CULTURA 5 decembrie 2022

Decebal, dorit în orașul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1944 vizualizări

Prezentarea celui mai nou monument de for public din orașul Covasna, bustul poetului Mihai Eminescu, care a avut loc miercuri, 30 noiembrie, a venit și cu o altă veste: un bust al lui Decebal va fi amplasat tot în Parcul Tineretului din Voinești. 

Mesajul a fost transmis în acest context chiar de inițiatorul demersului care a adus monumentul închinat lui Mihai Eminescu în Covasna, doctorul Nicolae Enea. Tot acesta a precizat și că, dacă se vor strânge fondurile necesare în timp util, dezvelirea ar putea fi programată chiar de Ziua Cetății Dacice – Valea Zânelor din oraș, eveniment marcat de obicei în luna august. 

La dezvelirea bustului lui Avram Iancu (n.red. din curtea școlii cu același nume) am arătat că Avram Iancu, Mihai Eminescu și Regele Decebal sunt trei simboluri viabile pentru românii covăsneni, pentru că ele sunt mereu în actualitate și suscită multiple relaționări spirituale și culturale constructive. Iată că Dumnezeu ne iubește și a rânduit pentru astăzi, 30 noiembrie 2022, Ziua Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, în Ajunul Zilei Naționale a României, să inaugurăm bustul celui atât de dorit de întreaga comunitate de români din orașul Covasna, dar și de către turiștii veniți în stațiunea de interes național, și anume bustul celui mai bun român, Mihai Eminescu. Pentru bustul lui Decebal, ne propunem dezvelirea anul viitor, cu ocazia Zilei Cetății Dacice (...) dacă vom reuși din nou să adunăm sumele necesare ridicării noului monument de for public. El va fi amplasat în rondul vecin celui în care s-a edificat monumentul lui Eminescu. De ce? Pentru că Eminescu îndemna: să ne întoarcem la dacism, îndemn pe care tânăra generație trebuie să-l înțeleagă în întreaga lui semnificație”, a spus inițiatorul demersului, doctorul Nicolae Enea. 

Dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu a fost făcută împreună cu Ion Chicu, delegat al orașului Călărași, Republica Moldova, înfrățit cu orașul Covasna. 

Despre bust, creatorul său, Ioan Cândea, sculptor și profesor din Sibiu, a precizat că îl reprezintă pe Eminescu așa cum îl percepe lumea, „în frumusețea lui ideală, frumusețea fizică și spirituală”. 

Prin această impresionantă lucrare am adus în vatra ardeleană un Eminescu tânăr, frumos până la lacrimi, cu chip senin și ochii vii, ce scânteie în afară, detașat de lumea materială, un Eminescu cu chip sculptat în bronz a intrat în sufletul, mintea, retina și în inimile noastre”, a mai spus dr. Enea. 

Evenimentul de vineri a început cu intonarea Imnului Național de către Corul „Voineștenii” din oraș. Tot aceștia au susținut la final un moment artistic. Din spectacol au mai făcut parte și copii români și maghiari din oraș, dar și o tânără reprezentantă a Republicii Moldova, care au intonat poeziile poetului Mihai Eminescu. 

Au fost prezente la activitate mai multe oficialități, printre care prefectul Ráduly István, subprefectul Sebastian Cucu, primarul orașului Covasna, Gyerő József, senatorul AUR Ionuț Neagu, dar și invitați din țară. 

La realizarea acestui proiect au participat numeroși sponsori, care au acoperit 79% din costul total al proiectului, dar și Consiliul Local al orașului Covasna, care a acordat 10.000 lei din bugetul local.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.