Investiție de peste 15 milioane de lei pentru reabilitarea Muzeului Național Secuiesc
Lucrările vor începe anul viitor și vizează atât problemele de infrastructură cât și exteriorul complexului
Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe va intra, începând de anul viitor, într-un amplu proces de modernizare și reabilitare. Astfel, luni, 22 iulie, a fost semnat contractul cu firma care va executa lucrările la acest obiectiv de investiții.
În prezent, clădirea muzeului se află într-o stare de degradare avansată, fiind vorba de o clădire monument veche de peste o sută de ani. Proiectul vizează rezolvarea problemelor grave de infrastructură, cum ar fi acoperișul șubred sau vechile instalații electrice, însă și exteriorul complexului va fi modernizat.
Valoarea totală a proiectului „Reabilitarea Ansamblului Muzeului Național Secuiesc” este de 15.533.000 de lei, bani din fonduri europene, iar lucrările vor demara la începutul anului viitor, au specificat reprezentanții instituției în cadrul unei conferințe de presă.
„Acest proiect pe care l-am câștigat prin Programul Operațional Regional a fost primul proiect câștigat pe această axă și primul proiect semnat din regiunea centru de către noi în mai 2017. (...) Semnăm contractul cu firma Baumeister cu care avem experiențe pozitive până acum ca și Consiliu Județean. (...) Sarcina care cade pe umerii domnului inginer Fekete este o sarcină destul de importantă și grea. (...) De altfel, proiectul a fost gândit acum 12 ani. Acum 10 ani am câștigat, dar fără bani și l-am readus în ciclul actual de finanțare din partea Uniunii Europene. Deci în țara asta cine va avea răbdare, va avea și rezultate, cred eu”, a declarat luni, 22 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
Deși de-a lungul timpului au mai fost efectuate reparații, ultimele îmbunătățiri importante au fost aduse Muzeului Național Secuiesc la începutul anilor '80 când a fost construită aripa nordică a complexului, a precizat Vargha Mihály, directorul Muzeului. El speră ca lucrările care vor demara anul viitor să contribuie la dublarea numărului de persoane care vizitează anual muzeul, actualmente numărul ajungând la circa 30.000.
„Când am aflat vestea că proiectul inițiat de Consiliul Județean Covasna a fost aprobat cu succes, m-am așteptat ca într-un timp foarte scurt să înceapă lucrările, ceea ce nu s-a întâmplat. Am crezut că brandul Muzeului Național Secuiesc o să atragă o mulțime de proiectanți și o să fie o întrecere acerbă. Dar uite că abia după mai bine de doi ani asistăm la semnarea contractului de prestări servicii ceea ce este un lucru îmbucurător pentru că a câștigat o firmă de aici care sperăm că va pune mare accent pe calitatea lucrării. (...) Suntem foarte bucuroși pentru faptul că peste trei ani o să avem o instituție muzeală modernă”, a spus Vargha Mihály.
Acesta a punctat și faptul că lucrările vor fi focusate exclusiv pe infrastructură. Mai exact, clădirea principală va fi renovată integral, de la pivniță până la acoperiș. De asemenea, lucrări importante vor fi realizare în cele două clădiri din spatele celei principale, dar și la atelierele de tâmplărie și de întreținere. Nu în ultimul rând, și parcul din cadrul complexului, care adună de Zilele Sfântu Gheorghe un număr mare de vizitatori, va fi modernizat și dotat.
Lucrările vor debuta în clădirea principală, iar expozițiile temporare și cele de bază vor fi deschise până în ultima clipă, spun reprezentanții instituției, pentru că obiectele muzeale pot fi evacuate cu o lună înainte să înceapă reabilitarea.
Durata de execuție a lucrărilor care vor demara la începutul anului este de 41 luni, dintre care cinci luni sunt alocate pentru proiectare.