CULTURA 14 iulie 2021

Expozițiile Generații – un periplu fotografic al proiectelor intergeneraționale dezvoltate în 15 comunități din România

de Covasna Media | 1151 vizualizări

Pe 10 iulie, Fundația Creștină Diakonia, departamentul Servicii pentru copii și familii a inaugurat expoziția de fotografie Generații, găzduită de Muzeul Haszmann Pál din Cernat. Expoziția prezintă o colecție de momente surprinse la Centrul de zi  din Cernat, unde seniorii sunt voluntari pentru copiii din comunitate, împărtășindu-le experiența și pasiunile lor prin ateliere și cluburi intergeneraționale. Astfel de expoziții au loc simultan în alte 14 localități, unde proiectele intergeneraționale din anul școlar 2020-2021 au implicat 172 de seniori în beneficiul a 623 de copii, prin susținerea Fundației Regale Margareta a României.

Evenimentul din Cernat a debutat la ora 11:00 și a inclus ateliere creative organizate chiar de voluntarii seniori ai Centrului Comunitar Generații, o tombolă cu premii pentru copii și alte surprize pentru copii și bunici. Expoziția fotografică este deschisă publicului în perioada 10-17 iulie.

Expoziția Generații face parte dintr-o campanie mai amplă care promovează colaborarea intergenerațională și îmbătrânirea activă prin voluntariat. Prin fotografiile realizate în cadrul proiectelor intergeneraționale susținute de Fundația Regală Margareta a României este ilustrată diversitatea și complementaritatea relațiilor dintre cei tineri și cei în vârstă, precum și importanța și rolul pe care fiecare generație îl are în crearea unei societății sustenabile. 

Expoziția Generații se desfăşoară simultan și în alte 14 localități din țară, acolo unde copiii și seniorii participă la activități intergeneraționale, în scopul susținerii școlare, dar și al dezvoltării vocaționale sau personale, prin finanțarea programului național „Centrele Generații”. Imaginile, emoțiile și relațiile intergeneraționale au fost surprinse în cadrul centrelor de zi de tip școală după școală din comunitate de către Franco Godini, un fotograf pasionat de bine.

În anul școlar 2020-2021, Fundația Regală Margareta a României, împreună cu Raiffeisen Bank și Fundațiile Comunitare, au sprijinit programul Generații în 4 centre sociale de zi din București, Bacău, Galați și Covasna. Activitățile intergeneraționale ale Fundației Creștine Diakonia s-au desfășurat atât în cadrul centrului, cât și în mediul online, implicând 10 voluntari seniori în beneficiul a 30 copii, și au inclus ateliere precum Atelier de creație și pictură, Atelier de copt si gatit, Atelier de meserii interesante, Atelier de magie, Atelier de poveşti de Crăciun, Atelier de religie și rugăciune.  Prin metoda intergenerațională, copiii și-au îmbunătățit rezultatele școlare, au câștigat noi abilități vocaționale sau sociale, dar și noi prieteni, iar voluntarii vârstnici și-au recăpătat sentimentul valorii și starea de bine.

De asemenea, în perioada decembrie 2020 - aprilie 2021, seniori remarcabili în diverse domenii au susținut ateliere online pentru copiii din Centrele Generații și au pus în lumină valoarea pe care transferul de cunoștințe și experiență între generații o aduc societății. Personalități precum exploratoarea Uca Marinescu, actorii Cristina Deleanu și Eugen Cristea, artistul plastic Ileana Dana Marinescu, doctorul Radu Dop, cercetătorul Dan Farcaș, interpretul Tiberiu Ceia, compozitorul Horia Moculescu și solistul Gabriel Cotabiță, au dezvăluit copiilor secretele unor profesii interesante, dar și provocările și privilegiile asumate.

