CULTURA 17 decembrie 2019

Festivalul Crăciunul la români, ediţia a XXIX-a

de Covasna Media | 1823 vizualizări

Săptămăna trecută s-a derulat cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Internațional de Colinde și Obiceiuri de iarnă, CRĂCIUNUL LA ROMÂNI. Glasurile a peste  650 de mici colindători, preșcolari și școlari din ciclul primar, au răsunat cu emoție, cu trăire, timp de patru zile în Caterala Ortodoxă  în cadrul Miniconcertelor de colinde

Programul la care au fost prezente grupe, clase, de la unități de învățământ din municipiu și localități apropiate s-a derulat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean.

Vineri seara, după oficierea Slujbei Sfântului Maslu de Obște, la biserica Sfântu Mare Mucenic Gheorghe, în prezența preacucernicilor preoți  a avut loc un minunat concert de colinde susținut de ansamblurile, grupurile din țară. Glasurile tuturor celor prezenți s-au împletit într-un singur singur fir, cel al dăinuirii neamului românesc. Au fost prezente  Ansamblul de cântece și dansuri populare BRATIA – com. Vlădești, jud. Argeș, Ansamblul 60 PLUS – Alba Iulia, Ansamblul CIMBRIȘOR – Republica Moldova, Grupul vocal – JOC , jud. Dâmbovița, Grupul de Datini și Obiceiuri de Iarnă Moștenitorii – jud. Neamț.

Grupurile enumerate, la care s-au adăugat  Ansamblul PLAIURI TULGHEȘENE, jud. Harghita  și Corul mixt ȘTEFAN ANDRONIC, jud. Vrancea s-au reunit, sâmbătă 14 decembrie, în Catedrala Ortodoxă pentru  a  se prezenta, colinda și a intona împreună cu cei prezenți ,una din bijuteriile folclorului românesc - religios O, ce veste minunată!

Apoi, într-o paradă a costumului popular, a ținutelor specifice obiceiurilor tradiționale de iarnă, cei prezenți s-au îndreptat spre Piața Mihai Viteazul, pentru deschiderea oficială a festivalului. După prezentarea Jocului caprei, a măștilor, a colindelor tradiționale, specifice zonelor din care veneu, cei prezenți au intonat colindul Trei păstori se întâlniră, s-au prins apoi în Hora Unirii. Gazde bune și primitoare  Prefectura, Consiliul județean Covasna, Asociația Naționață a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere M.A.I. – filiala jud. Covasna, Cercul Militar au primit colindători  care i – au colindat,  le – au adresat urările de sănătate și prosperitate. După datina strămoșească , colindătorii mici și mari,  au fost omeniți , invitați să revină și anul următor.

La spectacolul din Sfântu Gheorghe, desfășurat în sala de sport a CNMV, au fost prezente grupurile amintite precum și din județul nostru ( conf program) și tradițional s – a încheiat cu Hora de Anul Nou.

Ansamblul CIMBRIȘOR din Republica Moldova, a prezentat obiceiuri locale și colinde tradiționale și la Spectacolul  Bucuria colindelor, organizat  la Miecurea Ciuc de Inspectoratul de Poliție județean Harghita, în colaborare cu Centrul Cultural al M.A. I. 

Duminică, Ansamblul  60 PLUS – Alba Iulia a colindat la Întorsura Buzăului. La Covasna  a fost prezent Grupul de Datini și Obiceiuri de Iarnă  MOȘTENITORII  - Tupilați jud Neamț, care alături de Ansamblul de cântece și dansuri populare BRATIA – Vlădești, jud. Dâmbovița au participat la  Spectacolul de colinde de la Târgu Secuiesc.

Urarea cărturarului Anton Pan:

Să fie de bine la mic ți mare

La toți câți se află la astă adunare

Urăm sănătate la toți, totdeauna

Dragoste întreagă și inimă bună!

Se cuvine să aducem mulțumiri tuturor care într-un fel sau altul au contribuit la reușita acestui Festival.

Regretăm doar, că cei care nu au fost prezenți la oricare moment al său nu știu ce au pierdut.

(Fundaţia „Mihai Viteazul”)

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.