Expoziție de arheologie și ateliere creative, de Noaptea Muzeelor la MNCR
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe vă așteaptă sâmbătă, 14 mai a.c., la Noaptea Muzeelor, cu activități pentru toate vârstele. Acesta se poate vizita gratuit între orele 17:00-22:00, ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator.
Reprezentanții muzeului au pregătit pentru această ocazie expoziţia de arheologie „Aşezarea Preistorică Păuleni-Ciuc Dâmbul Cetăţii”. Situl arheologic se află în apropierea satului Şoimeni, comuna Păuleni-Ciuc, judeţul Harghita, în locul numit de localnici Dâmbul Cetăţii.
„Lumea preistorică văzută pentru prima oară în 3D! Expoziţia prezintă vestigii arheologice, reconstituiri ale unor locuinţe, complexe rituale, vetre de foc, cuptoare de ars ceramica şi un profil stratigrafic al sitului arheologic, cu explicaţii privind specificul culturilor din care provin acestea“, au transmis organizatorii într-un comunicat de presă.
Expoziţia este gândită și amenajată în așa fel încât și persoanele cu deficienţe de vedere o pot vizita. Aceasta „cuprinde machete tridimensionale şi replici ale unor exponate ale muzeului care pot fi atinse, iar informaţiile sunt transmise atât audio, cât şi prin limbaj Braille“.
Organizatorii au anunțat și ateliere creative atât pentru copii, cât și pentru adulți. În cadrul atelierului de „scriere cu pana și cu tocul cu peniță, participanții vor scrie propria scrisoare și telegramă utilizând pana sau/și tocul cu peniță, după modelul unei scrisori și a unei telegrame originale de pe front“. Totodată, în sala de pedagogie muzeală se vor desfășura activități precum modelaj în lut și jocuri interactive (puzzle, planșe de colorat, labirint, cuvinte încrucișate).
Echipa muzeului surprinde și prin proiecția a trei filme documentare, producții proprii: „Fortificațiile dacilor din Carpații Răsăriteni“, „Frontiera romană a Daciei Răsăritene“ și „Marile bătălii ale Primului Război Mondial în Carpații de Curbură. Tabla Buții 1916“.
MNCR se află pe strada Gábor Áron, nr.16, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna.
Parteneri ai evenimentului sunt Rețeaua Națională a Muzeelor din România și Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni”.
Tot în Sfântu Gheorghe, pe strada Gróf Mikó Imre, nr. 11, Expoziția Cinegetică a Ținutului Secuiesc își așteaptă publicul să cunoască animalele sălbatice, în special cele de interes cinegetic, prin vizitarea expozițiilor permanente, dar și cele organizate cu ocazia acestui eveniment. Intrarea este gratuită între orele 17:00-22:00.
Noaptea Muzeelor este la a XVIII-a ediţie în România. Acest eveniment propune publicului expoziţii, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive, cu intrare gratuită.
Programul complet pe localități poate fi citit pe: www.noapteamuzeelor.org, #noapteamuzeelor2022.
Sursa foto: Comunicat de presă MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni