Compania de teatru feminist rom Teatrul Giuvlipen vine cu două spectacole la Sfântu Gheorghe
Intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile
Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe va găzdui în zilele de 19 și 20 septembrie Compania de Teatru „Giuvlipen” din București. Compania de teatru feminist rom a fost fondată în 2014 de actrițele rome Mihaela Drăgan și Zita Moldovan, împreună cu Mihai Lukacs. În ultimii ani s-a ocupat în special de spectacole care propun o viziune emancipatoare și afirmativă despre femeile rome, fiind o platformă în care experiențele acestora din urmă sunt reprezentate și făcute, astfel, mai vizibile. Fără a se autodefini drept portavoce a altora, ci mai curând, prin practicarea unei arte politice, provocatoare, experimentală și foarte performativă, spectacolele Giuvlipen vorbesc despre teme serioase ca rasismul, autoritatea sau inegalitatea de gen, prin mecanisme comice.
Compania va susține pe scena Teatrului Andrei Mureșanu două reprezentații: în data de 19 septembrie, de la ora 19,00 spectacolul „albastru/portocaliu”, pe 20 septembrie, de la ora 19,00 „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?”.
După o serie de spectacole de teatru feminist rom („Del Duma”, „La Harneală”, „Gadjo Dildo”), Giuvlipen împreună cu regizorul Mihai Lukacs își propun să exploreze din nou o zonă aproape invizibilă în societatea noastră, în discursul public general sau în reprezentările sale artistice, cea a experienței în secția de psihiatrie a unei femei de etnie romă. „albastru/ portocaliu” aduce la suprafață problematici intense ca destinul unui pacient internat la spitalul de boli nervoase, metehnele sistemului medical din România, discriminarea etnică în spitalele publice sau stigma socială față de bolile mintale, în particular asupra schizofreniei.
Spectacolul „albastru/ portocaliu” este o reinterpretare locală a piesei cu același nume, scrisă în anul 2000 de dramaturgul britanic Joe Penhall. Mihai Lukacs plasează personajele piesei într-un centru de sănătate publică din Bucureștiul contemporan, iar dialogurile puternice, uneori la limita tragicomicului, dintre cei trei protagoniști descriu dificultățile și de multe ori absurdul situației în care aceștia se află.
Scenariul spectacolului ne scufundă într-o lume greu accesibilă, a dublei experiențe a Gildei, o tânără femeie de etnie romă, în calitate de pacient al secției de psihiatrie, de unde aflăm încă de la început că vrea să plece, dar și izolarea pe care aceasta o trăiește și în afara cadrului instituționalizat al spitalului. Echilibrul fragil al sănătății sale mintale, transformarea într-un obiect al disputei dintre doi medici, medicul său direct și șeful de secție, turbulențele create de orgoliile celor doi, metodologia standard aplicată pentru externări și reclamații sau ierarhiile imuabile din sistemul medical românesc, fac din spectacolul „albastru/ portocaliu” o voce importantă de vizibilitate, prin mijloace artistice, a experiențelor ascunse, discriminatorii sau tabuizate.
„albastru/portocaliu” este o adaptare după piesa „Blue/Orange” de Joe Penhall, în regia artistică a lui Mihai Lukacs. În distribuție: Zita Moldovan, Claudiu Dumitru și Iulian Gliță. Muzica live: Poetrip, scenografie: Laurențiu Ridichie.
Spectacolul „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?” urmăreşte povestea unei fete rome de 17 ani din Harghita, care este găsită spânzurată în şura casei părinteşti. Povestea Szomnei nu poate fi descifrată nici de către cei din comunitate, nici de oamenii legii, deşi fiecare are o explicaţie despre moartea fetei. De ce acest gest de la o fată care, în ochii tuturor, părea fericită? Mai mult de atât, Szomna era foarte religioasă, gestul său contrazicând credinţele care au ghidat-o, până în acest punct, pe parcursul vieţii. A lăsat un mesaj pe perete înainte să moară. Care este semnificaţia acestuia? Declaraţiile celor care au cunoscut-o par toate adevărate dar se contrazic între ele, rămânându-ne numai cuvintele primului martor: „nu pricep”. Toată lumea pledează „nevinovat", deşi toţi trăiesc cu sentimentul vinovăţiei.
Inspiraţi din povestirile lui Ryunosuke Akutagawa („În Crâng” şi „Roshomon”) şi de informaţiile care au apărut în presă despre acest caz de sinucidere, Giuvlipen construieşte pas cu pas povestea celei care a fost Szomna Grancsa într-un spectacol care foloseşte „efectul Roshomon” pentru a descrie circumstanţele în care acelaşi eveniment dă naştere unor interpretări contradictorii din partea celor care au cunoscut-o.
Un spectacol de Mihai Lukacs. Distribuţie: Liana Ceterchi, Mihaela Drăgan, Zita Moldovan.
Scenografia: Elena Dobîndă
Muzică live: Elena Albu
Intrarea la spectacole este gratuită în limita locurilor disponibile. Se pot procura bilete gratuite pe platforma biletmaster.ro, sau se pot face rezervări la numărul de telefon 0725112225.
Teatrul Andrei Mureşanu
– Biroul de presă –