„Jurnal de România. Sfântu Gheorghe” ajunge la Viena
„Jurnal de România. Sfântu Gheorghe” şi „Jurnal de România. Constanţa”, spectacole regizate de Carmen Lidia Vidu, vor fi prezentate la Schauspielhaus în Viena pe 15 noiembrie. Jurnal de România este un proiect multidisciplinar conceput în 2016, care reuneşte filmul experimental, artele vizuale şi teatrul. Toate materialele sunt documentate jurnalistic din perspectivă antropologico-vizuală a comunităților privite din unghiul actorilor care locuiesc și activează acolo.
„Vreau să văd cum arată România mai puțin turistică și mai puțin televizată. E un punct de vedere asupra României 2016-2018, o țară în care sunt multe tensiuni, în care teatrul cunoaște mai mult ca oricând lupte interne și în care viața de zi cu zi e măcinată de probleme sociale, politice și culturale. Spectacolul de teatru se dorește a fi un vehicul de comunicare. Îmi propun să cercetez emoția orașelor din România. Prin actori, redescopăr România.” (Carmen Lidia Vidu)
„Jurnal de România. Sfântu Gheorghe” este o producţie a Teatrului „Andrei Mureşanu”, care a avut premiera pe 30 septembrie 2016 şi a fost selecţionat în Festivalul Naţional de Teatru 2017 (costume: Raluca Alexandrescu; muzică: Luiza Zan, Kónya Ütö Bence; foto: Vargyasi Levente; colaj video: Vetró Baji; distribuţie: Sebastian Marina, Daniel Rizea, Ioana Alexandrina Costea, Ion Fiscuteanu, Elena Popa, Costi Apostol).
„Un performance emoționant care pornește de la poveștile personale ale actorilor.” (Matei Martin, Dilema Veche)
„Jurnal de România. Constanţa” este o producţie a Teatrului de Stat Constanţa, care a avut premiera pe 3 martie 2017 (costume: Lăcrămioara Dumitraşcu; coregrafie: Cristiana Drăgan; editare foto-video: Cristina Baciu; distribuţie: Mirela Pană, Lana Moscaliuc, Turchian Guzin Nasurla, Laura Iordan Adrian, Alina Mantu, Florina Stănculeţ).
„Jurnal de România” au făcut vâlvă atât în comunităţile din Sfântu Gheorghe și Constanța, cât şi în lumea teatrului, fiind o formă de teatru-confesiune de o sensibilitate rară. (Gabriela Lupu, Adevărul)
Carmen Lidia Vidu este regizor de teatru multimedia, film şi animaţie. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti – secţia regie teatru. Este cunoscută ca cel mai important regizor de teatru multimedia din România și cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Spectacolele de teatru montate de Carmen Lidia Vidu sunt speciale, folosesc un limbaj artistic diferit şi transformă tehnica în emoţie autentică, iar regizoarea promite că nu se va opri niciodată din experiment. Interesată şi permeabilă la contextul local cu diferitele lui aspecte, Carmen Lidia Vidu creează piese (spectacole sau instalaţii) care răspund unor teme de actualitate ale societății, dincolo de tendințele de suprafață. Regizoarea reunește de fiecare dată artiști din diferite domenii (muzică live, video, dans etc.) împreună cu care își creează piesele. Carmen Lidia Vidu a testat cu succes și regia de film (documentar și scurtmetraj) și de videoclipuri (colaborări cu trupele Noblesse Oblige și Mes Quins). Cu filmul O scurtă istorie Astra Film a câștigat Premiul Gopo, iar cu ARAD. Jurnalul meu virtual a câștigat 2 premii internaționale. În 2009 este invitată ca vorbitor la TEDxBucharest, câștigă marele premiu în Ljubljana cu spectacolul [o stație...], iar în 2015 primește Premiul de Excelență pentru Artă Dramatică oferit de Primăria Arad.
„Jurnal de România. Sfântu Gheorghe” şi „Jurnal de România. Constanţa” sunt primele două spectacole dintr-o serie ce ar putea cuprinde mai multe oraşe din România. Evenimentul este organizat de Teatrul „Andrei Mureşanu“ din Sfântu Gheorghe, Teatrul de Stat Constanţa şi Asociaţia Şpraiţ, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena. Proiectul este cofinanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.