CULTURA 20 octombrie 2017

„Istoria ce cuprinde toate faptele, vitejiile și luptele strălucitului Mihail – voievod”

de Covasna Media | 914 vizualizări

Este titlul poemului închinat de Gheorghe Palamed – grec, Voievodului nostru Mihai, compus după lupta de la Călugăreni, una dintre cele mai strălucite victorii dodândite de poporul român în lupta pentru libertate.

Bun strateg și vizionar Mihai a înțeles că independența țării, cucerită prin lupte grele de către popor trebuia păstrată cu orice chip, mai ales că alianța antiotomană încheiată cu Ieremia Movilă (domnitorul Moldovei) și cu Sigismund Bathory (principele Transilvaniei) s – a destrămat destul de repede. În această situație, cu Țara Românească înconjurată de dușmani, îl recunoaște pe Rudolf ca suzeran (1598) și se obligă să alunge prin luptă turcii din țările de la nordul Dunării.

Prima luptă o dă la Șelimbăr, lângă Sibiu (28 octombrie), iar oștirea sa a zdrobit trupele lui Andrei Bathory, luptă în care un rol hotărâtor l – a avut bătrânul general Baba Novac. Apoi, cu mare alai, Mihai a intrat în Alba – Iulia, 1 noiembrie 1599. Ulterior, după un marș fulgerător, oastea lui Mihai a trecut prin pasul Buzăului în Moldova (mai 1600), iar cetățile Suceava și Cetatea Neamțului i “s –au închinat, căci așa era de groaznic Mihai – vodă și vestit de războaie în toate aceste părți” – Miron Costin.

Pentru întâia oară în istorie, cele trei țări române erau unite sub o singură ocârmuire, a lui Mihai Viteazul „domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei”.

Chiar dacă această unire nu a durat mult, Mihai Viteazul ne-a lăsat Visul Unirii, realizată, apoi, în 1918.

Fundația „Mihai Viteazul” și-a ales ca patron spiritual numele marelui Voievod, recunoscând de la început vitejia și energia sa, repede la gând și la fapte, nestrămutat în hotărârile luate . În acest fel, an de an, organizăm manifestarea Mihai Viteazul și Visul Unirii care cuprinde mai multe acțiuni. Programul din acest an este următorul:

Simpozionul Mihai Viteazul și întregirea României, care va avea loc  marți 24 octombrie, ora 17, la Centrul Ecleziastic de documentare „Mitropolit Nicolaie Colan” din Sfântu Gheorghe

Concurs de istorie – literatură Mihai Viteazul – flacără nestinsă a întregirii noastre, vineri 27 octombrie, ora 12, la Colegiul Național Mihai Viteazul

Adunare populară, duminică 29 octombrie, ora 11,45 (după săvârșirea Sf. Liturghii la Catedrala Ortodoxă din Sf. Gheorghe) la Grupul Statuar Mihai Viteazul

Excursie documentară – premiu Mihai Viteazul și întregirea României, pe traseul Brețcu – Oituz – Poiana Sărată – Mărășești, dacă este posibil Mărăști și Soveja, în 4 noiembrie, pentru elevii premiați și participanți la concurs (în limita locurilor disponibile)

Vă invităm să participați la aceste acțiuni, pentru ca împreună să arătăm că NE PASĂ de trecutul strămoșilor noștri, de ceea ce au făcut înaintașii noștri pentru a ne regăsi noi în prezent, NE PASĂ de viitorul nostru, al copiilor și urmașilor noștri, de ceea ce noi le lăsăm moștenire.

(Prof. ing. Maria Peligrad)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.