Directorul Bibliotecii Judeţene „Bod Péter”, despre activitatea din pandemie: „Nimic nu înlocuiește experiența personală”
Perioada ultimilor doi ani, marcată de pandemie și restricții, a fost grea și a marcat și activitatea Bibliotecii Judeţene „Bod Péter”, a spus directorul Szonda Szabolcs. Pentru că și așa cititul nu este, în general, cel mai atrăgător subiect și este o plăcere la care mulți renunță ușor, a fost nevoie de ingeniozitate și programe diverse pentru a ține cât mai aproape cititorii activi.
„E un subiect care merită o analiză separată. Vă pot spune, pe scurt, că da, am avut pierderi ca frecvență, dar cititorii activi au rămas totuși. Când s-a putut, când am avut o perioadă fără restricții, am observat că au revenit. Între timp, noi am făcut tot ce ne-a stat în putință, am avut nevoie de toată ingeniozitatea să găsim soluțiile cu care să îi putem servi cu lectură. Dacă vă amintiți, am avut de toate. Am avut biblioteca de grădină, în care i-am servit pe cititori prin geam, ca să nu fie nevoiți să intre, să le măsurăm temperatura, toate cele. Când au adus cărțile înapoi, le-am pus într-o cutie, le-am pus în carantină, după aceea am cumpărat un aparat de dezinfectare, ca să nu le ținem 10 zile în carantină. Am avut, în decembrie, când ne pregăteam de sărbători și am avut mai mult timp de citit, acel serviciu de dus cărțile la domiciliu. Am avut acea traistă cu cărți, cu care se putea împrumuta mai mult decât de obicei, tot așa, de sărbători. (...) Am avut multe soluții de această natură ca să simtă publicul că încercăm să ținem legătura. A fost o perioadă grea, pentru că esența noastră ca instituție culturală este tocmai întâlnirea cu publicul. Dacă se pierde elementul personal, rămânem suspendați în virtual și digital și deși am fost și acolo prezenți, credeți-mă, nimic nu înlocuiește experiența personală”, a declarat directorul Bibliotecii Judeţene „Bod Péter”, Szonda Szabolcs.
Biblioteca din Sfântu Gheorghe are în prezent aproximativ 8.000 de persoane înscrise din tot județul, dar 5 – 6.000 dintre acestea sunt cititori activi, adică măcar o dată pe an împrumută cărți. Proporțional, 70% sunt elevi.