La Sfântu Gheorghe se lucrează la democratizarea artei contemporane
Asociația Medium Contemporan MAGMA din Sfântu Gheorghe derulează proiectul „Artă pentru toți”, un demers prin care specialiștii lucrează la democratizarea artei și la popularizarea educației prin intermediul acesteia.
Programele realizate în cadrul acestui proiect sunt accesibile persoanelor din toate categoriile de vârstă și conțin de la tururi ghidate la discuții cu artiști și ateliere creative, dar sunt incluse și programe pentru dezvoltarea talentelor sau expoziții. „Artă pentru toți” își propune astfel să promoveze înțelegerea artei contemporane, cu mesaje care să ajungă la cât mai mulți oameni. Totodată, o parte a proiectului este dezvoltarea creativității și gândirii critice în rândul copiilor și tinerilor din oraș și din împrejurimi.
Kispál Ágnes-Evelin, reprezentantul MAGMA, a prezentat proiectul săptămâna trecută, într-o conferință de presă în care s-a vorbit despre demersurile care primesc anul acesta finanțare de la Primăria Sfântu Gheorghe, în cadrul programelor culturale. „Artă pentru toți” are astfel un buget de 10.000 de lei.
„Un alt program permanent, cu două întâlniri săptămânale, la care participă 11 elevi din clasele IX și XII, este programul nostru de dezvoltare a talentelor, Animagma, care a început în 2021, octombrie, și care are ca obiectiv aprofundarea competențelor digitale prin intermediul instrumentelor de artă vizuală contemporană”, a explicat aceasta.
Rezultatele proiectului vor consta în crearea de către elevii participanți a unor scurtmetraje de animație digitală pe bază de ficțiune, de imagini cu diferite tehnici digitale, diverse obiecte printate 3D și alte lucruri asemănătoare. Aceste produse vor fi expuse în perioada 9 iunie – 8 iulie a.c., într-un eveniment organizat cu acest scop la galeria de artă MAGMA, situată în centrul orașului Sfântu Gheorghe.
Asociația Medium Contemporan MAGMA a obținut încă 4.300 de lei pentru un alt proiect, numit „Filmarea și proiecția filmului de dans NOISE”.
Pentru proiecte culturale, fonduri au mai primit și Fundația Pro Cultura, pentru Tabăra de folclor țigănesc, ed. XXIII (18.000 de lei), Asociația Culturală și de Tineret Prospero, pentru programul Com'ON Sepsi '22 (150.000 de lei), Asociația Tinerilor cu Diabet din județul Covasna, pentru Tabără de cultură și tradiții ecvestre pentru copii și tineri cu diabet (8.000 de lei), Fundația United by Music România pentru proiectul „Talentul musical în umbra handicapului” (10.000 de lei), Asociația LILIUM AUREUM pentru Tabără de vară a Cercetașilor (7.000 de lei), Serviciul de Ajutor Maltez în România (10.000 de lei), dar și alții.
În total, anul acesta a fost alocat un buget de 450.000 de lei, finanțare nerambursabilă pentru proiectele culturale. Până la termenul limită au fost înregistrate 87 de proiecte, dintre care 66 au fost acceptate spre finanțare în urma evaluării.
Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe acordă finanțări nerambursabile asociațiilor și fundațiilor din domeniul cultural încă din anul 2011.
Sursa foto: Facebook/MAGMA Contemporary Medium