CULTURA 7 aprilie 2010

În a doua zi de Paşte „Cuvinte de lumină şi iubire“ - lansată la Vâlcele

de Covasna Media | 1091 vizualizări
A doua carte semnată de părintele Ioan Tămaş a fost lansată luni după slujba de la Biserica din Vâlcele 07apr2010-carteÎn a doua zi a Paștelui și cu o zi înainte de aniversarea sa de 58 de ani, părintele Ioan Tămaș Delavâlcele a venit în fața enoriașilor și invitaților adresând „Cuvinte de iubire și lumină”, după cum sună titlul cărții lansată luni la Biserica din Vâlcele. Frământări, răspunsuri la întrebări, suferință, vicii și multă iubire și înțelepciune, părintele Tămaș le-a scos la iveală fără sfiala sau teama de a fi judecat sau

A doua carte semnată de părintele Ioan Tămaş a fost lansată luni după slujba de la Biserica din Vâlcele

07apr2010-carteÎn a doua zi a Paștelui și cu o zi înainte de aniversarea sa de 58 de ani, părintele Ioan Tămaș Delavâlcele a venit în fața enoriașilor și invitaților adresând „Cuvinte de iubire și lumină”, după cum sună titlul cărții lansată luni la Biserica din Vâlcele.

Frământări, răspunsuri la întrebări, suferință, vicii și multă iubire și înțelepciune, părintele Tămaș le-a scos la iveală fără sfiala sau teama de a fi judecat sau neînțeles, oferindu-le cititorilor o lectură de referință care are în centrul său Omul.

Lansarea de carte a fost marcată la finalul slujbei din cea de-a doua zi a Paștelui, în prezența enoriașilor care au venit la Biserică în această zi, precum și a invitaților – prof. Nicolae Moldovan, dr. Ioan Lăcătușu, prof. Vasile Stancu, un fost elev al părintelui, Daniel Șanta, acum managing partner Observatorul de Covasna, ziarul unde au fost publicate eseurile părintelui, și ing. Mircea Florea – fiul părintelui din Belin, cunoscut pentru rolul său important în rândul comunităților românești din zonă.

Cu modestia și sinceritatea omului aproape de om, plecat dintr-o familie maramureșeană şi bine înrămat cu autentice valori morale, părintele preocupat de mai tot ce îl înconjoară spune că și-a luat subiectele din viața de zi cu zi, din nesatisfacțiile, neîmplinirile, din munca oamenilor, din nedreptățile sociale pe care le vedem la tot pasul, sau din dureroasa răsturnare a valorilor, aducând mesajul simplu și real că spiritul trebuie să primeze.

„Eu cred mie în mie în Dumnezeu“, spune părintele autor al cărții, lăsând fiecărui cititor posibilitatea de a înțelege multe sau ce dorește din ale lui „Cuvinte de iubire și lumină“.

O scriere complexă

Descrisă de prof. Vasile Stancu, unul dintre cei care au prezentat cartea părintelui, apare ca o scriere complexă, asemeni autorului însuși, o carte în care nu apar personaje, ci instituții.

„O carte în care am deosebit tente filosofice, pe care le întâlnim în cea mai mare parte a aforismelor. Creații miniaturale care caută răspunsuri la probleme mari, fundamentale ale omenirii în ceea ce privește destinul, omenirea, existența lui Dumnezeu. Este o carte și teologică și de metodică a transmiterii creștinismului ortodox. E o carte de educație morală, necesară educatorului, formatorului tinerei generații dar care conține și o parte de informație științifică privind viciile deosebite ale sociectății actuale, drogurile, sinuciderea, eutanasierea, alcoolul, pornografia, satanismul și mișcarea New Age”, spunea prof. Stancu, continuând că esența este concentrată de părintele Ioan Tămaș în învățătura că nimic nu este mai mare decât omul cu Dumnezeu, și nimic nu este mai mic decât omul fără Dumnezeu.

„Nu mi-e frică atât de Dumnezeu cât de absenţa lui“

Daniel Șanta, fost elev al părintelui pe vremea când preda la Colegiul Național Mihai Viteazul, acum managing partner al „Observatorului de Covasna“, i-a mulțumit părintelui pentru curajul de a-l invita la lansare și de a publica în paginile ziarului. „(...) sunt în asentimentul autorului atunci când spun că în ultima vreme, trăind în România și lovindu-mă de realitățile vremii, nu mi-e frică atât de Dumnezeu cât de absența lui.

