#CentenarulMariiUniri Covasna: O sută de oameni, într-un marş cu căruţele şi pe jos, spre Alba Iulia
O sută de oameni din judeţul Covasna vor porni spre Alba Iulia într-un marş de cinci zile, reconstituind traseul parcurs de străbunii lor care au participat la Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918.
Preşedintele Ligii cultural-creştine „Andrei Şaguna” din Sfântu Gheorghe, Marian Ştiopu, a declarat pentru AGERPRES că marşul se va desfăşura în perioada 25 noiembrie-1 decembrie, iar participanţii vor străbate 238 de kilometri cu căruţele şi pe jos.
„Vom merge pe drumul pe care au mers străbunii noştri, cu căruţe, pe jos (...) Toţi participanţii vor purta costume populare, portul naţional românesc din zona noastră (...) Pe drum, la trecerea dintr-un judeţ în altul, vom fi aşteptaţi de localnici şi oficialităţi (...), iar pe unde vom merge vom depune şi câte o jerbă la monumentele eroilor (...) Va fi un sentiment înălţător să refaci traseul pe care l-au făcut străbunii noştri acum o sută de ani”, a declarat Marian Ştiopu, care este şi directorul Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Covasna.
Potrivit acestuia, din „delegaţia” care va pleca spre Alba Iulia fac parte reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din zona Vâlcele-Araci-Hăghig-Sfântu Gheorghe, din zona Voineşti-Zăbala-Covasna-Zagon, din zona Întorsura Buzăului-Sita Buzăului-Barcani şi din zona Valea Mare-Dobârlău, iar aceştia vor lua cu ei, printre altele, un steag tricolor sfinţit duminica trecută de PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei.
„Steagul care va fi purtat în procesiunea noastră este o copie a celui purtat în anul 1918 de reprezentanţii românilor din Vâlcele. Acesta din urmă este, bineînţeles, obiect de patrimoniu şi va sta la loc de cinste în muzeul pe care intenţionăm să îl deschidem în podul bisericii din Vâlcele. Este un simbol (...), iar copia lui ne va însoţi în acest marş”, a mai spus Marian Ştiopu.
Marşul este organizat de Prefectura Covasna şi Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Covasna, în parteneriat cu mai multe organizaţii non-guvernamentale din judeţ, a primăriilor implicate şi a Prefecturilor Braşov, Sibiu, Mureş şi Alba şi este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.