CULTURA 5 octombrie 2018

Istoria castelelor transilvănene transmise prin jucării

de Covasna Media | 776 vizualizări

Peste treizeci de voluntari și în jur de 150 de copii s-au jucat cu jucăriile EduCastel la Racoș și Vârghiș. Proiectul EduCastel, derulat în cadrul programul Castel în Transilvania a instruit voluntari în septembrie la Tălișoara, care au învățat despre metodologia acestor jocuri și jucării, după care le-au și încercat, împreună cu copiii locali.

Prin cele 12 jocuri și jucării, copii cu vârsta între 4-12 ani pot învăța despre clădiri monumente, perioade istorice, stil de viață, personalități istorice care fac parte din istoria bogată a castelelor transilvănene. Aceste jucării interactive oferă o modalitate de a învăța prin experimentare și participare directă.

Jucăriile vor fi folosite la evenimentele proprii ale programului Castel în Transilvania, în timp ce lucrăm continuu cu proprietari și administratori ai castelelor cu scopul de a le duce în cât mai multe locații. Vom pune la dispoziția oricărui castel seturile actuale de jucării la cerere, și sperăm că în viitor, printr-o eventuală sponsorizare, să putem realiza și mai multe seturi, pentru ca acele castele, unde se desfășoară activități tot timpul, să dispună de ele în mod permanent.

„Prin aceste jucării, familiile care se cazează la noi, se pot apropia mai mult de castele. Pe lângă faptul că funcționăm ca și hotel, încă de la început am avut scopul ca și comunitatea locală să cunoască acest castel, și în viitor ne dorim să organizăm mai multe zile deschise în acest scop, iar aceste jucării vor prezenta o atracție în plus”, consideră Rácz Lilla, proprietara castelului Daniel din Tălișoara.

Csákány Antal László, preotul reformat din Racoș spune că jucăriile EduCastel ajută copiii să își cunoască istoria. „Sunt jocuri speciale, de aceea și copiii, și adulții se pot bucura de ele, și copiii deja au întrebat, când ne vom juca din nou”, a mai spus preotul.

Fazakas Tünde Júlia, directoarea Școlii Generale Borbáth Károly din Vârghiș este de părere că elevii au învățat cu ajutorul jucăriilor fără să-și dea seama de acest lucru.

Jucăriile EduCastel

Spune-mi ce simți: se adresează tuturor simțurilor, iar scopul este de a identifica mirodeniile folosite în Transilvania și obiecte vechi.

Cuburi rotative: Scopul jocului este de a îmbina liniile desenelor prin rotirea cuburilor în ordinea corectă. Pentru cele mai mici simpla îmbinare a liniilor și formarea diferitelor figuri deja le oferă bucurie, în timp ce copii mai mari pot afla informații despre desene citind scurtele descrieri ale diferitelor ilustrații.

Găsește intrusul: Pe tablele cu cinci ferestre rotative apar desene din diferite categorii: plante, îmbrăcăminte, unelte vechi și steme. Scopul jocului este de a răspunde corect la întrebările aflate pe table, de a descoperi “intrusul”, adică imaginea care nu se potrivește în logica șirului respectiv.

Jos pălăria: joc de îmbrăcat. Conține 10 seturi de îmbrăcăminte printate pe carton, tăiate în  bucăți. Scopul jocului este de a găsi toate elementele unei îmbrăcăminte. Desenele sunt inspirate din îmbrăcămintea și accesoriile specifice ale diferitelor clase sociale din secolele XVII-XVIII.

Castel de nisip: cuvintele de pe cărți trebuie să fie desenate în nisip cu degetul și ghicit de către ceilalți jucători.

Castel-memo: Joc de memorie, în care se caută perechi de cărți cu imaginea diverselor castele transilvănene. 

Cine se aseamănă, se adună: În prima rundă cei doi jucători formează o echipă pentru un obiectiv comun. Sarcina este de a găsi relațiile conceptuale dintre cărți și de a le asocia. În runda a doua urmează un joc clasic de memorie.

Moara: Se joacă după regulile clasice ale morii, iar tabla uriașă oferă o experiență de joc de neuitat. 

Compas cu pas: Scopul jocului este de a identifica pe hartă locația exactă a celor 30 de castele din Coaliția Castel în Transilvania cu ajutorul informațiilor aflate pe cărți.

Cuburi de castele: Obiectivul jocului este potrivirea celor nouă cuburi cu imagini imprimate pe toate laturile cu scopul de a forma șase diferite imagini.

Printre jucăriile de îndemânare găsim picioroange și un joc de echilibru. Jocurile pot fi completate de ateliere de creație, astfel se creează un set complet de activități pentru copiii la orice eveniment.

Câte un set din trei tipuri de jucării (Cuburi de castel, Găsește intrusul și Castel-memo) a fost personalizat pentru castelul Sükösd-Bethlen din Racoș, respectiv pentru castelul Daniel din Vârghiș.

Jucăriile sunt ori trilingve (română, maghiară, engleză), ori independente de limbă, și toate au instrucțiuni în trei limbi. Jucăriile au fost realizate de către Morgod și în cea mai mare parte fabricate din materiale naturale (lemn, nisip, apă, piatră).

Projectul EduCastel a fost finanțat de către Administrația Fondului Național Cultural (AFCN).

*

Programul strategic de mare anvergură Castel în Transilvania a fost lansat în luna martie a anului 2015 de către Grupul PONT cu scopul de a crea o strategie și o rețea, care să valorifice pe termen lung potențialul economic și social al castelelor și conacelor din Transilvania. În cadrul programului, în ultimii trei ani, cu ajutorul experților am reușit să elaborăm strategia de dezvoltare în trei limbi, am lansat website-ul, tot în trei limbi, și aplicația mobilă, care conține informații necesare și valoroase a 300 de castele și conace din Transilvania. În 2016 am format Coaliția Castel în Transilvania, care în prezent este formată de 30 de proprietari și administratori de castele și conace. În 2017 am lansat Webshopul Castel în Transilvania, unde pot fi achiziționate creațiile unice ale unor designeri din Transilvania, iar cumpărătorii vor contribui și la susținerea Fondului Castel în Transilvania. În cadrul a trei conferințe, trei tabere interdisciplinare și numeroase întâlniri profesionale am reușit să implicăm în mod direct peste 70 de experți, 400 de participanți la conferință, 6 artiști și aproape 100 de tineri – participanți la tabere – să ia parte la procesul de lucru. Evenimentele noastre au atras câteva mii de persoane pe perioada acestor ani.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.