CULTURA 19 octombrie 2021

Continuarea proiectului „Promovarea identității spirituale românești prin restaurarea și conservarea patrimoniului ecleziastic ortodox”

de Covasna Media | 1117 vizualizări

În sud-estul Transilvaniei, cu toate pierderile pricinuite de vitregiile istoriei, se păstrează, până astăzi, urme materiale, culturale şi spirituale ale înaintaşilor noştri. Ca în tot spaţiul românesc, Biserica a fost prima şcoală a românului, aici au fost iniţiaţi tinerii în tainele graiului românesc şi în credinţa strămoşească.

În Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei există două fonduri concentrate, de mare valoare, prin tezaurul pe care îl deţin. Primul, realizat în decembrie 1993, este Muzeul Spiritualităţii Româneşti din Sf. Gheorghe, amplasat la demisolul Catedralei Ortodoxe. Al doilea este Muzeul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie” din municipiul Topliţa, judeţul Harghita, care cuprinde un important fond de icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea din Topliţa, Stânceni, din satele de pe Mureş şi Târnave.

Restaurarea și conservarea patrimoniului ecleziastic aflat în păstrare la Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă din Sf. Gheorghe reprezintă prima operație majoră de salvare a acestui tezaur de cultură românească și spiritualitate ortodoxă, mărturie a prezenței și dăinuirii românești în mediul multietnic și pluriconfesional, specific sud-estului Transilvaniei, operație începută în anul 2020.

Din inițiativa PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, în cursul anul 2021 a continuat proiectul „Promovarea identității spirituale românești prin restaurarea și conservarea patrimoniului ecleziastic ortodox”, proiect inițiat de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și cofinanțat de Secretariatul General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară.

Parte din proiect prevăzută a se desfășura în acest an a cuprins restaurarea și conservarea unui număr de 18 icoane pe lemn și pe sticlă și a unui număr de 25 de cărți vechi bisericești (sec. XVIII-XIX) a reprezentat a doua etapă din programul elaborat pentru perioada 2020-2023, urmând ca apoi să se asigure reabilitarea incintei în care funcționează muzeul prin asigurarea microclimatului corespunzător și modernizarea spațiului de depozitare și de expunere.

Așa cum am procedat și în cadrul primei etape de desfășurare a proiectului, în cursul anului 2022, vor fi organizate două expoziții cu icoanele și cărțile restaurate în cadrul celei de-a doua etape de desfășurare a proiectului. 

Inițiatorii proiectului își exprimă convingerea că prin continuarea proiectului de restaurare și conservare a patrimoniului ecleziastic ortodox din muzeele bisericeşti din subordinea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, împreună cu sporirea patrimoniului cultural aflat în administrarea Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi a muzeelor secuieşti din zonă, va fi îmbogăţită şi diversificată oferta turismului cultural şi va crește interesul  publicului de a vizita şi aceste obiective din județele Covasna şi Harghita.

Ioan Lăcătușu

Ciprian Hugianu

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.