CULTURA 29 noiembrie 2023

Cea mai bună ediție ActorFest de până acum

de Iulia Drăghici - Taraș | 1375 vizualizări

Ei sunt marii câștigători ai festivalului-concurs

Toți cei care au participat, coordonat, vizionat și s-au implicat în cea mai nouă și de succes ediție a festivalului-concurs ActorFest sunt marii câștigători ai evenimentului derulat duminică, la Sita Buzăului. Am vrut să începem cu această clarificare, înainte să spunem că deși, într-adevăr, demersul a avut un clasament, fiind, până la urmă un concurs, spectacolul, creația, culoarea, emoțiile și viața care au intrat și ieșit din Căminul Cultural din comună sunt cele mai importante premii cu care au plecat toți.

Acestea fiind spuse, vă prezentăm totuși clasamentul final, oficial, al ediției din acest an:

  • Trofeul ActorFest: Trupa „N.R. Be You”, Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, Sita Buzăului, cu spectacolul „Ziua Mamei”;
  • Premiul I, Secțiunea Gimnaziu, Trupa „Cireșarii”, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, Întorsura Buzăului, cu spectacolul „Alice în Țara Oglinzilor”;
  • Premiul II, Secțiunea Gimnaziu, Trupa Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna” din Barcani, structura Lădăuți, cu spectacolul „D-l Goe”;
  • Premiul III, Secțiunea Gimnaziu, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, Întorsura Buzăului, cu spectacolul „Muzicanții din Bremen”;
  • Premiul I, Secțiunea Specială, Casa Familială nr. 2 Întorsura Buzăului, cu spectacolul „Ora de istorie”;
  • Premiul pentru „Cea mai bună actriță”, Marina Neagoe, din Trupa „N.R. Be You”, pentru rolul doamnei Pearson;
  • Premiul pentru „Cel mai bun actor”, Fabian Borcea, din Trupa „N.R. Be You”, pentru rolul polițistului Pristanda;
  • Premiu special: Trupa „N.R. Be You”, pentru spectacolul „Trei cu susu-n jos”, adaptare după Carsten Brandau;
  • Premiul special al juriului: Trupa „N.R. Be You”, pentru spectacolul „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale.

Am avut o sarcină infernală. (...) Felicitări copiilor și tuturor profesorilor! Sunteți extraordinari. Ne-ați dat niște spectacole profesioniste, la nivelul teatrelor mari. Poate pare mică scena din Sita Buzăului. Voi ați făcut-o astăzi să fie gigant, de nivel național sau internațional. Deci dincolo de premii, felicitări pentru simplul fapt că ați fost aici și ați fost extraordinari”, a spus, la momentul premierii, președintele juriului, managerul Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, Anna Maria Popa.

Din juriu au mai făcut parte profesorul universitar Gabi Drochioiu, actorul Silvian Duică, regizoarea și scenografa Mariana Pachis și profesoara de limba și literatura română Maria Bularca.

„O ediție ActorFest de excepție”

Despre evoluția de pe scenă a micilor actori ne-a vorbit și coordonatoarea evenimentului.

Ceea ce am preconizat s-a întâmplat: spectacol de calitate. A fost cea mai bună ediție din punct de vedere calitativ, iar acest lucru se datorează în primul rând participanților, cărora le mulțumesc! Am resimțit o evoluție fantastică a trupelor de teatru de pe scenă pregătite impecabil de profesorii lor coordonatori. Aceasta nu este doar părerea mea, ci și părerea membrilor juriului, cărora le mulțumesc că an de an aleg să petreacă ultima duminică din noiembrie alături de noi. Publicul a avut parte de 13 momente teatrale jucate impecabil de cei 100 de elevi de gimnaziu înscriși în concurs. Momentele speciale pregătite de invitații noștri au fost foarte apreciate de publicul ActorFest! Am simțit energia pozitivă din sală, emoția de pe scenă, am râs cu lacrimi la anumite momente, m-am bucurat de spectacolul de costume și de decorul impresionant… O ediție ActorFest de excepție! Oare ce ne pregătește ediția a VII-a?”, ne-a spus coordonatorul principal al evenimentului, profesoara Otilia Buzea.