Efortul Părintelui Ioan Tămaș poate părea sisific în ziua de astăzi. Frământările lui, gândurile sale, cuvintele lui de lumină și iubire aduc însă aminte de adevăratul rol pe care preotul trebuie să-l aibă în comunitate. Preotul nu e doar maestru de ceremonii la nunți, botezuri și înmormântări. Preotul e izvor de înțelepciune, e mentor, e sfătuitor, e cel ce ne amintește principiile după care ar trebui să ne clădim viața, dar și cum ne putem repara greșelile cotidiene”, a spus el.

Șanta a făcut referire și la un pasaj din carte - „Cel ce a ajuns să-şi cunoscă starea de păcătoşenie nu mai este preocupat de păcatele altora, ci, mai ales, cum să se înalțe pe sine din propriile căderi şi eşecuri spirituale. Ar trebui ca nici prin gând să nu ne treacă cea mai mică idee că suntem mai buni decât alții. Înaintea lui Dumnezeu câştigă cel care gândeşte că toți ceilalți sunt mai buni decât el“, pasaj pe care l-a dedicat tuturor celor care au încercat fie să facă presiuni asupra părintelui Tămaș în a nu mai publica în paginile „Observatorului de Covasna“, dar și celor care l-au blamat pentru că se ambiționează să facă asta în continuare.

„Părintele Ioan Tămaș aduce în discuție întrebări controversate și dă adeseori răspunsuri incomode. Nu poți însă rămâne insensibil la ele, nu poți sta deoparte ci chiar trebuie să ți le însușești și asumi. Trebuie să te apleci asupra iubirii și urii, asupra fericirii și suferinței, asupra modestiei și îngâmfării, sunt lucruri cu care te confrunți în fiecare zi și pe care e bine să le poți trata cu înțelepciune.

Sunt multe lecții pe care le puteți învăța si multe atitudini pe care le puteți adopta. Și sunt mulțumit dacă la capătul lecturii veți rămâne măcar cu cele 3 sfaturi pe care, părinte fiind, Preotul Ioan Tămaș Delavâlcele le-a transmis fiului său. 1. Să învețe că durează doar câteva secunde să deschidă răni profunde în inima celor pe care îi iubeşte; 2. Durează mulți ani pentru ca aceste răni să se vindece; 3. Să învețe că un om bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care are nevoie de cel mai puțin”, mai arată Dani Șanta în discursul său.

Continuitate tematică

Dr. Ioan Lăcătușu, care a „moderat” evenimentul și a semnat și introducerea cărții „Cuvinte de iubire și lumină“, a arătat că volumul de față vine ca o continuare a cărții „De meditat împreună“ publicată anterior de părintele Tămaș și înainte de o viitoare carte care se anunță a apărea sub aceeași semnătură.

Într-o lume tot mai asaltată de informație și cu o libertate prost înțeleasă și gestionată, el subliniază rolul important al existenței unui „doctor” care își arată cauza și calea. „Există o continuitate tematică, există acel loc de formare – Maramureșul - cu care a pornit în viață părintele, există zestrea foarte serioasă a lecturilor, esențiale, de referință, pentru istoria, culturalitatea românească și care îi permit părintelui să abordeze fără prejudecăți. Remarcăm modul deschis, sincer, fără prejudecăți de prezentare, cu sufletul în fața noastră. În stilul său caracteristic, a reușit să diagnosticheze aceste boli, în același timp nu a văzut numai negrul, ci și albul, fără să-și propună neapărat să dea rețete, dar ne-a spus unde e modalitatea de a depăși aceste lucruri. Nu este o lectură facilă, ci te obligă la anumite reflecții, la modalități în care să reflectezi”, a afirmat dr. Ioan Lăcătușu.

Acesta a mai remarcat că volumul a apărut la Eurocarpatica, editură care în acest an împlinește zece ani, perioadă în care la această editură și la câteva partenere, au văzut lumina tiparului o sută de cărți în limba română, la Sfântu-Gheorghe. În cadrul Zilelor Sfântu-Gheorghe va fi organizată și o expoziție tematică pe acest subiect. Nu în ultimul rând, cu ocazia lansării cărții sale, părintele Tămaș a ținut să-i mulțumească și soției sale, pentru sprijinul și înțelegerea de care a dat dovadă de-a lungul timpului petrecut pentru conceperea acestei cărți, dar nu numai.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.