Ediția 2017 a Taberei Interetnice de Teatru văzută prin ochii participanților
Teatrul Independent Osonó, în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, a organizat între 7 și 11 august a treia ediție a Taberei Interetnice de Teatru. La Tabără au participat 14 tineri români și maghiari din Timișoara, Lugoj, Sibiu, Dumbrăveni, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe și din câteva localități din Județul Covasna. Tabăra s-a desfășurat la Liceul de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe și a avut drept scop crearea unui spațiu de întâlnire și de cunoaștere pentru tinerii români și maghiari, prin jocuri teatrale și de echipă, exerciții de autocunoaștere și de dezvoltarea a personalității.
Teatrul și jocul în sine le-au oferit tinerilor participanți elementele necesare pentru a descoperi bucuria de a fi și a lucra împreună, în căutarea căilor prin care se poate evita căderea în capcana generalizărilor și a clișeelor.
Atelierele au fost conduse de Fazakas Misi, conducătorul și regizorul Teatrului Osonó, și de Iustinian Turcu, actorul Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, câștigătorul Premiului UNITER anul aceasta pentru debut. Pe lângă atelierele teatrale, tinerii au început fiecare dimineață cu exerciții de încălzire fizică și mentală, iar seara se ocupau cu repetițiile scenelor pe care le-au prezentat în ultima zi a Taberei.
Despre atmosfera din Tabără depun mărturie opiniile participanților:
Maria Bujancă, Timișoara (18 ani): „Recomand oricui să treacă măcar o dată printr-o tabără de acest gen. Pentru că aici realizezi că ai uitat să privești oamenii în ochi și să te întrebi ce se ascunde dincolo de ei, că nu ești atent cu adevărat la cei din jurul tău, că ești om și că ai voie să ai sentimente, că nu ai avut niciodată curaj să zici unele lucruri, că totul e de fapt destul de simplu, dacă îți dai timp să realizezi și să selectezi ce este cu adevărat important, că nu contează dacă suntem români sau maghiari, ci contează ceea ce suntem de fapt, dincolo de naționalitatea pe care o avem.”
Kiss Péter, Târgu Mureș (14 ani): „Tabăra ne oferă o experiență sufletească și de purificare pe care o trăim foarte rar sau poate deloc în viața noastră de zi cu zi. O experiență în care începi să te atașezi de teatru, să-i duci dorul și să simți că lipsa teatrului și a comunității din Tabără doare... Chiar acum mi-e dor de Tabără...”
Teona Moga, Sibiu (16 ani): „Am învățat în doar câteva zile că teatrul e un stil de viață, o artă de a trăi. E un stil pe care dacă îl abordezi, nu ai cum să nu te simți bine. Am avut ocazia să fiu coordonată de niște profesioniști, am cunoscut oameni minunați, atât de naționalitate română, cât și maghiară și, mai presus de toate, m-am cunoscut pe mine. Aștept cu nerăbdare să treacă timpul și să retrăiesc totul.”
Andrei Zavragiu, Sibiu (17 ani): „Este o experiență unică. Am învățat să lucrez în echipă și să fiu atent la coechipieri. Este o Tabără care nu ne pregătește numai ca actori, ci și ca oameni.”
Andreea Lup, Dumbrăveni (18 ani): „În Tabăra Interetnică de Teatru de la Sfântu Gheorghe am simțit din nou că trăiesc. Explozia de energie, din blackbox-ul în care se țin atelierele și care vibrează în noi, este uimitoare. Prin intermediul atelierelor am avut parte de un veritabil catharsis al sufletului și al minții. Frumosul se găsea pretutindeni: în vorbe, în gesturi și mai ales în ochi. Sunt recunoscătoare pentru această purificare prin artă și pentru șansa de a cunoaște oameni luminoși și frumoși.”