Festivalul verzei şi dovleacului, drumeţii şi evenimente cultural-artistice în programul Zilelor "Ţinutului secuiesc"
Festivalul verzei şi al dovleacului, drumeţii, conferinţe şi numeroase evenimente cultural-artistice sunt cuprinse în programul celei de-a IX-a ediţii a Zilelor "Ţinutului secuiesc", care se vor desfăşura în perioada 12-21 octombrie în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, au anunţat vineri organizatorii.
Aceştia au precizat că ediţia din acest an este organizată sub "semnul tradiţiei, ca punct de întâlnire dintre trecut şi viitor" şi se înscrie în şirul evenimentelor dedicate Anului European al Patrimoniului Cultural.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că acest eveniment îşi propune să contribuie la întărirea identităţii culturale a regiunii, atât în percepţia locuitorilor acesteia, cât şi a celor din afara ei, iar anul acesta o atenţie deosebită va fi acordată tinerilor, cărora le vor fi dedicate foarte multe puncte din program.
Printre manifestările ce vor avea loc în judeţul Harghita se numără Târgul toamnei şi al mierii de la Miercurea Ciuc, Festivalul verzei de la Lăzarea, conferinţa Via Maria de la Şumuleu Ciuc cu titlul "Pelerinajul în familie, biserică şi turism", Zilele porţilor deschise la Peştera Şugău, întâlnirea vânătorilor în localitatea Sândominic, Festivalul interetnic de teatru şi "Conferinţa digitală a Ţinutului secuiesc" care vor avea loc la Odorheiul Secuiesc.
Printre manifestările care vor avea loc în judeţul Mureş se numără Festivalul dovleacului, programat în perioada 12-14 octombrie la Sovata, şi prezentarea celei de-a treia părţi a documentarului "Maghiari în România - 100 de ani de istorie", care va fi proiectat pe 19 octombrie la Muzeul Judeţean din Târgu Mureş.
În judeţul Covasna vor avea loc, printre altele, o retrospectivă a filmului documentar, vernisajul şi gala de premiere Bienalei de artă grafică a "Ţinutului secuiesc" şi lansarea cărţii "Meşteşuguri tradiţionale din Secuime".
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a ţinut să puncteze că deşi manifestarea îşi propune să marcheze printr-o serie de evenimente "identitatea teritorială a Ţinutului secuiesc şi identitatea etnică a secuilor", aceasta "va ţine seama" şi de zonele locuite de români, care vor fi prezentate sau reprezentate prin intermediul unor formaţii folclorice şi a unui film documentar realizat la tradiţionala "Nedeie mocănească" de la Voineşti-Covasna.