CULTURA 9 octombrie 2024

„Lumină intermediară” – uniunea dintre poezie și muzică orientală, la pulzArt 2024

de Ana Chiricescu | 625 vizualizări

Spectacolul „Lumină intermediară”, o combinație între poezia contemporană a lui Dan Sociu și muzica orientală interpretată de Victor Nicolae Ciobanu, va avea loc vineri, 11 octombrie 2024, de la ora 19:30, spațiul cultural Bábel din Sfântu Gheorghe.  Evenimentul, parte din cea de-a 10-a ediție a festivalului de arte contemporane pulzArt, explorează legătura dintre sunet și vers, oferind publicului o experiență inedită de muzică și poezie experimentală.

Oare cum se revarsă un poem fluviu contemporan românesc pe ritmul sazului turcesc, al qanunului, oudului, tobelor indoneziene și instrumentelor de suflat?”, este întrebarea pusă de Biblioteca Județeană „Bod Péter”, coorganizator al acestui eveniment. 

Spectacolul îl aduce în prim-plan pe poetul Dan Sociu, care va recita un „poem-fluviu” despre dispariție, temă ce va vibra alături de sunetele captivante ale sazului turcesc, qanunului, oudului, tobelor indoneziene și altor instrumente de suflat, interpretate de muzicianul Victor Nicolae Ciobanu.

Dan Sociu, „născut în 1978 în Botoșani, a publicat 17 sau 18 cărți, depinde cum le numărăm, a tradus cam 30 plus piese de teatru și mii de articole științifice, a luat toate premiile literare românești, unele de două ori, cât și rezidențe în Germania și SUA. A fost vagabond, barman, redactor de carte, ziarist, ecologist, membru al trupei Bolintin, a jucat în filmul britanic Universe 25, acum în post-producție, și a scris scenariul filmului Monarh, aflat în pre-producție”, ne informează, în comunicatul de presă trimis, Biblioteca Județeană.

Alături de Sociu, Victor Nicolae Ciobanu, născut în 1986 la Sfântu Gheorghe, va crea fundalul sonor al acestui spectacol unic. Cu studii în muzică, antropologie și teatru, el este primul român bursier al Ministerului de Externe al Republicii Indonezia, unde a studiat tobele tradiționale sub îndrumarea maestrului Basri Baharuddin Sila și dramaturgia scenică cu Martinus Miroto în Insula Java. Acesta a organizat primul spectacol din România cu ritualuri, dansuri și muzică din Insula Sulawesi.

Evenimentul „Lumină intermediară” se află la a treia ediție și explorează conexiunea și limitele dintre sunet și vers, muzică și poezie. Spectacolul va fi urmat de o sesiune de discuții și întrebări, oferindu-le spectatorilor posibilitatea de a interacționa direct cu artiștii.

Anul acesta, Festivalul de Arte Contemporane pulzArt din Sfântu Gheorghe are loc în perioada 11-13 octombrie. Evenimentul, ajuns astfel la ediția a 10-a, aduce laolaltă spectacole și lucrări realizate de artiști din Spania, Franța, Polonia, Ungaria și România. Activitățile își propun să ia pulsul întâlnirii dintre soluțiile atemporale, low-tech și lumea high-tech a secolului XXI prin teatru, literatură, muzică și experiențe comunitare. Mai multe informații AICI.

Teme articol: Sfântu Gheorghe pulzArt
Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.