Dr. Ioan Lăcătuşu a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Iaşi
Dr. Ioan Lăcătuşu, fondator al mai multor instituţii şi asociaţii culturale, ştiinţifice şi civice din judeţul Covasna, a primit, recent, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Iaşi.
Potrivit unui comunicat de presă remis luni AGERPRES, titlul i-a fost conferit la propunerea col. (r.) dr. Dan Prisăcaru, coordonatorul Muzeului Militar „Ştefan cel Mare”, Filiala Moldova, Iaşi, a Muzeului Militar Naţional ,,Regele Ferdinand I”, pentru contribuţia semnificativă la dezvoltarea patrimoniului ştiinţific, cultural şi identitar naţional, european şi universal. Laudatio a fost formulat de preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel-Pop.
„În zilele de 8-9 iunie 2023, la Iaşi, a avut loc conferinţa naţională cu tema «Solidaritatea Versanţilor. Interferenţe culturale, istorice şi religioase de o parte şi de alta a Carpaţilor», ediţia a II-a, 2023, Sfântu Gheorghe, Covasna, Miercurea-Ciuc, Izvoru Mureşului, Bacău, Roman, Iaşi. (...) La finalul alocuţiunii domniei sale, domnul ing. Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, a înmânat domnului dr. Ioan Lăcătuşu titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi, aprobat prin Hotărârea nr. 233 / 29 mai 2023 a Consiliului Local al Municipiului Iaşi, la propunerea col. (r.) dr. Dan Prisăcaru”, se arată în comunicat.
Dr. Ioan Lăcătuşu, director onorific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita al Academiei Române, a desfăşurat de-a lungul anilor, îndeosebi în ultimii 33 de ani, eforturi imense pentru cunoaşterea, promovarea şi apărarea, în context european, a valorilor şi tradiţiilor naţionale româneşti din Arcul Intracarpatic, menţionează sursa citată.
Este iniţiator, coordonator sau coorganizator al unor proiecte şi programe ştiinţifice, culturale, artistice sau civice de importanţă naţională şi chiar internaţională şi fondator al unor instituţii hotărâtoare pentru păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale a românilor din judeţele Covasna şi Harghita, precum Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna”, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci şi Punctul muzeal „Prima şcoală românească din Sfântu Gheorghe”.
Printre altele, a contribuit la înfiinţarea editurilor „Grai românesc” a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi „Eurocarpatica” a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, precum şi la editarea a peste 400 de volume referitoare la istoria şi cultura românilor din Arcul Carpatic. De asemenea, este semnatarul a 30 de volume şi 250 de studii de istorie, sociologie, demografie, etnografie, arhivistică, memorialistică şi publicistică.
„Plecat de peste 50 de ani din Iaşi, dr. Ioan Lăcătuşu a rămas în toţi aceşti ani foarte apropiat sufleteşte de oraşul adolescenţei şi tinereţii sale. În buna tradiţie a intelectualilor români de autentică vibraţie patriotică, dr. Ioan Lăcătuşu s-a implicat constant în viaţa culturală ieşeană, participând cu profesionalism şi dăruire la manifestările cultural-ştiinţifice şi unele proiecte culturale care au avut loc în Iaşi, iar după 1990, şi în alte localităţi din Moldova, Basarabia şi nordul Bucovinei. În acelaşi timp, ca membru în conducerea unor instituţii şi asociaţii culturale, ştiinţifice şi civice din Sfântu Gheorghe şi din judeţele Covasna şi Harghita, a militat pentru participarea unor distinse personalităţi ale mediului academic şi ale vieţii publice ieşene la normalizarea convieţuirii interetnice şi afirmarea identităţii naţionale a românilor, minoritari în Arcul Intracarpatic”, se arată în comunicat.
Ioan Lăcătuşu a primit în 2004 o diplomă şi o medalie jubiliară cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, în semn de înaltă preţuire şi recunoştinţă, iar prof. univ. dr. Ion I. Solcanu a redactat propunerea pentru conferirea premiului „Gheorghe Buzatu" al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România lucrării „În centru la Sân-Georgiu. Românii din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna”, apărută în 2021, la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, sub semnătura dr. Ioan Lăcătuşu.
„Acordarea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi (...) reprezintă o binemeritată răsplată morală pentru «omul trudei obşteşti», pentru colaboratorii şi partenerii săi, cât şi pentru societatea civilă românească din Sfântu Gheorghe”, se arată în Laudatio formulat de preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.