Rezultatele unui studiu național realizat de Fundația Regală Margareta a României relevă faptul că aproape jumătate dintre vârstnicii din România se confruntă cu un acut sentiment de inutilitate în urma retragerii din activitatea profesională. În același timp, rata abandonului școlar este foarte crescută în rândul copiilor care provin din medii defavorizate. Ca o soluție la aceste două probleme, Fundația a dezvoltat o metodologie intergenerațională bazată pe colaborarea între generații, pe schimbul reciproc de valori și experiențe, pe nevoia tinerilor și a copiilor de modele pozitive și pe dorința seniorilor de a se menține activi în comunitate. Metoda intergenerațională presupune implicarea seniorilor în activități de remediere școlară, cluburi și ateliere educaționale, cercuri vocaționale și sesiuni de dezvoltare personală sau consiliere, în beneficiul copiilor din familii nevoiașe care frecventează centrele sociale de tip școală după școală. Începând cu 2015, metoda intergenerațională a fost implementată în 31 de centre de zi de tip școală după școală, iar peste 650 de seniori au redevenit activi prin voluntariat pentru mai mult de 2000 de copii de școală primară și gimnazială.

Centrele Generații în anul școlar 2020-2021 

  1. Centrul Comunitar Generații București, sector 6, Fundația Regală Margareta a României
  2. Centrul de zi „Creștem Împreună”, Asociația Salvați Copiii filiala Argeș – Pitești, jud. Argeș
  3. Centrul de zi „Next Generation”, Asociația Samarineni în Comunitate – Mărculești, jud. Ialomița
  4. Centrul de zi „Întotdeauna învingători”, Asociația Părinților ,,Florian Cristescu”- Turnu Măgurele, jud. Teleorman
  5. Centrul de zi pentru copii Cenade, Asociația Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj – Cenade, jud. Alba
  6. Centrul de zi „Diaconia”, Asociația Diaconia Ajutor Internațional – Brașov, jud. Brașov
  7. Centrul de zi „Casa Maria II”, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia - Reghin, jud. Mureș
  8. Centrul de zi „Sf. Serafim de Sarov”, Asociația Filiala Filantropia Ortodoxă Războieni-Cetate – Războieni, jud. Alba
  9. Centrul de zi „Buckner”, Fundația Buckner – Târnăveni, jud. Mureș
  10. Centrul de zi „Micii Inocenți”, Fundația Inocenți - Bistrița, jud. Bistrița Năsăud
  11. Centrul de zi „Oaza Copiilor, Asociația Oaza Arad – Arad, jud. Arad
  12. Centrului de zi „Stern der Hoffnung”, Asociația Stern der Hoffnung România – Buziaș/Timișoara, jud. Timiș
  13. Centrul de zi pentru copii „Cernat”, Fundația Creștină Diakonia – Cernat, jud. Covasna
  14. Centrul de zi pentru copii „Sfântul Spiridon”, Asociația Multifuncțională Filantropică Sfântul Spiridon – Galați
  15. Centrul „Casa YANA”, Fundația YANA – Nicolae Bălcescu, jud. Bacău

***

Despre Fundaţia Regală Margareta a României

Fundația Regală Margareta a României este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundația sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații Mai multe detalii despre programele Fundaţiei sunt disponibile pe www.frmr.ro.

Fundația Creștină Diakonia, Sfantu Gheorghe - Serviciul de Caritate al Bisericii Reformate din România

Suntem o organizaţie neguvernamentală având la bază sistemul de valori creștine. Promovăm ocrotirea vieții. Acordăm ajutor profesional persoanelor cu dizabilităţi, vârstnicilor cu probleme de sănătate şi sociale, copiilor care provin din familii în dificultate fără orice fel de discriminare. Acționăm pentru întărirea simţului civic și de răspundere individuală și colectivă.

Despre partenerul de expozitie 

Muzeul Etnografic „Haszmann Pál” din comuna Cernat aparține de Muzeul Național Secuiesc, ca secție externă. Deține 18 grupuri de colecții din aria spirituală, etnografică, istorică, industrială și geologică a secuilor din această zonă. La inițiativa lui Haszmann Pál se deschide pe 25 februarie 1973, în conacul lui Gyula Damokos, unde se află și astăzi. Aici a fost amenajat un întreg și complex ansamblu, fiind îmbogățit de prezența a numeroase monumente istorice. Datorită colecției impresionante de peste 8000 de exponate, adunată de renumitul învățător Haszmann Pál, din dorința acestuia a ajuns să fie apreciată și de publicul larg. În prezent colecția acestuia este de sine stătătoare și poate fi admirată oricând, în timpul programului disponibil al muzeului din Cernat.

(Sursa: comunicat de presă)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.