Aceasta i-a evidențiat în context și pe cei care au pus umărul la organizarea evenimentului.

Adresez sincere aprecieri tuturor celor ce cred în acest eveniment și mă motivează să merg mai departe. Așadar, mulțumesc mult Consiliului Local al comunei Sita Buzăului, fără de care festivalul nu s-ar fi putut desfășura la un asemenea nivel (prin proiectul depus în luna mai de Școala Gimnazială <<Nicolae Russu>> prin intermediul Asociației Culturale <<Brâul Sitean>> am reușit să obținem atunci o finanțare de la  20.000 de lei). Mulțumesc, IȘJ Covasna, domnului primar, membrilor din Asociația Culturală <<Brâul Sitean>>, colegelor mele din echipa de proiect de la Școala Gimnazială <<Nicolae Russu>>, domnului director al Căminului Cultural din Sita Buzăului, doamnei bibliotecar al bibliotecii comunale, celor nouă voluntari ActorFest, familiei mele și nu în ultimul rând sponsorilor festivalului, oameni minunați ce și-au dorit să susțină din nou sau pentru prima dată acest eveniment! A fost o muncă de echipă, un efort comun pentru un spectacol-concurs de teatru de calitate, desfășurat pe scena Căminului Cultural din Sita Buzăului și transmis online în întreaga țară!”, a mai transmis Otilia Buzea.

Coordonatoarea festivalului le-a mulțumit și celor care au făcut parte din public, fizic sau virtual. Impresionant este că festivalul a adunat, în cele aproape 8 ore de eveniment, peste 7.200 de vizualizări în online și alte sute din sală. Chiar și acum, spectacolele pot fi vizionate de oricine dorește, pentru că filmarea este publică pe pagina de Facebook ActorFest - teatru în comuna ta.

Evenimentul este organizat de Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, în parteneriat cu Asociația Culturală „Brâul Sitean”. Este finanțat de Primăria și Consiliul Local Sita Buzăului, iar în rândul partenerilor se mai numără: Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna, Biblioteca din Comuna Sita Buzăului, Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe și Asociația de Tineret „Alexandra Ducancea”, respectiv echipa de teatru „3T” din Întorsura Buzăului. Observatorul de Covasna/CovasnaMedia.ro a fost și rămâne partener media al fiecărei ediții.

Primul ActorFest a fost organizat în 2016, când a fost un eveniment zonal. Din 2019, pentru că a fost cerere și calitate, s-a trecut la nivel interjudețean, iar din 2020 festivalul a devenit unul național, cel puțin din perspectiva participanților înscriși. La ediția din 2021, a IV-a, au fost înregistrate peste 30 de scenete.

Dacă acum au fost 13 scenete, în care au jucat 100 de copii, din Covasna, dar nu numai, bilanțul ediției de anul trecut a fost: 46 de scenete, în care au fost implicați aproape 200 de elevi din patru județe (Covasna, Bistrița-Năsăud, Buzău și Mureș) și aproape 30 de coordonatori.

Și să nu uităm că festivalul-concurs de teatru de la Sita Buzăului, ActorFest a fost desemnat de cititorii Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro evenimentul anului 2021 în cadrul campaniei Superlativele CovasnaMedia.

Evenimentul este unul special și extrem de util pentru că ajută la educarea copiilor în spiritul toleranţei şi respectului faţă de cei de lângă noi, produce bucurie, deschidere, stimulează creativitatea, competitivitatea, solicită atenţia, voința, mobilizează copilul pentru depăşirea anumitor dificultăţi printr-o muncă susținută. În plus, oferă participanţilor posibilitatea unui schimb de experienţă deosebit între membrii diferitelor colective şcolare. Și mai este de subliniat faptul că teatrul poate fi privit ca o formă de eliberare spirituală, o modalitate de a transmite emoții, zâmbete, stări de bine.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.