii Paştelui.
Reprezentanta fundaţiei, Kolozsi Ildi, a declarat că evenimentul, organizat pentru al treilea an consecutiv, se va desfăşura la Casa Mives din vecinătatea Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe şi va începe vineri, 14 aprilie, la ora 11,00, şi se va încheia a doua zi, în jurul orei 4 dimineaţa.
Maratonul va fi precedat de o serie de ateliere de încondeiat ouă, care se vor desfăşura în perioada 10-14 aprilie, şi la care poate participa orice persoană interesată.
„Organizăm atelierul de încondeiat ouă de 20 de ani, iar maratonul îl organizăm pentru a treia oară. Ambele se bucură de un succes tot mai mare de la un an la altul, atât în rândul copiilor, cât şi al gospodinelor, care sunt ocupate cu pregătirile pentru Paşti. Multe vin aici ca să încondeieze ouăle pentru sărbători”, a declarat Kolozsi Ildi.
Participaţii au obligaţia de a aduce ouăle fierte, iar organizatorii le pun la dispoziţie vopsea, ceară, condeie, precum şi câteva zeci de modele tradiţionale de încondeiere a ouălor.
Kolozsi Ildi spune că fiecare motiv are o semnificaţie, transmisă prin culoare sau modelul desenat. Spre exemplu, motivele florale semnifică dragostea, iar un ou albastru înseamnă că băiatul căruia îi este dăruit nu e iubit sau binevenit.
Pe vremuri, la vopsitul ouălor se foloseau culori vegetale, preparate după reţete străvechi, transmise din generaţie în generaţie. Plantele folosite în acest scop, în funcţie de momentul când erau recoltate, de timpul de uscare şi de modul în care erau combinate, ofereau o gamă extrem de variată de nuanţe. Cea mai frumoasă culoare roşie se căpăta din cojile de ceapă roşie, din frunzele mărului pădureţ sau din sfeclă roşie.
Se mai spune că la încondeiatul ouălor contează foarte mult atmosfera în care are loc procesul, nimeni nu trebuie să se certe, e nevoie de linişte şi bunătate, pentru că altfel ouăle ies „mânjite” şi „chinuite”.
Ouăle încondeiate se ciocnesc în prima zi de Paşti şi se dăruiesc bărbaţilor care merg la stropit din casă în casă, „lociolitul” sau udatul fetelor, cum i se mai spune, fiind un obicei străvechi care se păstrează în aproape toate localităţile din judeţul Covasna.
Conform tradiţiei, doamnele şi domnişoarele sunt stropite cu apă de izvor sau cu parfum, ca să nu se „ofilească”, să aibă noroc, să fie frumoase, sănătoase şi să dea naştere la copii sănătoşi, iar fiecare musafir rosteşte câte o mică poezie, presărată cu glume şi cu epitete potrivite fiecărei gazde.