CULTURA 27 martie 2023

Jan Leaua, pictorul care a impresionat cu diversitatea stilurilor sale la vernisajul din Sfântu Gheorghe

de Mirela Cara Dragu | 2632 vizualizări

Vineri seara, la Centrul de Cultură Arcuș din Sfântu Gheorghe, a avut loc vernisajul expoziției de pictură a lui Jan Leaua, un eveniment artistic remarcabil pentru comunitatea locală și o premieră pentru Centrul de Cultură Arcuș. 

Vernisajul a adunat la un loc personalități cunoscute din lumea culturală și artistică a județului, actori, iubitori de artă, prieteni și curioși. În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul Kopacz Attila, directorul Centrului de Cultură Arcuș, care, pe lângă precizarea că este pentru prima oară în istoria instituției pe care o conduce când aceasta găzduiește o expoziție de artă plastică semnată de acest artist, a făcut o afirmație prin care creditează munca și realizările lui: „pentru Jan Leaua dăm azi un cec în alb”. 

Absolvent al Școlii Populare de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, Jan Leaua este un fost polițist și actual politician PNL, cu un suflet de artist, care, pe lângă pictură, iubește să compună versuri și să cânte la chitară. Interesant de remarcat la expoziția sa, compusă din 45 de tablouri realizate în mai multe stiluri și pe mai multe teme, este tocmai faptul că aceasta nu se caracterizează printr-o direcție clară și unitară, ci abordează o varietate de teme, stiluri și motive, ceea ce este o mărturie a pasiunii sale pentru artă, dar și a căutării unei identități artistice proprii. „Știți de ce sunt așa, un pic haotic? Nu mai am 20 de ani, am 54 de ani și vreau să le fac pe toate într-un timp foarte scurt. Am câteva tablouri despre care cred că mă reprezintă pentru că le-am realizat fără să am de la început o idee despre ce vreau să fac și, spre surprinderea mea, chiar mi-au reușit. Nu știu dacă vreau neapărat să transmit un mesaj. Fac ceva ce îmi place și mă face fericit. Pictura e pentru mine o stare în care îmi place să fiu”, mărturisește artistul, care adaugă că e hotărât ca, pe viitor, să meargă în direcția în care îl va conduce inspirația. 

La eveniment, a luat cuvântul și Petre Străchinaru, personalitate marcantă a culturii locale, care a vorbit despre însemnătatea acestei expoziții în viața comunității și a felicitat atât artistul, cât și organizatorii pentru inițiativa lor.

Publicul a fost încântat de expoziție, apreciind munca și talentul lui Jan Leaua, precum și diversitatea lucrărilor prezentate. Artistul însuși a avut mari emoții, dar a reușit să comunice cu publicul și să împărtășească din motivațiile și inspirațiile sale. Cei prezenți au apreciat în mod deosebit povestioara cu privire la cum a început tot. În discursul său, Jan Leaua a relatat cum totul a plecat de la un tutorial de pe YouTube, pe care l-a vizualizat la un moment dat, după care, cu creioanele colorate ale fiului său, a pus în practică pas cu pas ceea ce a văzut în filmulețul de prezentare. Și-a dat seama că îi place și a mers din ce în ce mai departe. Remarcabil în toată această poveste este și faptul că Jan Leaua a devenit artist și a ajuns să realizeze atât de multe lucrări de expoziție în numai trei ani de când s-a lăsat purtat în marea sa aventură artistică, ceea ce înseamnă că talentul a stat mereu în stare latentă, cuibărit undeva în sufletul său.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Sf. Gheorghe, a cuprins și momente muzicale asigurate de Duo Corina și George Nica, care au completat atmosfera de sărbătoare a artei și culturii cu un miniconcert de canto și chitară.

Expoziția lui Jan Leaua mai poate fi vizitată în perioada martie-aprilie la Centrul de Cultură Arcuș, oferindu-le astfel ocazia celor interesați să descopere sau să redescopere munca unui artist care încă își mai caută direcția. 

Vernisajul expoziției lui Jan Leaua exemplifică felul în care artele vizuale și muzica pot aduce oamenii împreună și pot contribui la formarea unei comunități culturale active și vii, fiind un eveniment care merită să fie rememorat și apreciat pentru valoarea sa artistică și socială.

Credit foto: Vetró Baji

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.